søndag 18. august 2013

Smakebit fra ei dypt rørende bok

I dag er det søndag, det blir ikke hviledag!! Jeg var tidlig oppe for å sette på fyring i kjelleren, for nå skal det slynges honning, samtidig som jeg hører ferdig "Verdens ende" av Ketil Bjørnstad!
Boka handler om Aslak Timbereide og hans fraseparerte kone, Hanne, som mister datteren Emma i ei flyulykke. Det er selvfølgelig alle foreldres største mareritt, men heller ikke vi uten barn har vanskelig for å forestille seg hvor enormt tapet er.
For Aslak blir det enda tyngre å bære, han hadde hovedansvaret for Emma i det daglige, var alltid redd for at noe skulle skje med Emma- kanskje litt overbeskyttende, til og med- og det var han som fulgte henne på den sjebnesvange flyturen.

Smakebiten kommer fra side 23. De har tatt flytoget til Gardermoen, fly derfra til Værnes, og har  akkurat har gått ombord i Widerøe-flyet som skal ta dem videre til Sandnessjøen. Været er ikke det beste, og besetningen har forberedt passasjerene på at det kan bli en del turbulens til å begynne med.
Det er nå jeg kjenner anspentheten. Den ville ikke kommet hvis ikke Emma satt ved siden av meg. Men Emma er frykløs, stirrer fascinert på den ene propellen som begynner å bevege seg, fortere og fortere, slik at hele flyet til slutt begynner å riste. En miksmaster! sier Emma henrykt. Vi er midt inne i en miksmaster! Rundt oss smiler passasjerene av hennes høylytte glede. En annen stemning på dette flyet. Flere nordlendinger. Færre trøndere. Den familiære måten folk fra de nordlige fylkene alltid snakker med hverandre på. Utenfor flyvinduene er det gnistrende sol. Storm i klarvær. Hadde jeg vært yngre, ville jeg likt det. Når flyet takser ut på rullebanen, merker jeg hvordan vinden griper tak i flykroppen.
Hos Mari som har flyktet fra virkeligheten, kan man finne flere litterære smakebiter. Noen kanskje
enda  bitrere enn denne, men tvilsomt noen søtere enn den honningen jeg skal gå ned for å slynge ;o)

                         Nyt dagen!!

14 kommentarer:

 1. Slynge sin egen honning? Fantastisk! Hadde vært kjekt med bilder og forklaring, men du har jo en blogg til, så jeg får titte innom der :)
  Takk for smakebit, litt ekkelt å lese i dag siden jeg i morgen skal sende min yngste avsted med fremmede på busstur til leirskole...

  SvarSlett
 2. Sier det samme som Tine,slynge sin egen honning?Bøyer meg i støvet! Når det gjelder boken så har ikke jeg lest den men jeg fikk lyst selv om den er trist. Kos deg,Berit:)

  SvarSlett
 3. Jag blir så imponerad av människor som "tillverkar" saker, som till exempel sin egen honung. Fantastiskt, även om jag själv inte använder det :)

  Boken låter väldigt sorglig, men bra. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, nästan nog för att ge mig en klump i magen.

  SvarSlett
 5. Sterk smakebit! Kjenner jeg blir nysgjerrig på handlingen, men er litt usikker på om det er en bok for meg. Jeg har nemlig en liten tanke flyskrekk, og å reise med Widerøe nordover fra Brønnøysund hvor jeg bor er ikke min favoritt-ting å gjøre ;) Mye vær langs kysten for å si det sånn :)

  SvarSlett
 6. Häftigt att du gör din egen honung! Kommer den från egna bin? Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Slynge egen honning, vet ikke helt hva det går ut på, men høres jo imponerende ut!:)Honning som er så godt i alt mulig og på alt mulig:) Har mange ganger vurdert å låne denne på ebokbib`en, høres da litt trist ut må jeg si. Likte forresten smakebiten din kjempegodt, særlig når nordlendingene var så godt omtalt:) Kanskje vente med å lese den til etter jeg har flydd til Oslo, hehe:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 8. Høres ut som en trist bok. Jeg har aldri lest noe av Bjørnstad, og kanskje jeg burde vurdere å lese denne..?

  SvarSlett
 9. Låter som en "ledsen" bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Det hørtes helt fantastisk ut å slynge sin egen honning. Du er heldig! Boken er ukjent for meg, men høres ut som et godt tips!

  SvarSlett
 11. Vilken smakbit, tack, verkar vara en stark berättelse!

  SvarSlett
 12. Låter som en gripande bok, men det vette sjutton om jag skulle orka läsa den...

  SvarSlett
 13. Hi hi hi, nå må fnise litt over all honningiveren her altså. Den boken hørtes veldig vond ut. Det å miste noen tror jeg alle kan relatere til, selv om man ikke har barn selv. En illevarslende smakebit det der med tanke på innledningen.

  Ta gjerne turen innom bloggen og gi en stemme til en smakebit du falt for på søndag, Berit :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺