torsdag 16. mai 2013

Egalias døtre- revolversamlesing!

Dette er fortsatt bare en plombert startpistol, hvis noen skulle lure ;o)
Denne har jeg lest i forbindelse med prosjektet med Samlesing av norsk fantasy. Egalias døtre handler om et samfunn hundre prosent styrt av kvinner, hundre prosent på kvinners premisser. Petronius Bram, sønn av direktør Bram og hennes mone, har kommet i puberteten og må dermed begynne å bruke den upraktiske og ubegagelige PH´en, og gjør etterhvert opprør mot både PH´en og de skrevne og uskrevne reglene som gjelder i forholdet mann/ kvinne. 
Til og begynne med er historien riktig så fornøyelig, og man kan lett se for seg hvor mye krutt det lå her, og hvor mye rabalder boka kunne føre med seg da den kom ut første gangen. Etterhvert som jeg leste meg gjennom hele boka, fikk jeg en følelse av at den ble for langtekkelig. De tingene som var morsomme i starten, mistet slagkrafta etterhvert. (en vits er morsom bare første gangen du hører den..) Likevel; den er absolutt ikke helt uaktuell, selv 36 år etter at den kom ut som en del av kvinnekampen og som kritikk av det kunnediskrimminerende samfunnet som var da.

Som bildet over viser, hadde biblioteket førsteutgava som kom i 1977, noe som faktisk var ganske morsomt! Informasjonen som er trykt fremst i boka, er vel av en litt annen art enn vi er vant til i dag:
Og til den lille diskusjonen som har vært om det er rett å kalle Egalias døtre en fantasy-roman, vil jeg bare si at det kan det ikke være mye tvil om. Som mange andre i den sjangeren, har den til og med suverene kart over landet som er dikta fram!

Samlesingsdagen var nok egentlig på mandag. Ting gå ofte ikke helt som planlagt, men nå er jeg såre fornøyd med å ha kommet i mål- om enn bare med en revolveromtale ;o)

4 kommentarer:

 1. Hei og takk for koselig kommentar på strikkeposene jeg har laget. Ønsker deg lykke til hvis du prøver deg på en eller flere sånne:-)Jøss, visste ikke at det fantes rene bokblogger, mange, til og med:-)

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Herlig omtale!! Og bildet var jo bare helt knall :) Ønsker deg en strålende pinsehelg :)

  SvarSlett
 4. Så bra omtale! Og veldig moro med Pax sin presentasjon. Det var tider det! Dagens presentasjon på nettsidene er noe mer nøktern, selv om de har fremdeles en tøtsj av noe av det samme:

  Pax Forlag AS ble etablert av Tor Bjerkmann i 1964 og drives i en ytringsfrihets- og folkeopplysningstradisjon. Utgivelsene omfatter faglitteratur, vesentlig innen historie, filosofi, språk og samfunnsvitenskap, og oversatt skjønnlitteratur fra alle verdens land. Forlegger er Bjørn Smith-Simonsen.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺