søndag 19. januar 2014

Marco-effekten, av Jussi Adler-Olsen

Lydbokforlaget, 2013
Oversatt av Elisabeth Bjørnson og Øyvind Reisegg
Spilletid; 17 timer, 43 minutter
Fortreffelig lest av Helge Winther-Larsen
Lydboka er lånt på biblioteket

Hvor kort kan en bokomtale være?
 
Marco er femten år, statsløs, papirløs, prisgitt Zolas luner og syke idéer. Han må sammen med de fleste andre i "klanen" tigge eller stjele for å overleve. Da han får vite om Zolas siste beslutning, bestemmer han seg for å rømme. Det gjør han ikke ustraffet!
Samtidig får vi innblikk i en innfløkt historie med finanstopper, drap, trusler, leiemordere og svindel med bistandspenger som viktige ingredienser. Sakene fletts inni hverandre og Assad, Rose og Carl forsøker så godt de kan å nøste opp i løse tråder, holde privatlivet gående og ikke minst hindre at andre på politihuset blander seg for mye inn i det de holder på med nede i kjellern sin. Mye er ved det gamle kjente, men de viser nye sider, og nye karakterer dukker opp og kommer til å slå seg til i Avdeling Q.

Jeg var skeptisk til denne femte boka om Avdeling Q, men det var det slett ingen grunn til! Synes denne var på høyde med "Kvinnen i buret", og langt bedre enn Fasandreperne og Flaskepost fra P, som jeg ikke var overvettes begeistra for. Historien er godt komponert, spennende, truverdig og morsom. Aller mest digger jeg fortsatt Assad, kamelvitsene hans, den altfor søte, klissete teen og måten han prøver å framstå som litt naiv og uskolert samtidig som han viser seg absolutt å være både smart og handlekraftig når situasjonen krever det!
Som andre har sagt/ skrevet før meg; for å få med seg alle perspektivene og "under-historiene", bør man nok lese disse bøkene kronologisk.

Andre som har lest boka er blant andre Rita, Anita, Tine, Karete og den andre Berit.

4 kommentarer:

 1. Korte omtaler er mer enn helt greit. Handlingen i en bok kan en jo google seg til, hva den som har lest/hørt synes er jo det som er viktigst.
  Enig med deg, dette var en av de bedre. Så Kvinnen i buret på kino i går, og den kan jeg virkelig anbefale, de har fått med alt. Assad sin personlighet er fanget godt inn, og selv om jeg syntes Carl Mørk var litt ung da han satt på Skavland og pratet, passet han perfekt til rollen.
  Marco-effekten har gjort inntrykk på meg, og det henger i hver gang jeg går forbi tiggerne som sitter på hvert hjørne her i Bergen. Takk for linking :)

  SvarSlett
 2. Jeg tok sjansen på å lese denne omtalen selv om jeg enda ikke har lest boka. Jeg tenker at det tar sin tid før jeg kommer dit. Jeg er nettopp ferdig med Kvinnen i buret, både som bok og film, og begge deler var utmerket, så jeg skal lese Fasandreperne ganske så snart det dukker opp tid for ny bok, etter lesesirkelbøkene jeg har her staks. Jeg trodde jeg hadde alle fem Jussibøkene i hylla, men så manglet jeg altså Fasandreperne..Ellers hadde jeg nok begynt på den i dag, men nå fortsetter jeg med Og fjellene ga gjenlyd i stedet, og best er det nok å få lest den ferdig nå.
  Pst- korte omtaler er fint, man trenger ikke lange resyme av boka og den slags..Enig med Tine at det viktigse er hva du selv mener om boka.

  SvarSlett
 3. Kanskje jeg vil prøve meg på denne. Likte igrunnen ikke flaskepost fra P, men når du sier denne er bedre, så..... Ha en strålende ny uke med bøker, hunder og snø.

  SvarSlett
 4. Jeg burde nok lest bøkene i riktig rekkefølge, men nå skal jeg få lest bok 3 og 4! Men boka var uansett spennende, litt lang kanskje... Jeg liker måten forfatteren skriver om Carl og Assad...her er det mye festlig dialog :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺