mandag 19. august 2013

Sensommerdager

Joyce MaynardSilke forlag, første gang 2012, min paperback-utgave er fra 2013.
286 sider
Oversatt av Børge Lund (som også oversatte "Hele livet på en dag"- han er kandidat til å bli en favorittoversetter!!)

Det er siste uka av sommerferien, foreløpig har det ikke skjedd noe som helst. Den dagen alt forandres, er tretten år gamle Henry og mora hans på en av sine sjeldne handleturer på kjøpesenteret. Vanligvis er det Henry som gjør de aller fleste innkjøp og ærener, mens mora venter i bilen.
Denne dagen tar en skada mann kontakt med Henry, og ber om hjelp. Til Henrys store overraskelse protesterer ikke mora, men tar ham med hjem, steller sårene hans- og lar ham binde seg til en stol "slik at hun vil bestå løgndetektor-testen hvis det noen gang skulle bli nødvendig".
Henry blir vitne til at mora forandrer seg totalt! Hun blir vakrere, yngre, gladere. Hun er ikke lenger fraværende, forknytt og redd, men varm og hjertlig tilstede.
Det er den voksne Henry som forteller om det som hendte denne varme sensommeruka da han var tretten. Med en voksen manns erfaringer, kan han både fortelle om det som skjedde slik han opplevde det da, samtidig som han kan analysere hendelsene. Han stiller seg nok spørsmålet om noe kunne vært gjort annerledes, og hvordan livet ville utviklet seg da.
Man kan gjøre mange slags feil uten at det går galt, men en ting man aldri må gjøre, er å glemme saltet. Det er som ellers i livet: Noen ganger viser det seg at de minste tingene er de viktigste.

Fra første side ble jeg grepet av den intense, fortettede stemningen. Leseren venter på at noe forferdelig skal skje, samtidig som at fortellinga er rolig og ikke preget av dramatikk.. Boka minner kanskje litt om "Det fine som flyter forbi" av Ida Løkås, hvis du har lest den?
Man skulle kanskje tru at ei bok om en ensom trettenåring, med ei mor preget av depresjon og sosialangst ikke kunne bli noe annet enn trist, men dette er også en historie om håp, tilgivelse og sterke familiebånd.
Personene er fabelaktige og historien er vakker, varm, sterk og troverdig. Det viser seg at boka er filmatisert- jeg kan ikke skjønne hvorfor? Å lese den er som akkurat som å være med i en film!! EI bok som gikk rett i hjertet mitt- og som bør leses med hjertet ♥

Nå er det trulig ikke nødvendig å si det, men jeg gjør det likevel:
Anbefales på det sterkeste!!!

Solgunn har også lest boka, og skrevet en flott omtale.
Anette har blogget om- og servert smakebit fra boka.
-Les gjerne de innleggene hvis du ble nysgjerrig på boka!!

9 kommentarer:

 1. Hele livet på en dag var jo kjempebra. Føler ikke at jeg er kompetent til å gi enten forfatteren eller oversetteren rosen for den gode boken, men jeg har skrevet navnet Børge Lund bak øret.
  Det fine som flyter forbi var søt, men da jeg leste den passet den meg ikke. Av og til gidder jeg ikke lese om skakkjørte 13 åringer. Er nok mer i humør til det nå, så denne boken skal jeg sjekke ut. Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er definitivt ikke ei bok om en skakkjørt trettenåring- heller det stikk motsatte: En observant og klok trettenåring. Det er det ikke lett å motstå ;o)

   Slett
 2. Nydelig omtale! Jeg har også lest den og ble like bergtatt som du :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har akkurat lett meg fram til omtalen din, og legger inn link i innlegget her. Nydelig bok, som jeg håper flere får gleden av å lese ;o)

   Slett
 3. Nå sitter jeg her og lurer på hvorfor i all verden jeg ikke har lest denne boken før? Når den går rett inn i hjertet til både deg og Anette,ja, da sier det seg selv at jeg må dytte den langt oppover på listen. Du? På fredag er det bare "13 uker" igjen til sesongstart på Beito!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva skal man si? Den som venter på noe godt osv...!!

   Slett
 4. Den har jeg jo hatt liggende siden i fjor---og tenkt å lese flere ganger. Og hvis den ligner på ida Løkås si.... Takk for påminnelsen.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan i hvertfall ikke finne et bedre tidspunkt for å lese den!

   Slett
 5. Nydelig anmeldelse! Skjønner dette var bra lesning:) Synes det er interessant å lese om psykisk psyke, så denne må på listen min og at den ikke var bare tung og trist er jo ett pluss:) Takk for tips! Ønsker deg en herlig dag!:)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺