lørdag 10. august 2013

En vinter på Mallorca

George Sand

Reisefølge-serien fra Juritzen Forlag, 2013
265 sider.
Oversatt av Henning Hagerup
Grundig og lærerikt forord skrevet av Tor Åge Bringsværd

Det går litt opp og ned, også i den litterære verden. Etter å ha latt meg begeistre voldsomt av den forrige boka jeg leste, "Odinsbarn" av Siri Pettersen, ble det en liten nedtur til historiske Mallorca. Jeg innrømmer glatt at denne gangen har jeg kjempet for å holde på konsentrasjonen, og det kan tenkes at jeg dermed ikke har fått med meg alt av handlinga...
Der er neppe boka det er noe feil på, i ettertid ser jeg at jeg befinner meg ganske langt unna målgruppa. På vaskeseddelen er Erik Bjørnskau i Aftenposten sitert:

"For den som kjenner Mallorca godt, og det er jo mange, er det interessant å følge reisefølget på dagstur gjennom den ville og frodige naturen."

Mine ben har aldri vært i nærheten av Mallorca, men jeg lot meg fascinere av "...den ville og frodige naturen..." Jeg tenkte det kanskje ville gi meg er innblikk i en for meg helt ukjent naturtype, men jeg ble aldri skikkelig engasjert av Sands beretning fra vinteren 1838.
Jeg hadde også trudd at boka skulle være litt morsom, særlig hadde jeg forventninger til hennes møter med innbyggerne på øya, men denne sida av oppholde fikk etter mi mening lit for lite oppmerksomhet.

For å yte boka en smule rettferdighet, synes jeg at de som har vært det minste nysgjerrig på denne boka skal besøke Karin som har skrevet etveldig godt blogginnlegg om den.

Forresten; jeg likte virkelig Tor Åge Bringsværds forord veldig godt! Det var spennende å lese historien om Sand og Chopin- et bemerkelsesverdig par som satte tydelige spor etter seg.

En ting til jeg kom på som er verdt en kommentar; boka har en del fine illustrasjoner, bl.a tegninger av forfatteren, og av bygninger og landskapet på Mallorca. Det likte jeg- kanskje fordi de var med på å holde liv i konsentrasjonen ;o)

Og bare for å ha sagt det, sånn HELT til slutt: Reisefølget-serien består av enda flere bøker, og jeg gleder meg fortsatt til å lese for eksempel "VillaSerena" av Domenica De Rosa! Den som venter på noe godt, osv...

4 kommentarer:

 1. Kom på at noen kanskje liker sånne terningkast; ettersom jeg ikke tilhører målgruppa for boka, triller jeg ingen terning selv denne gangen, men på bokelskere.no har fire andre gjort det, og resultatet er 3,75 samt ett favorittstempel.
  Jeg holder nok fast ved at det er en forutsetning at man kjenner øya fra før...

  SvarSlett
 2. Jeg liker sånne gamle reiseskildringer, og er spent på denne. Har aldri vært på Mallorca, men noen ganger på Gran Canaria. Håper det kan hjelpe..;)

  SvarSlett
 3. Jeg har vært en del ganger på Mallorca og fått med meg at Sand og Chopin bodde der en stund, uten at jeg besøkte selve stedet.

  SvarSlett
 4. Kjære, jeg blir veldig begeistret av å lese at du ble veldig begistret over Odinsbarn. Tusen, hjertelig takk som sier det :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺