søndag 13. januar 2013

Kald opplevelse for Mowgli

Vi har ikke kommet lenger i januar enn at jeg har friskt i minnet hvordan mange bokbloggere satte seg forskjellige lesemål for 2013. Jeg gjorde ikke det. Hvordan skulle jeg klart å holde meg til de retningslinjene? Den ene boka fører jo til den andre, som gjør deg nysgjerrig på mer fra samme forfatter, som i sin tur gjør deg interessert i å lese mer om samme tema, og derfra er veien kort til å finne mer litteratur fra samme periode- og vips så er det årsskifte igjen, og de bøkene man hadde planlagt å lese, står for det meste urørt i hylla...
Sånn vart det denne uka også. Jeg leste Kirkegårdsboken av Neil Gaiman, og det er jo kirkegårdsvarianten av Jungelboken. Jungelboken var jeg ikke kjent med annet enn fra Walt Disney, og det måtte jeg gjøre noe med! Jeg har ei gammel utgave fra 1932, men den er skrudd opp som hylle på veggen... Vel, nå er den skrudd ned- og jeg har lest såpass at jeg føler meg som den rene safari-turisten ;o)

Bilde fra arkivet
Ettersom mitt eksemplar er såpass gammelt,  er språket et helt annet enn det vi leser i dag. Jeg synes faktisk det ligger nærmere dansk en norsk, selv om en dansk leser sannsynligvis vil hevde det motsatte! Vurder selv; dere skal få en smakebit fra side 35, det er tørke i jungelen, og for at dyrene skal overleve, er det innført grid, en fredsavtale mellom dyrene. Bagheera, panteren, blir irettesatt for å ha pratet om jakt ved det eneste gjenværende vannhullet:

Hjortens hurtige ører fanget den siste sætning, og der løper en skræmt hvisking langs rækkerne. "Grid! Husk det er grid!"
"Fred der, fred!" gurglet Hathi, den vilde elefant. "Grid gjælder, Bagheera. Dette er ikke tid til at snakke om jagt."
"Hvem skulle vite det bedre end jeg?" Svarte Bagheera og rullet sine gule øine opover elven. "Jeg er ikke nogen skildpaddeæter - eller en froskejæger. Ngaa-jah! Gid jeg kunde bli mæt av at tygge kvister!"
"Ja, det siger vi også! Gid du kunde!" Bræket en ung råkalv, som var født samme vår og ikke likte det hele. Ynkelig som hele junglefolket hadde det, måtte selv Hathi klukke; mens Mowgli som lå på albuerne i det varme vand, lo høit og pisket skum op med føtterne.
"Vel talt, lille horn-knop," malte Bagheera. "Når griden er ute, skal det bli eridret til din gunst," og han speidet skarpt gjennom mørket for å være sikker på at kjende kalven igjen.

Jon er med ut for å passe på de andre dyra
Kaldt nok i dag også: minus 24,5  i skrivende stund- og jeg tviler på om Mowgli eller noen av de andre jungeldyrene har opplevd noe tilsvarende før de var med ut på fotosession i dag! Med sånne temperaturer er det virkelig helt greit å sitte inne, med lyden av skiskyting i bakgrunn, bok i fanget og en super samling med litterære smakebiter servert på Flukten fra virkeligheten! 

Nyt resten av kvleden ;o) 

13 kommentarer:

 1. Jag är inte helt säker på om jag läst boken eller bara sett filmen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Trur nok de fleste er mest kjent med Disney-varianten.

   Slett
 2. Har akkurat lest Stjernestøv av Gaiman, og den falt ikke i smak. Så jeg er litt i tvil om jeg skal hive meg på Kirkegårdsboken. Jungelboken var jo noe spesielt, så kanskje likevel? Flott bilde av Jon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde egentlig tenkt å bestille Stjernestøv på biblioteket, men det blir nok ikke noe av! Har flere andre jeg gleder meg til, så det får bli med denne ene fra Gaiman i denne omgang...

   Slett
 3. Jungelboken har jeg nok også bare sett i Disney-versjonen. Jeg får prøve å ha originalen i bakhodet til en av mine fremtidige besøk på biblioteket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, jeg trur ærlig talt ikke jeg hadde brydd meg så mye om den, hadde det ikke vært for Kirkegårdsboken, og at det hang en gammel utgave på kjøkkenveggen ;o)
   Det er jo en klassiker, så for de som har et mål i den retningen, er det jo greit...

   Slett
 4. Den har jeg ikke lest:) Har bare sett Disney filmen og den liker jeg:) Havner nok på må leses en dag lista også Kirkegårdsboken ble jeg nysgjerrig på:) Takk for smakebit og tips!:) Fin hund!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal du velge en av dem, bør du lese Kirkegårdsboken i sin helhet, så kan du vurdere om du vil kikke litt i Jungelboken, for å se litt av parallellene. For min del synes jeg det holder; det er jo så mye lesing som frister, og man må bare innse at man ikke kan rekke over alt!

   Slett
 5. Gøy å kunne lese hyllene sine, skrur du den opp igjen? Min flotte sorte pilaster har måttet vike plassen for en S som er full av cd`er som ble skvist ut av bokhyllen i vinter. Kanskje jeg skal begynne å skru bøkene til veggen, så vet jeg hvor jeg har dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å skru bøkene rett på veggen er slett ikke dumt- Mowgli og de andre må nok belage seg på et fortsatt liv på kjøkkenveggen ;o)

   Slett
 6. Jeg har en liten samling av Kiplings bøker her jeg også, gamle utgaver fra 20-30-tallet. Må si jeg gleder meg til å bli kjent med den originale Mowgli. Hva syntes du om historien så langt, Berit?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er faktisk aller mest betatt av språket! Også er det mye moral og kanskje litt livsvisdom innimellom også!

   Slett
 7. Tudelu! Har du lest ferdig Jungelboken og Den andre jungelboken nå? Jeg leste de i mars og jeg likte de kjempe godt :-D Det var helt ulikt Diney sin filmatisering ja... Det jeg synes er så fint er at Kirkegårdsboken ikke er en ren kopi av jungelboken i det hele tatt! Ser jo så klart hvor Gaiman er inspirert, som med slangen i dypet, veilederne hans og vergen.. Synes i det hele tatt han har latt seg blitt inspirert på en veldig god måte.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺