søndag 8. september 2013

Kjære Voltaire

Da jeg leste smakebit-innlegget til Mari i dag, kom jeg på at jeg har jo også lest ei bok med kjærlighet og korrespondanse som viktige ingredienser. Eller... Når sant skal sies, er det mest i boktittelen korrespondansen kommer mest til uttrykk! Likevel: det var ei lærerik,


interessant og i grunn ganske fin bok!
Boka det er snakk om, er Margit Walsøs debutroman, Kjære Voltaire fra 2007. Handlinga begynner i Paris i 1733, da Emilie du Chatelet møtte poeten, forfatteren, historikeren og filosofen Voltaire. Til tross for at Elilie allerede er gift, innleder de et forhold, og med hennes ektemanns velsignelse flytter de sammen. Emilie er en kontroversiell person, en kvinne fra aristokratiet som tørster etter kunnskap og som bryr seg lite om de uskrevne reglene som kvinner burde underordne seg.
Boka gir et spennende innblikk i denne viktige perioden, og den minner meg faktisk litt om Anna Karenina!
Smakebiten er fra side 88, Emilie har tilbragt hele natta i laboratoriet, men ikke med å gjøre forsøk eller skrive på en vitenskaplig artikkel som hun vanligvis gjør.
Emilie satt framfor vindauget til grålysninga kasta eit skarpt lys inn over arbeidsbordet. Det kvite papiret som vanlegvis var fylt med formlar og bevis, var dekt av skriftteikn, med ei tilståing som ho aldri hadde våga å røpe for seg sjølv. Ho var i denne verda for å vere lykkeleg. Det skulle ho aldri gløyme.
For å nå sine mål må mennesket vite kven det er og kva det vil. Altfor mange svømte i ein sjø av evig usikkerheit fordi dei ikkje visste dette. Dei øydela om morgonen det dei hadde gjort om kvelden, og brukte livet til å angre.Margit Walsøe er i høst aktuell med ei ny bok, Dronningens løfte som også er en historisk roman, med handling lagt til Frankrike under revolusjonen, og Finland på slutten av 1800-tallet. Boka har fått fine omtaler, og jeg gleder meg så klart til å lese den også! Men, aller først skal jeg forsyne meg med smakebiter fra frokostbuffeten inne hos Flukten fra virkeligheten;o)

Håper alle får en fin søndag!!

10 kommentarer:

 1. Låter som en kvinna som jag gärna hade varit vän med, man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker :)

  SvarSlett
 2. Dronningens løfte likte jeg veldig godt, og jeg har denne på lese-listen min, så denne ser jeg frem til å lese. Tusen takk for smakebiten og ha en super søndag,Berit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Trur det var din omtale av den boka pluss den vakre framsida som gjorde meg oppmerksom på forfatteren, så takk til deg også ;o)

   Slett
 3. Boka om Voltaire høres veldig spennende ut. Dette var en fin smakebit.

  SvarSlett
 4. Intressant smakbit ur en bok jag inte hört talas om förr!

  SvarSlett
 5. Jeg la merke til: "med hennes ektemanns velsignelse flytter de sammen". En noe spesiell situasjon må jeg si :-) En bok jeg skal skrive på leselisten. Takk for flott tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. -Og det blir ikke mindre spesielt for oss, at det framgår at den slags var utbredt i de kretsene! Man inngikk ekteskapskontrakt hvor det ble avtalt hvor mange barn de skulle få, og andre ting som skulle oppfylles, så hadde de det ganske 'fritt' ellers... Akkurat disse omstendighetene var det overraskende å lese om; vi tenker jo oftest at mange tar lett på ekteskap, foreldrerollen osv i dag, men det er ikke nødvendigvis slik at alt var strikt og strengt tidligere heller!

   Slett
 6. Har inte hört talas om varken boken eller författaren, men din smakbit tilltalade mig.

  SvarSlett
 7. Kunne tenkt meg å lese begge bøkene, så takk for tips!:) Ønsker deg en fin søndag!:)

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Låter som en kvinna före sin tid!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺