torsdag 24. januar 2013

Alternativ uke #3

Først en liten påminnelse; målet med denne alternative uka, er å rette lyset litt mot bøker som kan gjøre 2013 til et litt bedre år! Ambisjonen er ikke lav, og det gjenstår å sjå hvor langt jeg kan komme med dette!!
At trening er viktig for både den fysiske og psykiske helsa bør ikke komme som en overraskelse for noen, likevel synes jeg det er forferdelig vanskelig å trene... (Jeg trenger ikke skrive trene regelmessig engang, trening er vanskelig å få til som enkelt-tilfeller også!) Jeg har derfor lagt lista litt lavere, og satser på at man kommer langt med frisk luft og trim! Det er massevis av forskere som har kommet fram til at disse to faktorene er veldig bra for oss, også er det fullt gjennomførbart! En halvtime til en time daglig, ut å gå- gjerne der det er litt kupert. Resultat: Økt blodgjennomstrømning til hjernen (-> økt kreativitet og problemløsning), bedre kondisjon, redusert sjanse for hjerte-/ karsjukdommer og sist, men absolutt ikke minst; man får verdens beste samvittighet!!
Litt inspirasjon og en dytt i rompa kan du få fra denne boka:

 Født med ski på beina

En håndbok i kunsten å gå sakte på ski

Tom Stalsberg

Er du også lei av birkebeinere, Marcialonga, trikotdresser, glisoner og cera-pulver? Slår hjertet litt ekstra når du helt uforvarende finner en liten knott av en rest med bratlie-skismurning (NB!! Ikke skismøring. SMURNING!!) innerst i kjellerbua eller i en gammel bergans-sekk? Er nysnø og kuldegrader, fine snøkrystaller, kvikk lunsj og appelsiner elementer som kan garantere for at du får en perfekt dag? Kan du føle salighet og dyp glede ved å få gå i eget tempo, i egne tanker og tråkke dine egne spor?
Svarer du ja på minst ett av disse spørsmålene så er dette boka for deg!! En håndbok for oss som vil ta tilbake den rolige og avslappende skituren.
Med humor, varme, entusiasme og nostalgi skriver Tom Stalsberg (kanskje mest kjent som Dagbladet-journalist, men han har også skrevet flere bøker tidligere) om alt som har falt ham inn og som er verdt å vite om ski, skihistorie, ski-tradisjoner og om møter med andre skigåere. Han skriver om skimote og hvor viktig pausene er, hva man bør ha i sekken- og ting som kanskje ikke er like viktige, men som absolutt kan gjøre turen hyggelig og minneverdig. I tillegg til fornøyelig tekst, morsomme sitater og oversikter, er boka fint krydret med både gamle og nye bilder av ski, turutstyr, skifolk og natur.
Kan man si at ei bok er skrevet med hjertet? Hvis man kan det, så vil jeg si at dette er ei slik bok! Det er i hvertfall ei bok som traff meg rett i hjertet- og jeg trur den kan ha potensiale til å gjøre selv den mest ihuga skimotstander til en skientusiast. 
Når jeg sitter her og skriver, slo tanken meg at dette faktisk er ei bok som burde være fast inventar i alle norske (fjell-)hytter! På vinterferie og kanskje enda mer i påskeferien, er det skiturer som gjelder! Vinterferien er ikke langt unna, og påsken kommer veldig tidlig i år. Da er det perfekt å kunne kose seg med denne en dag været gjør det mer fristende å sitte inne og passe ovnen, enn å legge ut på tur selv. Vi saktegåere er nemlig opptatt av at skitur skal være kos, og da er vi så klart avhengig av at været er rett også...

Enda ikke overbevist? For mange negative opplevelser med kalde føtter og bakglatte ski, sa du? Vel, forfatteren bak boka har nok også hatt sine mindre positive dager i skisporet, men husk: det er historie, og absolutt ingen grunn til å la dårlige minner fortsette å stjele skigleden fra deg! Les boka, og jeg trur sjansen er stor for at du kommer deg ut på tur, både med og uten ski på bena ;o)

God tur!!
Fra søndagens tur med truger for å sjå på Storfallet i vinterfrakk.
Fra dagens skitur; vi gikk sakte, Pippa kuta fort ;o)
Dette ble et usedvanlig positivt innlegg (jeg står for hvert et ord!) med uvanlig mange lenker. Klikker du på dem, finner du litt av hvert, mer eller mindre relevant, men etter mi mening interessant om frisk luft og gåing...

6 kommentarer:

 1. Var og kikket på ski i dag. Har jo et eldorado for å gå på ski her jeg bor. Derfor var innlegget ditt veldig aktuelt for meg. Takk for boktipset.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååhhh! Da kommer du garantert til å elske denne!
   Kos deg både med bok og på tur ;o)

   Slett
 2. Ser at vi har helt det samme forholdet til trening... Jeg har lagt skiene på hylla for noen år siden, men de ramler vist ned til påske da vi skal hjem til svigers, og der er det vist snø. Heldigvis ikke så bratte fjell i Nord Trøndelag som i Hordaland :) Takk for tips, skal virkelig ta en titt i denne boken, og se om jeg blir inspirert til å ta meg noen (rolige) turer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rolige turer i rolig terreng er absolutt å foretrekke! Massevis av morsom inspirasjon her ;o)

   Slett
 3. Innlegget gjorde at jeg fikk lyst til å gå på ski. Skal en tur til Skeikampen om ikke så lenge. Etter at vi flyttet fra Eidsvoll og ut her ved kysten i Østfold er det blitt lite av det. Det har blitt i vinterferien; Skeikampen og på Gautefall. Å gå på ski er noe jeg gjorde mye som barn. Ofte var det eneste måten å komme seg til skolen på når alt hadde føket igjen. Denne boka var fristende å eie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å gå på ski som voksen er noe helt annet enn å gå på ski som barn, i hvertfall er det det for meg! Nå er det bare fryd, glede og fullstendig fritt for tvang (og bakglatte ski; jeg går på smørefrie, og har i tillegg hund som drar)!!

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺