søndag 1. desember 2013

Vindeltorn- en smakebit på søndag

Legg merke til hvordan navnet er stavet ;o)
De fleste bokelskere har nok fått med seg den spesielle veien Tone Almhjell har gått for å få utgitt debutboka si, Vindeltorn. Eller The Twistrose Key, som den heter på engelsk. Det spesielle er nemlig at trønderjenta for flere år sida skrev boka, eller opprinnelsen til boka som adventskalender til søstera si. Så begynte hun å jobbe videre med idéen, sa opp jobben for å konsentrere seg enda mer om skrivinga, fikk tips om at det amerikanske fantasymarkedet er mye-mye større enn det norske, oversatte noen kapitler til engelsk, sendete dem over dammen- og ble tatt inn i varmen hos Penguin! Det er vel som Einar Ibenholt i Gyldendal sa i et intervju med nrk; "Jeg ville ikke holdt det for mulig!" (klikk for å se hele innslaget hvor forfatteren forteller!!)

Boka handler om Lindelin, eller Lin, som bor sammen med foreldrene sine i et gammelt og småskummelt hus i Gamlebyen, etter at de flyttet fra Sommerhjell da moren ble tilbudt drømmejobben. For Lin er det derimot ingen drøm, hun har ikke fått noen venner i byen, hun savner vennene hun hadde i hjembygda og for å gjøre det ekstra elendig, er gråsidemusa Rufus død. Hun har begravd Rufus under noen klatreroser hvor noe mystisk skjer; selv om det er mildvær og regn, er rosebusken dekket av rimfrost, og en ettermiddag får Lin ei mystisk pakke. Hun ser en skygge utenfor vinduet, hun hører det slamre i brevsprekken, pakka faller ned på dørmatta, og da hun åpner døra for å rope på "postbudet" er gata helt tom. Alt ligger til rette for et mysterium av ypperste klasse!

Lin trakk seg hutrende inn i gangen igjen for å undersøke pakken. Det grove papiret var grått som en forreven fjellside og bundet sammen med klissbløt hyssing. Hun snudde pakken, og en kald hånd grep om hjertet hennes.
Niklas kunne ikke sendt henne denne pakken.
Ingen kunne sendt henne denne pakken.
På forsiden var det ikke noe frimerke og heller ikgen adresse. Bare ett ord, som verken var skrevet med penn eller blyant, men risset inn i det våte papiret med en knivspiss.
"Vindeltorn."

Barn og unge i aldersgruppa fra ni-ti år og oppover er nok hovedmålgruppe for boka, men som med all annen fantasy; den som liker å ta turen til nye fantastiske verdener, bør unne seg en tur til Sylveros også! Akkurat nå synes jeg det passer ekstra bra; der finner man blant annet Vinterskogen, Evigsnøens plass og Vinterhall. Det er vinter, ispalasser, snø og magiske kjelker. Alt hva vi mangler her, det er første desember, og det virker som vi kan bare skyte ei kvit pil etter snøen. Vi får bare håpe den kommer før jul! (Vi som har lest boka, vet forresten om én ting som kan skape overraskende snøfall- over hele verden- samtidig!!!)
Og mens vi venter, kan man besøke Mari og Flukten fra virkeligheten- jeg kan ikke tenke meg noe mer passende!

17 kommentarer:

 1. Ingen dålig smakbit :) Kanske något att läsa för klassen...

  SvarSlett
 2. Spennende å høre om Tone Almhjell sin vei til suksess. Skal høre med sønnen om dette er noe for ham. Takk for flott lesetips, og ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Inhemsk fantasy tycker jag alltid är mer intressant. Och vilken askungesaga :)

  SvarSlett
 4. Vilken spännande bakgrundshistoria! Min dotter har läst den och hennes recension finns här ;-)
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2013/11/18/fjarde-riket-och-tornrosens-nyckel-en-13-aring-recenserar/

  SvarSlett
 5. Høres spennende ut :)

  SvarSlett
 6. Det er fantastisk hva Almhjell har fått til! Og historien virker spennende. Jeg hadde også håpet på snø, men det kommer nok ikke på en stund. Ha en fin 1. desember :)

  SvarSlett
 7. Låter som en bok jag skulle vilja läsa :)

  SvarSlett
 8. Jeg har denne i hyllen min og gleder meg til å lese den. Men først den jeg holder på med tror jeg :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 9. Denne har jeg lyst å lese, for så ung er jeg enda,,hehe.. Fantasy er også for godt voksne.;)

  SvarSlett
 10. Vilken spännande bakgrund den boken har. Det visste jag inte om.

  SvarSlett
 11. I likhet med Anita over her så føler jeg meg ung nok til å ville lese denne boken:-) Virker som en flott historie:-) Ønsker deg en fin søndag selv om det ble litt amputert med hensyn til skirennene i östersund.

  SvarSlett
 12. Spännande att läsa om hur hon fick boken utgiven. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Den lät spännande!
  Tackar för smakbiten.
  Kram Cissi

  SvarSlett
 14. Intressant att höra om bakgrundshistorien. Tack för smakbiten:)

  SvarSlett
 15. Låter intressant! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 16. Tack, det är alltid bra att höra om barn/ungdomsböcker, för jag har två söner som jag försöker hitta läsning åt!

  SvarSlett
 17. Enig med deg i at dette er ei bok som passer ekstra godt å lese no vinterstid, og kanskje spesielt godt no rundt juletider;) Har akkurat lest ferdig boka og likte den veldig godt!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺