fredag 18. januar 2013

Et offer til Molok

Åsa LarssonGyldendal Norsk Forlag, 2013
416 sider
Oversatt av Kari BolstadDette er Åsa Larsons femte roman med Rebecka Martinsson i hovedrollen. Hun har fått flere priser for bøkene sine, som uten unntak har blitt bestselgere og er oversatt til flere språk.

Denne gangen begynner historien med at en bjørn angriper og dreper en elghund som står bundet på et gårdstun. Hundeeieren prøver å redde hunden, med det resultat at bjørnen blir skadeskutt. Da den lokale oppsynsmannen får felt bjørnen, og da de åpner den for å finne ut hva den har spist, finner de en menneskeknokkel blant all anna gørr. Man tar det for gitt at det er bjørnen som har tatt livet av mannen, men da mannens datter noen måneder senere blir funnet drept, aner Rebecka Martinson ugler i mosen. Til sin store forargelse blir hun tatt av saken, som i stedet blir overlatt til Carl von Post- Pesten- hennes bitreste konkurrent, en mann som kun sprer edder og galle, og som er foraktet av alle. Hans store drøm (og eneste motivasjon) er å stå i rampelyset og nyte alles beundring som effektiv, dyktig og handlekraftig etterforskningsleder. I protest erklærer Rebecka at hun tar ut all ferie hun har til gode, og nekter å møte på jobb. I stedet begynner hun å lete etter svar på egenhånd.
Parallelt med nåtidas mordmysterium, fortelles en hundre år gammel historie fra  oppbyggingen av Kiruna. LKAB var nystartet, og Kiruna var et helt spesielt samfunn som i sin helhet var tuftet på malmdrift. (Bokstavlig talt; nå må hele byen faktisk flyttes fordi grunnen begynner i sprekke opp som følge av alle gruvegangene under byen!) En historie om kjærlighet, svik, håp, ondskap og tragedie.
Som seg hør og bør, henger naturligvis disse to historiene sammen, men for å finne sammenhengen trengs både intuisjon, gode kontakter og et lyst hode!

Som vanlig har Åsa Larsson klart å lage et finurlig sammensurium av ledetråder og forbindelser. Det er sjelden at en krimforfatter klarer å fange leseren så raskt som Åsa Larsson gjør her; det er mørkt og kaldt, det er skummelt og man vet jo at de snille ofte er de slemme, og man MÅ bare forte seg å lese videre!
Miljøskildringene, både de nåtidige og historiske, er overbevisende og setter en ekstra spiss på leseopplevelsen. Denne gangen får faktisk hundene mye plass og spiller viktige roller, og når historien i tillegg utspiller seg senhøstes- ja, da er scenen perfekt for min del!
Persongalleriet er i hovedsak kjent fra de tidligere bøkene. I tillegg til de som allerede er nevnt, møter igjen Anna-Maria Mella, Sven Erik Stålnacke, Sivving og Krister Eriksson. En annen fin fyr vi blir kjent med er åtteåringen Marcus, sønnesønnen til den drepte kvinnen. Han var vitne til drapet, men snarrådig nok til å redde seg unna morderen. Han har glemt eller fortrengt det som skjedde, og nå vil han bare leke villhund sammen med hundene til Rebecka og Krister. Hjerteskjærende!!!
Man kan ikke annet enn å bli revet med, både av mordsaken (som etterhvert blir mordsakene), den gamle kjærlighetshistorien og hovedpersonenes privatliv! Endelig ser det ut til at ting ordner seg for Rebecka, og det unner vi henne virkelig, så mye trøbbel som hun har hatt tidligere, både privat og i forbindelse med jobben...

Konklusjon: Åsa Larssons hittil beste!! Gled dere, dere som kke har lest denne enda! Jeg gleder meg allerede til neste Rebecka Martinsson-bok...

Klikk HER så kan du høre begynnelsen på lydboka.


5 kommentarer:

 1. Denne har jeg på vent også, skal lese det du skriver når jeg har lest boken.
  Ha en strålende fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel egentlig unødvendig å si det, men jeg gjør det likevel;
   GLED DEG!!
   Gode fredagsønsker til deg også ;o)

   Slett
 2. Skjønner jeg må stifte ett nærmere bekjentskap med Åsa Larssons:) Historien høres veldig spennende ut....har veldig lyst å lese den, men jeg er litt sånn som må begynne med de første bøkene:)Ha en fin dag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ettersom det er slik at det er komplett umulig å få lest alt man kunne tenkt seg, kan du helt fint lese denne uten at du har fått dem deg de fire andre først; ta det som en utfordring! Øve seg på å lese frittstående bøker fra en serie ;o)
   Nyt dagen- og helga som snart begynner!!

   Slett
 3. Ai ai, gler meg til denne! ;-)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺