torsdag 2. januar 2014

Bokåret 2013


Slik ble ordskyen som skal kunne beskrive bloggen i 2013! Ikke mye å bli klok av, bortsett fra at det blogges mest om bøker ;o)

Nå som vi må begynne å øve oss på å skrive 2014, er det på tide med ei lita oppsummering av året som har gått- og kanskje filosofere litt om hva slags planer, ønsker og forventninger man har for året som ligger så blankt og fint foran oss. Jeg har ikke all verdens inspirasjon om dagen , så jeg gjør det litt enkelt, og tar for meg lista over bøker lest og hørt i 2013 på Bokelskere.no

Inklusive seks barnebøker har jeg totalt lest 96 bøker, hvorav 33 lydbøker. Da jeg oppdaget at tallet var såpass høyt tidlig i desember, fikk jeg det for meg at jeg kanskje kunne nå de magiske hundre- og da fikk jeg skikkelig lesesperre!!! Jeg hørte noen lydbøker, men det gikk skikkelig trått! Den smellen må jeg lære av, enten ved å slutte å registrere bøkene jeg leser- eller ved å lese litt raskere slik at jeg ikke blir stressa mot slutten av året og går på den samme smellen en gang til! Jeg legger sjelden planer, så vi får sjå hvordan ting utvikler seg etterhvert..

Jeg har ikke gitt terningkast til alle bøkene jeg har lest, det er rett og slett ikke bestandig det føles rett, og da lar jeg det bare være. Likevel; av de som har fått  terningkast, fikk 17 bøker sekser, 27 fikk en femmer og ni bøker ble tildelt firere. Av det trekker jeg konklusjonen at jeg har lest mange gode bøker! Eller underholdende bøker, kanskje?
Av de store positive leseopplevelsene vil jeg trekke fram Ekstremt høyt og utrolig nært (uforglemmelig rørende og vakker! Jeg har fortsatt filmen liggende her på vent ;o), I en helt annen verden (utrolig original idé, briljant gjennomført!), Jamrachs menasjeri (rett og slett en stor overraskelse, i gråsonen mellom eventyr og historisk tidsbilde), Et helt halvt år (positiv overraskelse fordi alt det fine andre har skrevet og sagt om denne faktisk stemmer!), Hele livet på en dag (grusom og fantastisk, troverdig og rørende om andre verdenskrig.) og Et offer til Molok (årets beste krim- jeg har ikke lest mye krim i år, men denne er skikkelig bra!).

Jeg må nesten kåre de beste lydbøkene også. Vindeltorn ble en helt spesiell lytteopplevelse, ettersom historien og omstendigheter passa så bra sammen! Ellers ble jeg helt betatt av Sverre Anker Ousdal som leste Gabriel Scotts Kilden, og Roy Jacobsens De usynlige var vel bare helt perfekt, både selve historien og valg av oppleser. (Den kommer til å bli kjørt i reprise, og det gleder jeg meg til!!)
Et par debutanter bør også få sine velfortjente fjær i hatten. De er norske. Kvinner. Og har levert to knallgode fantasybøker; Siri Pettersen med Odinsbarn, og Tone Almhjell sin Vindeltorn. Begge får kred for suverene idéer og flotte gjennomførte, levende og engasjerende bøker! Hipp-hipp!

Andre bøker jeg har gleda meg over i år, er blant anna den fine strikkeboka til Sidsel J. Høivik som jeg stadig kommer tilbake til. Charlottes viltkokebok som gjør at vi fortsatt har middag på bordet de fleste dagene- og som fikk en eller annen kokebokpris nå rett før jul, jeg trur det var for årets kvinnelige kokk; vel fortjent og gratulerer! Også må vi ikke glemme Lisa Aisato, med den nydelige boka Fugl. Med de vakreste illustrasjonene du kan tenke deg- jeg er så imponert over folk som er så dyktige!!

Desverre er det ikke til å unngå at det dukker opp noen skuffelser. De kunne jeg kanskje forbigått i stillhet, men for egne del vil jeg ha dem med i oversikta. Det er liksom meninga at jeg skal kunne legge bort de bøkene som ikke fenger, men jeg er fortsatt for dårlig til det. Jeg trur det skal bli et av forsettene mine for 2014; jeg skal ikke plage meg selv til å lese bøker som ikke fanger meg innen rimelig tid. Vel, Kari Nygaards roman Reisen til Bella Coola svarte definitivt ikke til forventningene, det samme gjaldt Rosie Thomas´ Sjalet fra Kashmir. Felles for disse to; altfor forutsigbare, blodfattige og grunne.

Nå skal jeg først og fremst prøve å komme skikkelig i gang igjen med lesinga. Jeg har- tru det eller ei- opptil flere bøker stående som jeg gleder meg til å ta fatt på ;o) Bøker som ikke nødvendigvis er nyeste nytt, men som jeg vet kommer til å ta meg med til steder jeg ikke har vært enda, til møter med mennesker jeg kommer til å bli glad i og til opplevelser jeg aldri hadde fått om det ikke var for bøkenes magiske verden!

Jeg skal også pønske litt til for å finne ut hvilke bøker jeg vil nominere til Bokbloggerprisen. Jeg har noen helt opplagte kandidater, men vi kan jo nominere opptil 2 X 7 bøker, og da kan det hende jeg finner noen andre også, vi får sjå!

Til sist vil jeg ønske dere som er innom bloggen et fortryllende nyttår! Håper dere får tid til å sitte litt ekstra i godstolen med bok og en kopp varm drikke. At dere får fine turer med lydbok på øret. At det blir vær til å sitte lett henslengt med ei fornøyelig bok ute på trappa eller terassen. At bibliotekene fortsatt blir et lavterskel-kulturtilbud for alle. At nye forfattere kan nå ut til massene. At de etablerte fortsetter å gi oss store leseopplevelser.
Kanskje det er akkurat i år vi kan finne verdens beste bok ;o)

Jeg skulle kanskje laget linker til bøkene som blir nevnt her, men det.... Hvis det er bøker dere vil lese litt mer om, går det an å søke i søkefeltet nederst til høyre.

6 kommentarer:

 1. For en koselig oppsummering av fjordåret :) Jeg skjønner hvordan du hadde det i romjulen, da du veldig gjerne ville se det magiske 100-tallet, men 96 er virkelig et hederlig antall bøker det og. Godt å høre at du skal bli flinkere til å legge vekk blodfattige bøker, det skal jeg også gjøre. Må prøve å ikke være så "flau" av det, men skrive "avbrutt" på terningkastet. Gleder meg til å følge deg videre i 2014!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemeldig!
   Man skal absolutt ikke være flau over å avbryte bøker som ikke slå an- det betyr jo bare at man valgt (litt) feil. Det kan jo skje selv de beste ;o)

   Slett
 2. Takk for en god oppsummering. Det er så utrolig morsomt å lese bokbloggeres tanker om leseåret som har vært. Jeg får stadig nye tips som noteres og som må leses. Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår til deg også Lise!
   Alltid morsomt å lese andres tanker rundt bøker og lesing- og alltid morsomt med hyggelige kommentarer ;o)

   Slett
 3. Dette var en fin oppsummering av leseåret ditt. Det viktigste å bevare er leselysten, så får man forsøke å oppfylle en viss mengde eller andre mål deretter. Godt nytt år!

  SvarSlett
 4. Fin oppsummering, Berit! Ønsker deg også et godt nytt leseår :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺