søndag 6. januar 2013

En smakebit etter jul

Deilig! En helt alminnelig søndag! Ikke et lilla lys i sikte, ikke ei nisselue å sjå, ikke så mye som en engel bak skjulet... En helt alminnelig søndag, med en sammenkomst i all enkelhet hos Mari. Hver og en tar med seg godt humør og en smakebit, så er dagen redda!
I dag byr jeg på en smakebit fra Laila Stiens samling med fortellinger som kom ut i 2010. Dette er den første jeg leser av Stien, men jeg har i ettertid fått med meg at hun har en stor produksjon bak seg, og at hun har fått mye positiv omtale for bøkene sine. Akkurat denne, har derimot fått litt blanda mottakelse, selv om jeg ble veldig begeistra! Har sett at det er mange som har som ett sine lesemål at de skal lese noveller, da vil jeg herved anbefale at dere sjekker ut Laila Stiens forfatterskap! Hun skriver morsomt, er god til å beskrive stemninger, har gode poenger, et sikkert språk og innimellom glimter det til med selvironi! Herlig!! (For ordens skyld: ingen grunn til å vente med å lese denne til det blir jul igjen. Boka er svært lite julerelatert, og med en anna tittel hadde den sikkert fått flere lesere. Jeg tar meg den frihet og foreslår f. eks. "Kom til å tenke på" ;o)

Smakebiten er fra "Fifty fifty?", hvor det er forholdet arv og miljø damene diskuterer. Født sånn, eller blitt sånn?

Når det gjelder dette ned arv og miljø, er Rita og jeg kommet fram til en prosentfordeling vi kan leve med. Vi går for førti førti, og mener det er en faktor til inne i bildet, en vi tror er undervurdert- nemlig tilfeldigheten: slump, flaks, uflaks. Vi har rydda plass til den. Gitt den tjue prosent. Men ting kan skje, ting skjer jo hele tida, så beregninga er foreløpig. Vi skal ta den opp igjen- om noen år.
Jeg kommer helt sikkert til å lese fler av bøkene hennes, men først skal jeg nyte søndagen, kose meg med andre smakebiter, og i kveld skal jeg jammen prøve å få sett første episode av 'Halvbroren' (Lars Saabye Christensen) på NRK- det blir nok en bra alminnelig søndag, tenker jeg!

10 kommentarer:

 1. Låter som att hon har stor självinsikt. Synd med titeln, det är ju lätt man tror att det är en julbok.

  SvarSlett
 2. Takk for boktips, har da tittet på denne noen ganger:) Kanskje den skal bli med meg hjem fra biblioteket en dag:) Ha en fin søndag! Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 3. Dette boktipset passet så bra, da jeg har lyst til å lese flere noveller dette året. Tar nok en titt på Laila Stien.

  SvarSlett
 4. En fin smakebit! Denne boken fikk jeg lest i fjor. Jeg hadde tenkt litt over at jeg egentlig liker veldig godt noveller, men at jeg leser så få av dem. Så da tok jeg blant annet fatt på denne.
  Ha en fin, nissefri, søndag! :-)

  SvarSlett
 5. Tusen mange takk for smakebit og boktips! Har ikke hørt om forfatteren før men jeg har som mål å lese flere noveller i år så jeg tar imot tips med stor takk! Boken og forfatteren er herved notert ned. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Alltid intressant med författare man inte känner till.

  SvarSlett
 7. En forfatter jeg ble nysgjerrig på nå! Bra du nevner det med tittelen, for jeg tenkte akkurat at den i alle fall ikke skal leses nå som julen er over :)

  SvarSlett
 8. Rart at de gir boken en sånn tittel. Jeg ville aldri satt meg ned med den på vårparten :) Takk for tips!

  SvarSlett
 9. Men, inte ens en ängel? Är du helt säker? :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Tusen takk for at du bidro på å gjøre søndagens sammenkomst så hyggelig, Berit ;) Fikk du sett Halvbroren forresten? Jeg har ikke lest boken, men jeg syntes starten på serien var meget god.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺