søndag 6. oktober 2013

Pergamentet og Voynich-manuskriptet

Denne uka har det blitt lite lesing, men desto mer av alle andre ting!! Når høsten nærmer seg, tenker jeg alltid at det skal bli mer lesetid når kveldene blir lengre, men slik blir det jo ikke... Høsten er liksom høysesong for så mye annet også, og de lange kveldene går med til... å sove!! Man må jo prøve å komme seg opp til nye gjøremål neste dag også!
Det er naturligvis alle disse "andre" gjøremålene som har gjort at jeg (igjen) henger en smule etter når det gjelder bokbloggen også- kanskje det kan bli litt orden på sakene om enda noen uker, når både kveldene og morgenene blir mørke? Man kan jo alltids håpe ;o)
Boka jeg konsentrerer meg mest om nå, er Gert Nygårdshaugs nye krimroman, Pergamentet. Her er det begått to mord så godt som samtidig, ett i Bispevika i Oslo, det andre i Bishopsgate i London. Begge de to drepte skulle vært til stede på et arrangement i The Royal Society i London, der de skulle avsløre innholdet i et eldgammelt dokument som ingen hittil har klart å tyde. For leserene er det opplagt at sakene henger sammen, men hvem er villig til å gå så langt at de dreper for å bevare pergamentets hemmeligheter?
Dagens smakebit er fra side 69. Kriposetterforskeren Skarphedin Olsen har akkurat kommet hjem etter en bedre middag hos en bekjent, og etter at han tilfeldigvis var den som kom først til drapsstedet i Bispevika.
Skarphedin Olsens metode for å skjerpe hjernen, få boblene under kontroll, til å bli en kreativ strøm, besto nettopp i å innta små munnfuller av den kraftige, engelske blåmuggosten sammen med enda mindre slurker rødvin drukket rett fra tuten på de små flaskene; en ost- og vin-kombinasjon som ville ha fått sersjant Aronsen- eller en hvilken som helst annen matelsker med forfinet smakssans- til å gå fullstendig fra konseptene.
For øyeblikket har jeg ikke kommet lenger enn dette i boka, men sida jeg kun har lest positive omtaler av denne- og har likt alt annet jeg har lest av Nygårdshaug, trur jeg dette skal bli riktig så fornøyelig!

Hvis du ikke er spesielt glad i verken rødvin, stilton- eller annen blåmuggost, kan du ta turen innom "Flukten fra virkeligheten"; der pleier man alltid å finne smakfulle smakebiter på søndager!
Vel bekomme- nyt dagen, maten og mysteriet!!

Ps: Manuskriptet eller pergamentet denne historien dreier seg rundt kalles Voynich-manuskriptet, og er slett ikke noe forfatteren har dikta opp! Verken alfabetet eller språket er kjent, men ved hjelp av C14-metoden er dokumentet datert til å være fra 1400-tallet. Det er faktisk omtalt som "verdens mest mystiske dokument"! Det er utrolig fascinerende, og for meg som sitter her med et mellomfag i historie, blir det nok ekstra spennende! Bildet under viser noen av de illustrerte sidene; ikke rart både historiekere og andre har grublet på seg grått hår for å finne ut hva dette egentlig er!!

16 kommentarer:

 1. Har ennå ikke fått lest noe av denne forfatteren men har sett at denne har fått god omtale, så en vakker dag får jeg sikkert med meg både denne og andre bøker av forfatteren. Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
 2. Funderar lite på vem man ska kontakta när man vill ha norska böcker översatta till svenska :) Jag vill ju läsa de här.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jag blir också så sugen när jag läser alla fina norska boktips. :-)

   Slett
 3. Dette virker som en spennende bok :) Og jeg kjenner meg godt igjen i at høsten egentlig bare blir travlere og travlere jo lenger den varer ;)

  SvarSlett
 4. Hm, jag måste nog ge Nygårdshaug en ny chans trots allt... Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Roligt med en ny bok i den här serien. De tidigare böckerna är ju så bra! Men det kändes också som om serien var helt avslutad i och med bok 10, så blir spännande att se hur den här boken passar in.

  SvarSlett
 6. Dette høres spennende ut, takk for flotte bilder av pergamentet. Alt det andre som kommer i veien for lesingen kalles vel "livet". Synes ikke det er dumt å ha litt av det også :) Ha en strålende søndag!

  SvarSlett
 7. Jeg må virkelig få begynt på bøkene til Nygårdshaug. De høres så bra ut og jeg har lenge hatt lyst til å lese dem. Så når jeg bare.... (Kjenner til det der med alle andre gjøremål som kommer i veien!) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 8. Verkar vara en spännande bok. Säger som Monika vem ska man kontakta när man vill ha norska böcker översatta, skulle gärna vilja läsa den här...Tack för smakbiten. :)

  SvarSlett
 9. Jeg har blitt nysgjerrig på Gert Nygårdshaug etter å ha lest positive omtaler av bøkene hans, i neste måned skal jeg ta for meg Honningkrukken. Pergamentet virker spennende, og det er interessant at forfatteren bruker et autentisk pergament som bakgrunn.

  SvarSlett
 10. Så mystisk med dette pergamentet!!!! Vet du hva!!!! Jeg har aldri smakt blåmuggeost!
  Kos deg videre med lesningen av boka. Høst = krim.

  SvarSlett
 11. Det här låter ju spännande! The Royal Society och gamla manuskript! Jag vill gärna läsa, så tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Nygåtdshaug likar eg godt, og karakterane Skarphedin Olsen og Fredrik Drum. Denne boka gler eg meg til å lese - takk for smakebiter og den spennande omtalen av det verkelege pergamentet. Det må eg finne ut meir om :-)

  SvarSlett
 13. Dette er en herlig Skarphedinbok- gled deg og kos deg.:)

  SvarSlett
 14. Vilket spännande boktips! Den skulle jag vilja läsa. Tack för smakebiten!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺