søndag 27. januar 2013

En smakebit fra Jamrachs menasjeri

Har du hørt ordet før? Menasjeri... Det bærer med seg et løfte om hemmeligheter, overraskelser, noe du ikke helt vet om du skal tru på- og noe som kanskje også skremmer litt? Definisjonen på et menasjeri er en levende samling av forskjellige dyr, for offentlig framvisning. Sånn sett kan det være både et sirkus og en dyrehage. Ordet brukes av og til om forsamlinger av ymse folk.

Kan man si at Maris Smakebit på søndag er et slags menasjeri? Levedne bøker som vises fram offentlig? Hmmm... Jeg får tenke litt på det der...

Jeg har uansett lest den mest hjerteskjærende, rå, fantastiske, eventyrlige boka du kan tenke deg! Jamrachs menasjeri av britiske Carol Birch. Om Jaffy som vokser opp i Londons havneområde på midten av attenhundretallet, møter en bangaltiger, drar på hvalfangst, fanger en drage, forliser... Storslått!
Hadde det vær mulig, skulle dere fått lese hele boka, men her er en liten smakebiten fra side 94, der mannskapet fra hvalfangstskuta har gått i land på ei sydhavsøy.

Vi klatret videre til vi var omgitt av skog. Over klippene langs veien styrtet vann ned i dype kløfter.
"Tenke seg til at slikt som dette har eksistert hele tiden," sa jeg. Et øyeblikk fortonte det seg som det ikke fantes bekymringer her i verden. Jeg tenkte på moren min som sløyde fisk i Limehouse og Ishbel som gjorde seg ferdig på scenen på Quashie´s.
"Jeg skjønner hva du mener," sa Tim.
Det var rart med Tim og meg. Jeg tror ikke vi noen gang egentlig snakket ordentlig sammen, vi førte ikke ordentlige samtaler, slik som jeg kunne ha med andre. Med Skip, for eksempel. Skip og jeg kunne skravle dagen lang. Tim og jeg snakket ikke. Men vi skjønte hele tiden hva den andre mente.

Omtale av boka kommer over helga, men jeg kan her og nå si at det er stor fare for at det kan bikke over til skamros!!

17 kommentarer:

 1. Denne står på leselisten min etter at flere anbefalte den engelske utgaven til meg, og jeg fikk ikke noe mindre lyst til å lese den nå. Syntes boken høres helt fantastisk ut!

  SvarSlett
 2. Denne boken har jeg faktisk aldri hørt om tidligere, og nå "truer" du med å skamrose den? Jammen, da er det jo ikke så mye å lure på da. Dette er en bok som må settes opp på ønskelisten.

  Tusen takk for smakebiten, Berit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skamros er jo egentlig ikke bra, for det vil fort bli oppfattet som useriøst, men jeg trur ikke det er til å unngå her, gitt!

   Slett
 3. Takk for tips, tror jeg skal skaffe meg denne på originalspråket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sikkert ikke dumt for den som er litt bedre til å lese engelsk enn det jeg er. Originalspråket er som regel og foretrekke, men jeg vil si at oversetteren har gjort en veldig god jobb her. (Jeg er en pirk når det kommer til dårlige oversettelser; rene skrivefeil bryr jeg meg ikke om, men hvis de velger dårlige ord, DA blir jeg sur!)

   Slett
 4. Måtte på leselisten min med en gang etter så masse ros:) Høres jo veldig bra ut!:) Takk for smakebit og lesetips!:) Ha en herlig søndag!

  SvarSlett
 5. Wow, dette traff meg midt i hjertet!! Ført opp på leselisten i dette nu :) Søndagsklem fra Anette :)

  SvarSlett
 6. Denne MÅ jeg ha!! Har ikke hørt om denne og siden det er stor fare for at du skal rose den veldig så må jeg bare notere meg den! Tusen takk for smakebit og boktips! Ha en fin dag videre:-)

  SvarSlett
 7. Og når du skamroser da bør vi andre lytte. Forlaget Press gav meg fjorårets beste leseopplevelse ifjor med "Ned til elva". Kanskje dette blir årets? Takk for en smakebit som gjorde meg nysgjerrig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte faktisk på det jeg også; at Forlaget Press med disse to fabelsktige romanene stiller stekt hvis jeg skulle rangert hvilke forlag som har høy snittkarakter på bøkene sine ;o)
   "Ned til elva" var virkelig god, det er denne også, men HELT annerledes. Det er bare å glede seg!!

   Slett
 8. Den här boken ska jag sätta på min önskelista. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. denne høres flott ut :) takk for smakebit og lesetips !

  SvarSlett
 10. En bok som får såpass mye ros er det selvfølgelig lett å bli nysgjerrig på - takk for god smakebit! Liker magi og eventyr : )

  SvarSlett
 11. Låter fantasifullt. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 12. Denne ble jeg nysgjerrig på. Takk for smakebiten!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺