søndag 17. november 2013

En hel halv smakebit

I dag gleder jeg meg til å fortelle litt om ei ualminnelig bra bok- det vil si; den er i hvertfall det til nå ;o) Skal jeg være ærlig, var jeg litt skeptisk før jeg begynte, sånn som jeg pleier å være skeptisk når ei bok blir overøst av høye terningkast og superlativer. Det er mulig jeg må ta denne skepsisen opp til vurdering, for det er jo langt mellom hver gang jeg blir skuffet! Gudskjelov og takk!!


Et helt halvt år er så vidt jeg har funnet ut den første av Jojo Moyes bøker som er oversatt til norsk, men hun har skrevet en rekke andre bøker også. den femte av Jojo Moyes´ bøker som er oversatt til norsk, men den første jeg leser. Her møter vi Louisa Clark, ei jente midt i tjueåra, med et ganske ureflektert forhold til livet. Hun får jobb som "assistent" for Will Traynor, som et par år tidligere ble lam fra brystet og ned. Han er forståelig nok både bitter og deperimert- og det er moren hans som har ansatt Louisa fordi hun er livredd for at han skal skade seg selv hvis ingen passer på ham til alle døgnets tider.
Synes du det høres kjent ut? Åhh... Jada; Moyes har kanskje ikke funnet opp hjulet på nytt, men det er jo heller ikke nødvendig! Dette er så utrolig godt skrevet (og oversatt!!!) og det er slettes ikke en tåreperse som det lett kunne blitt (ikke hittil i allefall ;o) Derimot er det en sjarmerende roman med et rikt persongalleri og masse humor. Jeg har ikke kommet halvveis enda, så jeg vet jo hvordan dette utvikler seg, men boka skal jo være romantisk, så jeg er spent på om de får hverandre til slutt, sånn helten og heltinna aller helst skal i en skikkelig love story...

Det blir to små smakebiter i dag, en fra starten hvor situasjonen fortsatt er temmelig anspent (Louisa beskriver Wills mor), og den andre hvor ting begynner å gå litt lettere og hun har klart å overtale ham til å barbere seg...
Hun var så behersket og avmålt at hun fikk min egen mor til å fremstå som Amy Winehouse. Jeg smilte høflig, lot som jeg ikke merket det, og gjorde den jobben jeg fikk betalt for. 
Jeg fikk ham til å komme inn på badet, fyllte varmt vann i vasken, ba ham lene hodestøtten litt bakover og la en varm vaskeklut over haken hans. "Hva er dette? Skal du starte barbershop? Hva skal jeg med vaskekluten? "Jeg vet ikke," tilsto jeg. "Det er sånn de gjør det på fim. Det er litt som med varmt vann og håndklær når noen skal føde."
Herlige Luoisa! Hun er så genuint annerledes enn de menneskene familien Traynor pleier å omgås, og hun gjør virkelig sitt beste for å takle og å holde på denne jobben! Tvers igjennom snill, men det er nok ikke bestandig hun tenker seg om...

Dette kommer til å bli en knallfin søndag- jeg skal lese videre i boka mi og snuse litt rundt på andre smakebiterinne hos MARI! Det kan ikke bli feil ;o)


Oppdatering, søndag kl 13.00.
Det er fortsatt like fabelaktig, men nå har tårene også gjort sin entre på scenen...

18 kommentarer:

 1. Åh, det er nesten så jeg er litt misunnelig på deg som leser denne for første gang! Det har faktisk blitt oversatt fire andre bøker av forfatteren men slik det ser ut er de ikke lett å få tak i lenger:Over havet, Forbuden frukt,Hemmeligheten og Påfuglemporiet er titlene. Nå er det straks skiskyting fra sofaen her. Ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oii! Så bra!! Kanskje de andre finnes på noe bibliotek? Det skal jeg jammen sjekke! Også hender det jo at sånne "gamle" bøker gis ut på nytt hvis forfatteren får en skikkelig braksuksess- vi kan jo håpe ;o)
   Ha en treffsikker søndag, Beathe!

   Slett
  2. Ja,det kan godt være at de finnes på biblioteket og så kan vi jo eventuelt håpe på at de andre blir gitt ut på nytt.

   Slett
  3. Jepp! Alle de du nevner finnes på diverse bibliotek- de er lagt inn i "huskelista", så da skal det faktisk gå an å finne dem igjen også ;o)

   Slett
 2. Det här är en författare som jag sett runt om på många bloggar och jag börjar bli lite nyfiken på vad det kan vara :)

  SvarSlett
 3. Tack för tips, verkar som att jag behöver hålla sinnet öppet för den här :)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Jojo Moyes tillhör de författare jag är nyfiken på.

  SvarSlett
 5. Jeg plukket med meg denne boka fra bloggtreffet tidligere i høst. Da jeg så den lå på bokbordet tenkte jeg på Beathes fine anmeldelse, og måtte plukke den med meg. Enn så lenge er den på utlån hos mamma, så er det min tur :)

  Kos deg videre med historien, Berit, og ha en hyggelig søndag videre!

  SvarSlett
 6. Hvis jeg teller riktig har jeg lest tre av bøkene hennes. Den siste var Påfuglemporiet. Den likte jeg ikke så godt så da stoppet det litt opp. Jeg har likevel lyst til å lese denne, ikke minst fordi det er så mange som skriver så mye positivt om den. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Väcker nyfikenhet. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Høres interessant ut. Har reservert den nå, cirka 10 måneders ventetid hos biblioteket! Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, sies det ;)

  SvarSlett
 9. Dette er den beste boken jeg har lest på lenge, og jeg tenker allerede på å lese den igjen, kanskje allerede i romjula f.eks. Tenker at ved å lese den igjen så dukker det sikkert opp noe som jeg ikke helt fikk med meg første gangen jeg leste den

  SvarSlett
 10. Bra og velskrevet bok!
  Julegave-idè?!
  Ha en fin kveld, Berit!

  SvarSlett
 11. Det er skrevet mye bra om denne. Så det må jo være noe i den som treffer så mange. Det gjør meg veldig nysgjerrig selv om jeg er som deg, i utgangspunktet skeptisk til bøker som får mye oppmerksomhet.

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten! Det tycks ju vara många som gillar Jojo Moyes' böcker.

  SvarSlett
 13. En bok som så mange lovpriser.. må jeg lese den kanskje? Ble fristet nå..

  SvarSlett
 14. Jeg har ikke lest noe av forfatteren, men har jo ikke unngått å få med meg at denne boken skal være bra. Er spent på hva du synes om den når du har lest den - skjønt, foreløbig virker den lovende ja :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺