fredag 11. oktober 2013

De usynlige

Roy Jacobsen


Cappelen Damm, 2013
Spilletid 6 timer, 29 minutter
Lest av Nils Johnson


Barrøy, Helgelandskysten. Begynnelsen av nittenhundretallet. En liten familie klorer seg fast i livet, tilværelsen, øya. Lille Ingrid (som naturligvis ikke er liten gjennom hele romanen ;o), hennes foreldre Maria og Hans, bestefaren Martin, hennes tante Barbro, som er litt... enfoldig, og etterhvert kommer det flere beboere på ulikt vis til øya. De kjemper mot naturen, været og uværet. De kjemper i mot, men er likevel avhengig av og prisgitt disse naturforholdene som herder de sterke og kanskje knekker de svake. Vi følger familien i hverdagen i en femtenårsperiode, til Ingrid er konfirmert og trer inn i de voksnes rekker.

Det er ingen hemmelighet at jeg hadde store forventninger og forhåpninger til den nye boka fra Roy Jacobsen. Det er vel heller ingen hemmelighet at den virkelig- og entydig!- har fått en fantastisk mottakelse. Dermed er vi tilbake til det evig paradokset; høye forventninger gi fare for stygge fall... Uansett hvor stor tro jeg har på forfatteren, boka, prosjektet; det var med en viss skrekkblandet fryd jeg satte i gang spilleren. Til overmål var det denne gangen en for meg helt ukjent oppleser, noe som gjorde at det klødde litt ekstra på de stedene man ikke kommer til.
Så var det ingenting å frykte! Oppleseren gjorde en fabelaktig jobb, og gjorde historien om mulig enda mer levende og autentisk, og Jacobsen leverer nok ikke fra seg et manus før han vet at han leverer varene- intet skinn solgt før bjørnen er skutt.
På en måte er dette litt som første del av "Seierherrene", men der den boka fokuserer på menneskene og samfunnet, er det her fokus på menneskene og naturen. Det er usentimentalt, udramatisk, uromantisert, upretensiøst. Det er derimot en fantastisk historie inspirert av forfatterens egen familiehistorie- den beskriver med Jacobsens velkjente nydelig melodiøse språk hvordan menneskene har innfunnet seg med tilværelsen, og hvordan de med største selvfølge gjør det som forventes og trengs; Man retter ryggen og lar seg ikke affisere av at trælene i hendene er med framtredende enn latteren og lykkestundene. Til tross for at de ikke snakker mye, har de likevel kjærlighet til hverandre, tar vare på og respekterer hverandre.

Konklusjon
Et suveren tidsbilde og ei briljant god bok, med et typisk Roy-Jacobsen-preg. Verd hver en terningprikk den har fått, og hver en pris den kommer til å motta! 
Anbefales til alle litteraturelskere

Dette er første bok i Bokboblas blogglesesirkel, det betyr at det er flere bokbloggere som har lest boka og kommer til å legge ut omtaler en av de første dagene. Det blir kjempespennende å sjå hva de andre synes, om de er like begeistra som meg, eller om noen kanskje er litt lunkne? 

For et par dager sida hadde nrk/ bokprogrammet et flott program med forfatterportrett og presentasjon av De usynlige, det bør dere få med dere! Vakre bilder og fornyftige betraktninger rundt historie, natur, skriving og litt andre ting. Med litt flaks ligger programmet under denne lenka, i verste fall må dere søke den opp selv på nrk sine sider  (kultur- bok e.l)

8 kommentarer:

 1. Mye fine omtaler av boken idag:) Gleder meg til jeg får tak i den, skulle også blogge om den idag, men dessverre står jeg i vente kø ennå på biblioteket. Men det høres ut som en bok det er verd å vente på, har som deg store forventninger til den. Bok programmet skal jeg også etterhvert se på. Har bare tidligere lest en bok av forfatteren, og den falt ikke i så god jord hos meg, Anger tror jeg det var. Ønsker en videre fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har virkelig noe å glede deg til, også kan du jo se bokprogrammet mens du venter! Leseopplevelsen blir kanskje enda bedre om man vet mer om bakgrunnen for boka.
   "Anger" har jeg ikke lest, men er ikke det den boka som er en omskriving eller gjendikting av ei bok han har gitt ut tildligere? Må sjekke det ut før jeg vet for sikkert.
   Håper du får en fin dag- og snart er det helg til og med! Kos deg ;o)

   Slett
 2. Flott omtale,Berit! Du hadde selvfølgelig helt rett når det gjaldt Barbro og jeg har rettet det,sånn er det når du skriver med hodet under armen som jeg gjør i dag. Nå ser jeg frem til å lese flere bøker av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får si som til Isabella; du har mye godt i vente fra denne forfatteren, jeg har enda ikke blitt skuffet av noe av det jeg har lest av ham. Hodet under armen er forresten et kjent fenomen her i huset også ;o)
   Nyt dagen, helga og høsten!

   Slett
 3. Nå har jeg lest både din og Beathes flotte omtaler, og jeg får si som jeg sa til Beathe, denne MÅ leses :) Vanskelig å la vær når dere er så begeistret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må jeg bare si at jeg håper du velger lydboka! Den er utrolig godt lest av en ny og dyktig oppleser med rett stemme og dialekt- beriker historien og gjør dette til en lytteopplevelse av de sjeldne ;o)

   Slett
 4. åå, så vakker en omtale! Og jeg tror jammen jeg skal gå for lydboka!

  SvarSlett
 5. Fantastisk fin omtale, og jeg er helt enig med deg. Spennende at du har hørt boken på lydbok. Jeg hadde den med på ferie, og klarte knapt å legge den fra meg. En stor fordel når man ikke er overbegeistret for å fly ;) Kjempegøy at du var med på lesesirkelen, klem fra Anette :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺