søndag 22. desember 2013

Noveller...

Lett inspirert av Nobel-prisen som ble gitt til Alice Munro, har jeg prøvd meg på noen novellesamlinger. Det har ikke gått mer enn sånn passe bra. Først ut var Lars Saabye Christensens nye bok "Stedsans".
Omtalt som en av Lars Saabye Christensens muntreste bøker på lenge. Det er en novellesamling preget av skakk humor, og en gjennomgangsfigur er en nokså tvilsom forfatter av såkalt god litteratur, som ikke får den anerkjennelse han fortjener. Selvparodien ligger nær i mange av tekstene. Meg fenget det ikke- det er mulig det rett og slett er Kim Haugen jeg begynner å bli litt lei av? Han har en spesiell stemme som gjør at bøkene og historiene han leser blir veldig like. Vanligvis er jeg glad i LSC, så det kan tenkes jeg låner papirboka senere!
Neste bok var av en mer lokal forfatter, Ola Jonsmoen. Har lest og likt mye av det han har skrevet tidligere, men denne gangen ble jeg ikke helt overbevist. I likhet med "Stedsans", ble ikke "Betonggras" fullført.
Så var det den godeste nobelpris-vinneren, da. Alice Munros
"Rømlingen" ble ganske tilfeldig valgt fra bibliotekets samling. Jeg fullførte ikke, men jeg kan helt klart og selvfølgelig se at her er det litterære kvaliteter! For at jeg til tross for at jeg ikke orka å lese ferdig, logget jeg meg inn på nrk, og hørte programmet som Frøken Flink anbefalte- det synes jeg var et godt alternativ! Nå vet jeg liksom mer hva jeg kan forvente meg om jeg skulle velge å lese ei av de andre bøkene hun har skrevet ;o)

Til tross for at det har gått litt trått med disse novellesamlingene, har jeg ikke gitt opp! Fra Juritzen forlag kom det ei bok med 21 nye og gamle julenoveller, den har jeg lest litt i, og jeg koser meg faktisk! Når jeg sammenligner de nye og de gamle historiene, er det rart å se hva som fortsatt er som det var for over hundre år sida; forventningene før jul- og de ikke oppfylte forventingene etter jul. Den store forskjellen, er nok at det er mer ironi, humor og skjeve blikk i de nye historiene. Jula virker ikke like alvorlig og høytidelig nå som den var tidligere.
Jeg leser litt innimellom andre gjøremål, og håper det kan føre med seg to "bivirkninger"; julestemning og lyst til å lese flere noveller! Jeg vet jo at det er mange andre bokbloggere som er glad i noveller, så hvis det er noen som har noen gode tips, blir jeg glad for det!

3 kommentarer:

 1. Godt å høre at ikke alt fenger alltid hos alle. Jeg har også lest Juritzen sin Julehistorier, og likte den veldig godt. Jeg leste også en annen som heter Julenoveller, men obs, de beste novellene har forfatterne solgt til begge bøkene. http://tinesundal.blogspot.no/2013/11/julefortellinger-en-samling-noveller-og.html
  Ellers kan jeg anbefale Arkitekt av Merethe Lindstrøm http://tinesundal.blogspot.no/2013/11/arkitekt-av-merethe-lindstrm-en-nydelig.html
  I dag har jeg ledd og grått meg gjennom En mann ved navn ove (bok) og Tørk aldri tårer 3:3 (film) og er klar for venninnesushi, blir sikkert latter og tårer der også. Håper du har en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Julenoveller holder jeg på å lese for tiden, og det er faktisk den første novellesamlingen jeg leser :)

  SvarSlett
 3. Har nettopp hørt en lydbok hvor Kim Haugen leste. Jeg ble litt skuffet over lydboken, og kunne ikke helt få setningen din om ham her, ut av hodet. Han har en spesiell stemme, har han ikke? Veldig presis kanskje, med lite innlevelse? Ikke vet jeg, den passet i alle fall ikke til Bellman og Black som er en spøkelseshistorie :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺