søndag 14. april 2013

Boka jeg (nesten) kunne drept for

Ok- det er vel litt overdrevet akkurat dét, men at jeg hadde delt ut noen velretta knyttneveslag for å redde boka DET hadde jeg helt sikkert gjort hvis situasjonen krevde det av meg. Eller jeg kunne gått gjennom ild og vann for den. Gått over lik? Njjaaa... Men hvis det bare fantes ett eksemplar igjen i hele verden, så hadde jeg nok tatt sats og hoppa over det liket... (Jeg er forresten bedre i høyde enn i lengde, uten at jeg vet om det betyr noe i denne sammenhengen)
Alt for å sikre meg at denne boka fortsatt skulle være en del av det litterære livet mitt:
Kort fortalt er dette historien om to voksne tvillingsøstre som møtes for å rydde ut av huset til den alzheimersyke mora Andrea D., som skal flytte på hjem fordi hun ikke lenger kan ta vare på seg selv. Et utgangspunkt som selvfølgelig er trist og vanskelig. Jødiske Andrea D. vokste opp i grensetraktene mellom Polen og Litauen på begynnelsen av 1900-tallet, og søstrene kjenner bare til bruddstykker av historien hennes. Med hjelp av ei svart notatbok som noen har skrevet litt i, vil de prøve å dikte videre for å fylle ut det de ikke vet om moren. Romanen fortelles på tre ulike plan; søstrene på loftet, Andrea Ds livshistorie og til sist minnebilder fra søstrenes vanskelige oppvekst.
Boka kom ut i 2006. Sida da har jeg både hørt Janne Kokkin lese den, og jeg har lest den sjøl. Pluss at jeg har lest litt i den her og der med ujevne mellomrom, bare for å kjenne på den fantastiske og gursomme stemningen og følelsen forfatteren  har klart å skape. Nå føler jeg at jeg kjenner denne romanen så godt at det er nok å lese et par-tre sider, så har jeg den under huden igjen. Når jeg tenker på det nå, føler jeg meg rett og slett heldig som har funnet ei bok som treffer meg så inderlig rett i hjertet...
Historien er nydelig, intens, rørende og brutal. Personene er levende, miljøskildringene er så du føler at du er til stede og observerer det hele. Språket er nydelig, rytmisk, poetisk, drømmende, distansert, og hvis jeg skriver mer nå, kommer dere ikke til å ta det alvorlig, men bare avfeie hele innlegget, bloggen og gud forby; BOKA! som det reneste vrøvl. Det kan jeg ikke ta sjansen på. I stedet kan dere få en liten smakebit fra side 143, tilfeldig valgt, ettersom jeg jo synes alt her er like bra (Her holdt jeg på å kjøre på med enda mere ros og godord...).
Fram og tilbake blafrer bladene i boka slik at vi får tak i historien den beskriver, bare stykkevis, som noe vi så vidt greier å gripe i forbifarten. Noen setninger her, et løsrevet ord eller to der. De virvles opp fra papiret og svever rundt mellom tvillingsøster og meg. Uforståelige og vonde, vondere enn noe vi har visst om.


Hvis du har et superdupert boktips eller en smakebit du vil by på, kan du bli med på smakebit-utfordringa hos Mari, eller du kan bare snike deg inn der, og sjå om du finner noe du kan la deg friste av!Ps! Jeg fikk et hint om at det var veldig begrensa hvem som kunne legg igjen kommentar her på bloggen- nå er det gjort endringer så det skal være åpent for alle. Takk til deg, søte Lise

20 kommentarer:

 1. Utrolig bra smakebit, boken står herved på leselisten!! :)

  SvarSlett
 2. Jag blir så väldigt glad när jag läser ett sådant här inlägg, där kärleken till BOKEN lyser igenom i varenda ord. Tack!

  SvarSlett
 3. Flott smakebit på en utrolig bra bok. Syns Margaret Skjelbreid skriver godt, og med seriøse tema fra den "virkelige" verden. Bøkene om moren og familien hennes er fine. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 4. Den som ikke fikk lyst til å lese denne boken nå, den må stå! Dette høres ut som en bok jeg må driste meg til å lese, rett og slett. Tusen takk for smakebiten

  SvarSlett
 5. Dette var et hett tips, som jeg tar deg på ordet på med en gang. Boken er herved bestilt på biblioteket :) Ha en strålende søndag!

  SvarSlett
 6. Herlig innlegg,Berit:) Boken er notert ned og skal kjøpes inn. Ha en super søndag, Berit:)

  SvarSlett
 7. Nå er det ikke annet å gjøre enn snarest å lese denne boken :)

  SvarSlett
 8. Noterer meg den. Jeg har kun lest Du skal elske lyset av forfatteren

  SvarSlett
 9. Låter som en intressant bok! Tack för smakebiten :)

  SvarSlett
 10. Skriver den på lista over "må leses" . Takk for tips. D

  SvarSlett
 11. Wow, låter som en jätteintressant bok.

  SvarSlett
 12. Ikke til å unngå å bli nysgjerrig på denne boken etter en så rosende intro : )

  SvarSlett
 13. Vilket inspirerande inlägg. Älskar när det är så tydligt vilken betydelse boken har för dig:-)

  SvarSlett
 14. Skal sjekke ut denne. Har hørt Margareth lese far sin siste bok, og har den liggende, men ulest enda.

  SvarSlett
 15. Innlegget ditt er det motsatte av vrøvl. Det er slike bøker en lengter etter, som får en til å lese mange til en dag......Det du beskriver sammen med omslaget, sier alt hva boken inneholder og at den bør leses. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 16. Den här boken låter mycket spännande, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. For et herlig inspirerende innlegg! Den boka må jo bare på lista :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 18. Oj, jag blir väldigt intresserad av den här boken nu. :) Har aldrig läst något av Margaret Skjelbred, men jag har en av hennes böcker i hyllan. Jag tror den handlar om hennes mamma.

  SvarSlett
 19. Årets beste, tusen takk!! http://tinesundal.blogspot.no/2013/04/andrea-d-av-margaret-skjelbred.html

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺