torsdag 3. januar 2013

Før snøen kommer

Britt Karin Larsen


CappelenDamm, 2012
460 sider


Dette er Britt Karin Larsens fjerde bok om skogfinnene. Årene har gått sida forrige gang vi kunne lese om Lina, Taneli og de andre. Lina begynner å bli glemsk, Taneli ser ikke like godt lenger, Noppi-Mattis er ikke lenger like sprek som før. Mye av skogen blir kjøpt opp av store skogselskap, mange av de unge flytter inn til byene. Det er oppbrudd og brytningstid på Finnskogen som ellers i samfunnet.

Dette blir ikke en vanlig omtale, langt mindre en anmeldelse.
Jeg gledet meg så veldig til denne, men da den endelig kom i hus, klarte jeg ikke å begynne på den. Jeg var rett og slett for spent og full av forventninger, og jeg måtte på en måte samle meg før jeg kunne bevege meg inn på de gamle stiene. I romjula leste jeg den ferdig, og nå sitter jeg her med klump i halsen, tårer i øynene og angrer på at jeg ikke venta enda litt lenger. Dette er nok siste boka med disse fantastiske personene. Jeg skal selvfølgelig ikke si noe for bombastisk, men jeg føler at denne slutten er et endelig punktum. Hvis noen av personene likevel skulle dukke opp i ei ny bok, blir det for meg ikke som en fortsettelse av disse fire, men som ei ny og uavhengig historie.
Hva skal jeg glede meg til nå? Hva kan gi meg like store forventninger, forhåpninger og kribling i magen?

Ettersom jeg ventet så lenge før jeg leste boka, føler jeg at alt som bør sies om boka allerede er sagt. Marta Nordheim i Nrk har skrevet veldig fint om boka HER. Les gjerne det hun har skrevet; jeg skulle veldig gjerne klart å velge de rette ordene og stokke dem like bra sjøl. Litteraturanmeldere har trillet terninger og strødd om seg med superlativer- jeg lover at aldri har et godord og eller et høyt terningkast vært mer fortjent. (Forresten; hvis du søker opp flere anmeldelser; ikke les den fra VG. Den avslører for mye av handlinga og det er ikke tilgivelig!!)

Britt Karin Larsens unike evne til å formidle naturens kraft, menneskenes vilje til å klare seg, hennes sikre, poetiske, magiske språk og helt spesielle fortellerstemme har gjort dette til akkurat den fantastiske leseopplevelsen jeg hadde håpet. Hvis det fortsatt er noen der ute som ikke har unnet seg å lese noen av bøkene hennes, kan jeg fortelle at de tre første bøkene i serien om skogfinnene kommer ut som kinder-egg-bok i løpet av måneden, altså alle tre i ei pocketbok.
Jeg har allerede lagt inn forhåndsordre på to eksemplar, ei i reserve til meg sjøl, og ei som jeg kommer til å gi bort til en av dere som besøker bloggen min. Følg med!
6 kommentarer:

 1. Disse Må jeg jo bare lese...

  SvarSlett
 2. Jeg følger spent med! Dette høres absolutt ut som bøker for meg. Ikke at jeg trenger flere bøker på "disse vil jeg lese"-lista mi, som allerede er et par kilometer lang, men... det frister, det frister! ;)

  SvarSlett
 3. Åh, som jeg gleder meg til konkurransen din! Og vinner jeg ikke, så kjøper jeg den selv :) Britt Karin Larsen gir meg bare DEN følelsen <3

  SvarSlett
 4. Høres absolutt ut som lesestoff for meg!

  SvarSlett
 5. Jeg misunner dere nesten litt, for jeg kan ikke skjønne at noe kan skrives bedre bøker enn dette- og jeg har allerede "brukt dem opp"...
  Nå ja, jeg kommer til å lese dem på nytt, og jeg er helt sikker på at de vil gi mye glede da også! Det er det som gjør forskjellen på ei god historie og ei riktig godt skrevet bok, trur jeg.

  SvarSlett
 6. Hoho! Gjett om jeg gleder meg til konkurransen! Jeg skal delta ja, det skal jeg.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺