søndag 22. september 2013

Snø på hennes ansikt

Thorstein Thomsen


Juritzen Forlag, 2013
460 sider
Oversatt av Heidi Grinde


Året er 2006. På sykehuset i Esbjerg ligger Annemarie Kryle for døden. 101 år gammel, mett og trett av dage. På vei til sykehuset og alene i bilen, forteller Michala, Annemaries barnebarn sin egen livshistorie, og historien til moren og mormoren. Tre kvinneliv preget av fanatisk kristendom, vold, makt, misbruk, opprør, fortielser, skyld, anger, løsrivelse, gjentagelser, kjærlighet, utroskap, vennskap, svik...

En fantastisk og fantasirik, bredt anlagt** familiekrønike! Sterkt, levende og troverdig persongalleri. En overbevisende og fargerik historie, krydret med de utroligste historier du ikke kunne tenkt deg!
Boka gir meg assosiasjoner til Ingvar Ambjørnsen, Anne B. Ragde og Lars Saabye Christensen. Andre anmeldere har sammenlignet forfatteren med Isabell Allende og Gabriel Garcia Marques. Skulle tru det ville overbevise de fleste!?
Jeg gav boka terningkast fem på bokelskere.no, uten at jeg kan sette fingeren på hva som mangler eller skulle vært annerledes for at den skulle få full pott. Jeg likte boka kjempegodt!

I anledning den fabelaktige Flukten fra virkeligheten, skal dere få en smakebit, ikke fra det første kapitlet hvor Michala forteller om mormorens dødsleie, men fra neste kapittel, hvor hun gjør rede for hvordan hun vil fortelle sin families historie. (Her kunne det også passe bra med det kjente sitatet fra Anna Karenina, om at alle lykkelige familier ligner hverandre, men hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte...)

Alle vet at det ikke går an å stole på en sånn som meg, og aller minst når jeg forteller om meg selv og den sørgelige familien min, men jeg sverger ved Gud i det høyeste at hver ord jeg sier, ligger så tett opptil sannheten som det er mulig å komme.

Jeg ser nå at det kan være lett å trekke den konklusjonen at dette er ei tvers igjennom trist og trasig bok, men det er feil! Feil! Feil! Det er rett og slett en historie om livet slik det er, eller kanskje kan være. På både godt og ondt.


Anbefales!!


**Bredt anlagt høres så fint ut!! Jeg trur egentlig bare det betyr at det er mange mennesker med, på flere forskjellige arenaer ;o)

9 kommentarer:

 1. Takk for flott smakebit, jeg har denne i hylla, og nå fikk jeg lyst til å begynne på den så snart som mulig

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det bare å rigge seg til i godstolen da!
   Forresten så kom jeg på enda et adjektiv som passer på boka: den er USENTIMENTAL, og jeg trur kanskje det er akkurat det som gjør den så bra! Hvis forfatteren hadde pøst på med snørr og tårer, ville det blitt noe ganske annet...

   Slett
 2. Oj, denne har jeg jo, men har sat den paa vent en stund.. Faar vel plukke den frem naar jeg kommer hjem fra reisen.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ofte er det jo litt nedtur å komme hjem fra ferie, men nå har du noe å glede deg til ;o)
   Nyt resten av turen!

   Slett
 3. Denne skal få bli en av fire bøker som blir med meg på høstferie om noen uker, takk for at du gjorde det lett å velge ut bok fra hyllen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vil jeg tru det blir en bra ferie!

   Slett
 4. Høres bra ut. Og særlig fordi jeg har lest bøker av alle de forfatterne som den gir assosiasjoner til.Og likte det jeg leste. Har bl a tenkt å lese Beatles av Lars S C på nytt jf at jeg leste at den skal filmatiseres. Takk for smakebit og flott boktips.

  SvarSlett
 5. Høres ut som en fin bok!:) Tusen takk for tips!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺