For noen år sida leste jeg Kristopher Schaus På vegne av venner. Der skriver han dette om å være kreativ:
Det eneste som alltid hjelper er å lage noe. Jeg er aldri mer deprimert enn hvis det er lenge siden jeg har laget noe. Det er akkurat som om jeg ikke kan forklare min egen eksistens hvis jeg ikke produserer. En låt, noen tekstlinjer, et radioprogram, hva som helst. Folk trenger ikke se det heller, bare jeg får dokumentert det selv. Leiligheten min er proppfull av små notisblokker med halvskrevet rabbel og små diktafonkassetter med uferdige låter. Bare jeg klarer å få laget noe, så pleier ting stort sett å løse seg.Jeg har sjelden vært mere enig i et utsagn!
Det andre innlegget i den alternative uka, skal derfor handle om kreativitet, og ei splitter ny bok, nemlig denne:
Finn din kreativitet
en oppdagelsesreise med....
Anne Kristiansen Rønning
CappelenDamm, 2013
Først må jeg bare fortelle at denne boka kanskje først og fremst er myntet på de som går og ruger på en drøm om å gjøre kreativiteten til noe større enn et trivselsmoment i hverdagen. Kanskje gå linja helt ut for å gjøre den til et levebrød. Der er ikke jeg, men at det å skape noe konkret er bra for helse og trivsel, det er jeg ikke det minste i tvil om! Så til tross for at jeg ikke er helt i målgruppa for denne boka, så har det vært veldig interessant å lese den!
Boka er lettlest og har en veldig muntlig form, som gjør innholdet begripelig selv for Hvermannsen. Den er delt i to deler. I den første blir det gjort rede for hva kreativitet er, hvordan man kan ta vare på den, hva som skal til for å la det kreative få en større plass i livet. (En idé, selvdisiplin, mot, tid og drivkraft.) En rekke respekterte og produktive kunstnere forteller om seg og sitt, relatert til hvert enkelt kapittel, mens Psykolog Geir Kaufmann forteller om mekanismer, metoder og forskning. I tillegg er det lister med tips for hvordan man kan utvikle kreativiteten og hvordan man kan gjennomføre et kreativt prosjekt.
Den andre delen er viet intervjuer med Håkon Bleken, Lars Lillo-Stenberg, Ingrid Olava, Anne B. Ragde, Liza Marklund, Pia Myrvold, Henning Sommero, Torkil Damhaug, Inger Sitter, Simone Larsen og Jan Kjærstad. De forteller blant annet om arbeidsdagen, livsstil, forberedelsene de gjør, hvordan de forholder seg til andre mennesker, idéer, politikk, tanker og følelser... Da jeg begynte å lese intervju-delen, tenkte jeg at det nok ikke var alt som kom til å være like spennende; jeg er for eksempel ualminnelig lite interessert i musikk. Jeg ble gledelig overrasket, og det er kanskje ikke så rart; de er jo spennende mennesker alle sammen ;o)
Det hevdes at alle mennesker har kreative evner, men at bare tretti prosent av oss tar ut det kreative potensialet vi har i oss! Ganske så oppsiktsvekkende, tatt i betraktning alt det positive man opplever gjennom kreativitet.
Fra den vesle tua jeg står på, vil jeg gjerne slå et slag for hverdagskreativiteten, for godfølelsen man får av å skape, trur jeg er den samme for oss hverdagsmennesker som for de som lever av kreativiteten! Jeg vil ikke ramse opp hva disse småprosjektene kan være- det er jo halve moroa; å få en idé, kanskje planlegge og legge til rette, finne fram det man har til rådighet, improvisere under veis, få et fiks ferdig resultat og være litt stolt av seg selv for å ha gjennomført!
Ps: Jeg har bakt litt sunne boller i dag, med revet appelsinskall, appelsinjuice og sammalt mel ;o)
Sikkert en fin bok. Er helt enig ang kreativitene. Tror alt for mange ikke får nok utløp for sine evner.. Selv blir jeg nesten syk hvis jeg er i underskudd av å bruke kreativiteten min for lenge..
SvarSlettSånn har jeg det også, men som regel har jeg minst ti prosjekter gående samtidig, og må holde meg i skinnet for at det ikke skal bli altfor mange baller og halvferdige grytekluter i lufta ;o)
SlettKan virkelig kreativitet læres? Jeg trodde at enten bobler du over, eller er du "helt vanlig". Spennende, takk for tipset!
SvarSlettDet går kanskje mest på å finne ut hva slags kreativitet man er god på, (løse praktiske problemer, oppfinnelser, lage kunstneriske saker, tenke nye filosofiske tanker osv. osv...) også kan man i hvertfall øve seg i å bli flinkere til å BRUKE kreativiteten sin!
SlettVeldig interessant innlegg og boken vil jeg gjerne lese! Kjenner meg godt igjen i det Kristopher Schau skriver i "På vegne av venner" - kreativiteten er min "smoothie" og meditasjon. Schau sin bok var forresten veldig bra - en selsom historie.
SvarSlettHa en fin weekend og takk for flott boktips! God idé med "Alternativ uke".
er så hjertens enig, får en ro over meg når jeg får lage ting. :)
SvarSlettArtig å høre at du liker boka jeg har skrevet! :) Jeg håper mange vil lese den og finne glede og inspirasjon. Hilsen Anne, som var så heldig å få intervjue alle disse spennende menneskene. :)
SvarSlett