søndag 15. september 2013

Samuel Sekel- Fanget i Pompeii

Tina Trovik


Schibsted Forlag, 2013

Med manuset til historien om Samuel Sekel og flukten fra Paris, vant Tina Trovik Schibsted Forlags romankonkurranse i 2011, kategorien for barn og ungdom. Da boka kom ut i 2012, ble den tildelt ARK-bokhandels barnebokpris. Dette borger for kvalitet!
Nå har bok nummer to i serien kommet, og jeg er godt fornøyd med oppfølgeren.

Nå skal det sies at bøker for barn og ungdom må leses "med andre øyne" enn når en holder seg til de vanlige bøkene for voksne. Man skal ikke forvente dyptpløyende sjelegransking eller voldsomme følelsesmessige krumspring, men historier med driv, fengende plot og personer leserene i målgruppa til en viss grad kan identifisere seg med. Alt dette har Trovik klart med glans også i denne boka!
Historien fortsetter der den slapp, og det er nok en stor fordel å lese bok nummer én først. Jeg synes man mister for mye av helheten om man går rett på bok nummer to. Samuel og de nye vennene hans finner nye spørsmål og mysterier som må løses, og ettersom de jo går på en skole hvor tidsreiser er en viktig del av undervisninga, kommer man også denne gangen til dramatiske, historiske hendelser. Etter at den sprø faren til Samuel døde i forrige bok, er det nå Samuel som i teorien er leder for det mystiske Byrået. Likevel finnes det dører han ikke har adgang til, lærere som fortsatt ser ut til å ville kvitte seg med ham, og når flere av "ekspedisjonene" til fortida nesten tar livet av Samuel, blir han helt oppsatt på å finne ut om det virkelig er noen som er ute etter ham. Her går det slag i slag i et høyt tempo som egner seg godt for et ungt publikum, og det er litt Indiana Jones krysset med science fiction over det hele.

Boka er lettlest med godt språk og et godt gjennomtenkt og gjennomarbeida blot, i tillegg har den humor uten at det blir platt eller krampaktig. Boka bærer rett og slett preg av at forfatteren har respekt for og tar leserne sine på alvor, og det synes jeg er svært gledelig. Barn og ungdom fortjener gode bøker! Denne oppfyller kretieriene på alle måter.

Ps. Boka er overlatt til bokbloggaspiranten, som kommer med sine kommentarer etterhvert ;o)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺