tirsdag 2. desember 2014

Lesetips til Bokbloggerprisen og bøker på vent

Nå skal jeg gjøre noe jeg ofte prøver på, men som ikke lykkes like godt bestandig. Jeg skal prøve å slå to fluer i en smekk. (Litt tørt hører jeg mitt alter ego kommentere at Jaaa... Det skal godt gjøres nå som det er kuldegrader, snø og vinter- har ikke sett ei eneste flue på aldri så lenge...)

For ei stund sida utfordra Anita med bloggen Artemisias verden en rekke bokbloggere til å fortelle om sine foreløpige favoritter til bokbloggerprisen. (3X blogg i samme setning er sikkert ikke helt bra) Som vanlig er jeg litt sen, men først måtte jeg jo få ei oversikt over hva jeg faktisk har lest av nye, norske bøker. Deretter måtte jeg prøve å rangere dem på et vis. Så måtte jeg jakte litt elg, lufte hunder, lage middager, høre et foredrag med Cecilie Skog og Børge Ousland, ta et par skiturer, lese litt i halvleste bøker, slakte en elg- det er utrolig hvor fort dagene går, selv om man ikke en gang har begynt å tenke på at man skal ordne litt til jul!
Endelig har jeg noen tips om bøker dere bør lese i forbindelse med nominasjonen som nærmer seg med stormskritt- jeg husker ikke om det er satt noen dato, men det er vel på nyåret en gang, formodentlig...
Dette er ikke nødvendigvis de bøkene jeg kommer til å nominere, men bøker jeg synes flere bør lese!

Marmor av Torill Brekke
Leve dialekten, en språkreise, av Gunhild Kværness
Kveldsvævd, av Jon Fosse
Vinternoveller, av Ingvild Rishøy

Dette ble færre enn jeg egentlig hadde tenkt, men jeg begynte å fundere litt på dette med gode leseopplevelser og prisutdeling. Det er jo mange flere bøker enn dette som har vært både spennende og fornøyelige mens jeg har lest dem, men i ettertid forsvinner de litt i glemselens slør- og da er de kanskje ikke verdig en bokpris? Bør man ikke stille litt mer omfattende krav da? Jeg synes det! Underholdningsverdi alene kan ikke være nok. Man må også lete etter originalitet og litterære kvaliteter.
Mi første bokbrette-bok! Ikke akkurat perfekt, men en morsom start ;o) Inspirert av Beathe som har bokmerkepremie til dagens deltakere, blir det premie til de som ser, klarer å gjette eller har godt forslag på hvilken bok det er!
Nå er det igjen en snau måned av året, og jeg har noen bøker jeg gleder meg til å lese, og som jeg har pris-forventninger til! Det gjelder alle bøkene på bildet over- kanskje med unntak av Finn Erik Vinjes ører på stilk, som på en måte er "Frokostboka" mi- jeg leser noen korte kapitler hver dag mens jeg træler med å få i meg et par brødskiver.. Underholdene, morsom og interessant, men ingen priskandidat. De to romanene, Britt Karin Larsens "Slik treet faller" og Siri Pettersens "Råta" trur jeg blir årest julebøker for min del, mens de andre- skapelse, krig og fred og sånn skal jeg gjøre en innsats for å lese nå i adventstida. Hvis det ikke dukker opp for mange forstyrrelser, da!
Det er forresten én kategori jeg savner litt i bunken- og det er ikke krim, for jeg har to lydbøker på gang- Gunnar Staaesens "Ingen er så trygg i fare" og Tom Kristensens "Dødspakten", så der er jeg godt forspent. Det jeg mangler er rett og slett feel-good! Jeg trur jeg må ha ei kroe-seg-i-sofaen-og-smile-bok også! Noen som har noen tips? Og for all del: det trenger ikke å være verken norsk eller ferskt, bare det er veldig-veldig koselig! (Med fare for å gi meg sjøl et stempel som grunn, mener jeg virkelig sånn skikkelig feel-good, asså ;o)

Mens jeg venter på at tipsene skal dryppe ned i kommentarfeltet, skal jeg kikke innom Beathes bokhylle som både har snekra i hop en adventskalender, og som er primus motor for Boken på vent, i dag som de aller fleste andre tirsdager!

8 kommentarer:

 1. Det er to bøker jeg umiddelbart kommer på når jeg skal tenke sånn skikkelig feel-good :-) Og det er Sue Townsends The woman who went to bed for a year og Patricia Woods Lottomillionæren. Det var bøker jeg virkelig likte og koste meg med :-)
  Jeg holder på med å velge ut hva jeg skal lese i desember fordi mine små glimt av realisme minner meg på at jeg ikke klarer lese alle de bøkene jeg gjerne skulle ha lest. Så nå er det vel egentlig pris-favoritter jeg ser etter (basert på blogginnlegg og anmeldelser). Jeg håper å få lest Svøm med de som drukner, De fem årstider, Marmor og Om igjen. Men det hadde vært fint med ett par til :-)
  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips- og du kan glede deg til Myttings bok, men det er sikkert rimelig opplagt, nå etter at den fikk Bokhandlerprisen.. Vel fortjent, da! 🏆

   Slett
 2. Herlig innlegg igjen fra deg, Berit! Irriterer meg grønn over at jeg ikke finner ut hvilken bok du har brettet, men det skal bli spennende å se om noen gjetter riktig. Jeg kommer ikke på noen feelgood bøker nå på stående fot, det er en stund siden jeg leste noen feelgoodbøker så jeg skulle gjerne hatt et tips eller to jeg også. I dag fikk jeg "Jeg tror bestemor lå med frank zappa" inn dørene i dag og den gleder jeg meg til. Marmor står på listen min og jeg får se om jeg rekker å lese den nå i desember. Ønsker deg en fin ettermiddag og husk å send meg adressen.

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he! Det skal ikke være altfor lett, men det er akkurat derfor jeg åpner for at andre gode forslag også kan premieres ;o)
   Boka til Tine J. Sir kan du glede deg til- det samme med 'Marmor' hvis du velger den, en stor favoritt!

   Slett
  2. Jeg lurte litt på Der sypressene hvisker, men jeg ble litt usikker for når jeg fikk bildet stort så syntes jeg at jeg kunne skimte et stedsnavn "Val di G..." men fant ikke noe på google.... he he... men jeg håper at du røper hvilken bok det er om ingen klarer å gjette riktig.

   Slett
 3. Tirpitz, Tirpitz, Tirpitz…..zzzzz..zzzz…zTirpitz…
  Så bra at du tok utfordringen!
  Marmor skal jeg lese, den står på vent her. Har hørt forskjellige meninegr om den, så den går sånn frem og tilbake i prioriteringsbunken, men lest skal den bli i rett tid.
  Ellers er jeg glad du nevner Kveldsvævd-- det er en veldig fin bok!
  Og VInternoveller. Korte fine bøker som alle med dårlig tid kan ta seg tid til å lese.:) Også de som jakter på elg og hare..:)

  SvarSlett
 4. Fint innlegg. Av bøkene du nevnte har jeg lest Marmor, men den syns jeg dessverre var litt kjedelig og likte ikke fortellermåten/skrivestilen helt:/

  SvarSlett
 5. Moro med bok bretting. Det ble et fint hjerte (litt flaut om du forsøkte å lage en blomst :) Jeg liker alteregoet ditt og dens fornuftige bakgrunnskommentarer også :) Jeg har aldri vært på jakt, men det er en av de tingene som fascinerer meg på avstand.
  Må innrømme at jeg er litt mindre interessert i Bokbloggerprisen enn gjennomsnitts bokbloggeren- men Vinternoveller er en bok jeg vil anbefalle alle. Flere uker senere er historiene fortsatt levende for meg.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺