onsdag 19. juni 2013

Mursteinsbøker

Jeg har blitt utfordra til å vise fram de fem tykkeste bøkene jeg har lest av de som står i bokhylla, og de to tykkeste jeg enda ikke har lest. Beathes bokhylle er den som har "fått tag´en inn i landet", og derfra kan den spores bakover.
Jeg var redd utvalget skulle være skrøpelig; det er en kjent sak at jeg har ei veldig lita bokhylle. Det gjør at nåløyet for å få oppholdstillatelse er veldig trangt. De fleste bøkene jeg leser bor i hyllene på det lokale biblioteket. Mange av de jeg har fått eller kjøpt selv, gir jeg videre til andre som liker å lese når jeg selv har lest dem ferdig. De som får bli igjen, har derfor ekstra stor verdi for meg- det betyr så klart ikke at de kan selges for store summer (plassbegrensningene gjør at jeg nesten uten unntak har billige pocketbøker trykt på dårlig papir), her er det nok kun snakk om affeksjonsverdi! Heldigvis/ desverre, alt ettersom...
Det hender jeg kvier meg for å begynne på en av mursteinsbøkene, og lenge lurte jeg på hvorfor det var sånn- jeg leser jo ikke for å vinne konkurransen om å lese MANGE bøker, jeg leser jo for å kose meg. Da burde det jo være slik at jo flere sider, jo bedre? Sånn er det ikke- for det forutsetter jo at man har en garanti for at boka er bra, ikke sant? Før man begynner, har man jo ingen slik garanti, og man risikerer å bruke forferdelig mye tid på å kjempe seg side opp og side ned, dag ut og natt inn, for jeg synes det er så forferdelig vanskelig å legge vekk ei bok når jeg først har begynt på den! Ergo, der har dere forklaringa på at jeg kvier meg for de tykke bøkene; jeg er redd de skal stjele tid fra andre, enda bedre bøker. Ei alminnelig kort, litt dårlig bok, er jo forholdsvis fort gjort å komme igjennom, og man får raskt sjansen til å gjøre et nytt valg, de lange, tykke, halvdårlige derimot....

Vel, her er hva jeg fant; de fem tykkeste jeg har lest, som fortsatt står i hylla. (Lange lydbøker er ikke vurdert, og for eksempel triologier  som er samla i ett bind har jeg heller ikke tatt med.)
1. Oppfinnelsen av Hugo Cabret- Brian Selznick: 1220 gram, 533 sider.
2. Berhard Hvals forsnakkelser- Lars Saabye Christensen: 582 gram, 587 sider.
3. Saman er ein mindre aleine- Anna Gavalda: 474 gram, 612 sider.
4. Gifttreet- Barbara Kingsolver: 444 gram, 631 sider.
5. Tilbake til Riverton- Kate Morton: 340 gram, 512 sider.

(Interessant å se hvordan det ikke er noen sammenheng mellom vekt og sidetall. Det sier nok bare noe om papirkvaliteten ;o)
Mursteiner som venter på å bli lest- her var det flere med omtrent samme sidetall å velge mellom, Gunnar Staalesens Bergens-triologi, for eksempel. Hvordan i alle dager har den havna her??? Jeg husker at noen skrøt uhemmet av de bøkene, men hvordan de ble tatt inn i varme, se det husker jeg ikke! De to bøken jeg har valgt ut er:
1. Seierherrene- Roy Jacobsen: 384 gram, 634 sider.
2. Den usynlige broen- Julie Orringer: 406 gram, 713 sider.

Noen som har lest disse? Seierherrene gikk vel på nrk i vinter? Det gikk meg husforbi. Den usynlig broen er ikke lett å overse, og jeg gleder meg faktisk veldig til å lese den- må bare bli ferdig med den ene og den andre boka først.. Målet for sommeren er å lese mest mulig av det som står i hyllene- også de tykke bøkene! På den måten kan jeg åpne dørene for flere nye "bekjentskap", ikke bare tilfeldige overnattingsgjester som drar videre ved første anledning, men kanskje også noen som kan bli venner for livet?

Til slutt en liten påminnelse om hva som kan skje hvis mursteinene hoper seg opp. Når jeg først skulle skrive om mursteiner, kunne jeg ikke la være å ta med dette bildet! Det beste er ikke at tippinga gikk galt, men tenk hvor overraska sjåføren (som står i døra) ble da bilen bikka bakover!!! 
Andre med mursteinsbøker er blant andre: Moonstar, Gråbekka, Melusine, Anita, og Tine. Morsomt hvis andre som også har tatt utfordringa legger igjen link i kommentarfeltet :o)

9 kommentarer:

 1. Hei! Den usynlige broen har jeg jo lest, som du vet. Også Seierherrene. Visste ikke at den var så lang? Mange år siden jeg leste den..kanskje den går forbi noen av de fem bøkene jeg plukket ut? Må sjekke....
  Gikk den på TV i vinter? Det har ikke jeg fått med meg. Mener du ikke Halvbroren av Lars Saaby C?
  Takk for linkingen.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye mulig (og veldig sannsynlig!) at det var Halvbroren- jeg så den jo ikke ;o)
   Halvbroren har jeg forresten lest, så da er det kanskje like greit at jeg ikke brukte tid på tv-sereien..

   Slett
 2. Jeg fulgte med på Halvbroren da den gikk på tv, og har kjøpt boken for fremtidig lesning. Har lest Staalesen sin trilogi, likte den første boken, men så ble det litt for seigt etterhvert.
  For et artig bilde, jeg lo godt og lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. En god latter forlenger livet ;o)

   Slett
 3. Haha, likte mursteinsbildet!

  Og eg likte veldig godt Bergens-trilogien! Krimhistorie, Bergenshistorie, Norgeshistorie og Varg Veum si historie.

  Av 'dine' bøker har eg kun lest 'Saman er ein mindre aleine' - men som lydbok, så den er ikkje med på mi liste.

  SvarSlett
 4. hehe enig.. Likte det lille mursteins bilde :p
  Må være litt av et sjokk for sjåføren :P

  Takk for link til siden min også :)

  Har ikke lest noen av disse..

  SvarSlett
 5. Jeg elsker mursteinsbøker. Jo tykkere jo bedre. Av dine har jeg lest "Gifttreet". En fantastisk bok. Håper du har det fint. D

  SvarSlett
 6. Artig at det kan være så stor forskjell på vekten selv om sideantallet er noenlunde likt! "Tilbake til Riverton" likte jeg godt, og "Seierherrene" står i hyllen klar til lesing. Hehe, jeg lo godt av det mursteinsbildet!

  SvarSlett
 7. Jeg liker å lese teksten om tankene dine rundt bokhyllen din og dine lesevaner. Fryktelig morsomt at du veide bøkene! Av bøkene har jeg bare lest Gavalda. Oppfinnelsen av Hugo Cabret står ulest i hyllen min, din feil jeg kjøpte den i fjor høst! Og ja, den har stått der lenge og må stå der lenger også.. Men den har det godt :-D

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺