tirsdag 17. september 2013

Tysteren (og nye fristelser)

Jan-Erik FjellJuritzen Forlag, 2010
Spilletid: 11 timer, 17 minutter
Lest av Helge Winther-Larsen

Dette er forfatterens krimdebut, som ble belønnet med bokhandlerprisen i 2011. Det er spådd at Fjell kan være mannen som kan komme til å tvinge Jo Nesbø til å abdisere fra krimkongetrona- og med alle de entusiastiske omtalene jeg har lest på forskjellige bokblogger, var jeg kjempespent før jeg begynte på denne! Klok av skade fra tidligere kræsjlandinger fra høye forventninger, hadde jeg denne gangen tatt innover meg ei lita dose skepsis. Det viste seg at det ikke var nødvendig!!

Vi møter her Kriposetterforskeren Anton Brekke for første gang. Han er skilt, besatt av spill, dyktig i jobben, flåkjefta, rask til å gi ordre og går ikke av veien for å gå litt utenfor reglementet.
I Norge blir en velstående foretningsmann drept bare kort tid etter at han har meddelt styret i firmaet at han har tatt en særdeles upopulær avgjørelse som gjør at de kan gå glipp av store penger. I nabobyen blir en eldre mann funnet hardt skadd. Forfatteren følger en kjent mal, og ikke uventet er det forbindelse mellom disse to sakene. Da de begynner å nøste opp de løse trådene føres de Over Dammen, tilbake i tid og til toppen av Cosa Nostra, den italiensk-amerikanske mafiaen!
Forfatteren holder godt på hemmelighetene underveis og kommer med stadig nye hint og spor. Historien er velskrevet, overbevisende og truverdig, plottet velkomponert og slutten faktisk en smule overraskende.
Konklusjon:
Jeg er godt fornøyd med mitt nye bekjentskap, og gleder meg til å lese mer om Anton Brekke og Saueflokken! Anbefales gjerne til andre krimelskere!
Bokelskerinnen har skrevet en god omtale og har intevjuet forfatteren, så klikk dere gjerne videre dit for å lese mer ;o)
 
Bøker i kø...

Nå hadde jeg egentlig tenkt at dette skulle bli den krimserien jeg skulle ta litt lett på. Jeg fikk nemlig bok nymmer tre, Hevneren, som forhåndseksemplar tidligere i sommer, og hadde tenkt å gå rett over på den... Men... Så leste jeg omtale av bok nummer to, Skyggerom, og fant ut at den fokuserer litt mer på privatpersonen Anton Brekke, og da...
Fikk kikkeren i meg overtaket...
Ahh! Jeg er et simpelt, lettlurt fjols! Mangler både standhaftighet og karakter...
Dermed ble det enda ei bok på vent; Skyggerom ble bestilt i natt, og jeg har allerede fått hente-melding fra biblioteket. I tillegg til de jeg hetna for ei ukes tid sida, og de jeg kjøpte forrige uke, pluss de jeg har stående fra før. Og som om ikke det er nok (hvilket jeg jo egentlig er overbevist om at det er), så har Beathe den faste spalta "Boken på vent" som alltid på tirsdager, og det pleier å dukke opp fristelser der også ;o)

Forresten! Jeg kom på et par ting jeg ikke var helt fornøyd med når det gjelder lydboka! For det første er mange av lydsporene upraktisk lange. For det andre har de korte musikksnutter mellom hvert kapittel. Smårusk kan også være irriterende!!

22 kommentarer:

 1. Du ditt lettlurte fjols der du er,som trodde at det bare var å begynne på bok nummer tre;-) Disse er jeg jo veldig spent på og jeg hadde Skyggerom liggende og så fikk jeg Hevneren i sommer men Tysteren har jeg ennå ikke klart å spore opp og derfor ligger disse to på lur her også. Lydbøker har jeg ikke blitt helt fortrolig med,eller det vil si jeg har bare prøvd det en gang og det gikk egentlig rimelig greit,men å høre lydbok når jeg skal rydde huset er litt tungvint for meg som må notere underveis mens jeg leser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lydbøker er nok noe man må venne seg til, men jeg klarer heller ikke å kombinere det med rydding og sånne "avanserte" gjøremål. Bilkjøring, gå tur med hundene, sitte på elg-eller renspost sammen med lydbok på øret er derimot ypperlig! (Foresvever meg at det ikke er så mange andre bokbloggere som kombinerer jakt og bok, men det anbefales;o)

   Slett
  2. Hehe...den var grei! Jakt & bokklubb er det vel ikke så mange bokbloggere som kan skryte på seg nei!

   Slett
 2. Jeg har ikke helt falt for disse bøkene. Så Jo Nesbø sitter på tronen hos meg :-) Jeg har bare lest en og to, og ikke Hevneren, så det er sagt :-)
  Det hørtes irriterende ut med musikk mellom lydsporene. En kan jo lurer litt på hva de har tenkt skulle være bra med det?
  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt gjort å lese begge de første når de ikke falt helt i smak!
   Mulig de har prøvd å skape litt "radioteater-stemning" med den musikken, ikke vet jeg, men det var fullstendig unødvendig!

   Slett
 3. Lydbøker sovner jeg til så det har jeg gikk opp, men Radioteateret liker jeg. Mer stemningsfullt. Men alt i alt liker jeg å lese bøkene selv. Ingenting er som det. Har hørt mye forskjellig om disse bøkene til denne forfatteren, og jeg er nysgjerrig. Jeg har lyst til å lese noen av bøkene hans siden jeg liker krim veldig godt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og tipper du kommer til å bli fornøyd med Anton Brekke du også, sida du liker krim ;o)

   Slett
 4. *gitt opp, skulle det stå. Fy søren så mye rot jeg skriver i dag, da:P

  SvarSlett
 5. Jeg likte alle tre bøkene til Jan Erik Fjell veldig godt, den siste best :) Jeg hører også en del på lydbok, kun for å multitaske og komme meg mer ut på tur. Har hatt litt problem med at iPhonen stokker om på rekkefølgen, og det er fryktelig irriterende. Og så er det litt pes å legge inn cd`er da, men nå får jeg lydfiler av og til, og det går greit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har akkurat fått meg min første smart-telefon(og føler meg dermed alt annet enn smart...), men ett av poengene er å kunne høre lydbøker litt enklere!
   Høres forferdelig irriterende ut når sporene stokkes, det hender detctar litt tid før man oppdager at det var feil spor, og ikke bare et tilsiktet sceneskifte. Spilleren i bilen holdt på sånn, men det var før jeg oppdaga at det var en knapp rett ved volumbryteren- en knapp som gjorde at sporene SKULLE komme tilfeldig;random... Som sagt; alt annet enn smart ;o)

   Slett
 6. Denne har jeg stående også, og i løpet av høsten så tenker jeg å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dobbels så bra: få lest ei bok fra hylla og samtidig få god underholdning! Gled deg!

   Slett
 7. Blir nok til at jeg også prøver meg på disse etterhvert ;) Takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid hyggelig å kunne komme med lesetips! Det er bare å begynne å glede seg!

   Slett
 8. Ikke lest noen av disse, men de står på leselisten

  SvarSlett
 9. Denne forfattaren står på mi venteliste også, men eg har bestemt meg for å få alle bøkene i hus og starte med den første. Ikkje gjere slik eg gjorde med Jørn Lier Horst og starte langt uti serien...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg begynte også et stykke uti serien om Wiliam Wisting, men nå har jeg hørt/ lest såpass mange at det ikke er særlig fristende å gå løs på de første... Kanskje det er sånn at man uansett må lese noen bøker om er karakter før man blir skikkelig kjent?

   Slett
 10. Har med meg Hevneren på tur nå, og ser frem til å lese den.. Tysteren har jeg ikke lest enda,,,men jeg er ingen kronologiker så det går bra..)

  SvarSlett
 11. Besatt av spill? Hva slags?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva som helst, trur jeg, så lenge man kan satse penger! Det går nok mest i poker ;o)

   Slett
 12. Denne bokserien har seilt opp og blitt en av mine favoritter når det gjelder krim. Syns absoutt du har mye å glede deg til ;)

  SvarSlett
 13. Litt treg å kommentere, men jeg liker denne forfatteren godt:) Leste Tysteren når den kom ut, og jeg gleder meg virkelig til å lese de andre bøkene. Kommer til å bli en av mine favoritt forfattere dette, fordi han skuffer ikke akkurat:) Kos deg videre med bøkene!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺