mandag 4. februar 2013

Tilfellet Vincent Franke

Christoffer Carlsson

Bazar Forlag, 2013
245 sider
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen


Dette er Christoffer Carlssons debutroman, som første gang kom ut i Sverige i 2010. Boka har fått mye oppmerksomhet og positiv omtale i nabolandet vårt, og forfatteren har blitt sammenlignet med Jens Lapidus, også han kjent for sine Stockholm-noir- bøker.

Spennende debut

Vincent Franke er en ung, svær preget morfinist. Allerede som tolvåring fikk han sin første dose morfin, etter at faren gikk løs på ham med brukne ribben som resultat. Vi møter ham rett etter at han har sluppet ut etter flere dager med avhør hos politiet, og til tross for at han har gått i flere døgn uten søvn, har han ikke avslørt noe som kan gi ham trøbbel av noe slag.  Trøbbelet blir det likevel, da Vincent uten forvarsel blir beordret til å holde ei fremmed jente innesperra i leiligheta si. Dette blir starten på en stadig akselrerende spiral hvor Vincent- dypt nede i morfinrusen og omgitt av kriminelle av verste slag- tar avgjørelser og handler slik man kanskje kan forvente av en mistenksom og sterkt hallusinerende narkoman, men som gjør at han til slutt bare ser én vei ut av situasjonen han har havnet i
.
Boka veksler mellom det som skjer i nåtid, og tilbakeblikk som litt etter litt viser leseren et bilde av ting som har skjedd i fortida. Det er ofte hendelser som der og da virket bagatellmessige, men som i ettertid viser seg å ha ført ham dit han er i dag. Og ikke minst får leseren forståelse av hvordan alle disse småtingene han ikke tilla særlig mye vekt da de skjedde, likevel har vært avgjørende for de valgene han tar når denne historien utspinner seg.

Nå var dette en litt uvant sjanger for meg, og det var vel kanskje ikke den ytre historien i seg selv som imponerer meg aller mest, selv om det til tider er både fart og dramatikk så det holder. Her er det mer den underliggende spenninga, paranoiaen og angsten som gjør inntrykk. På bokas framside står følgende trykt: Det eneste som er farligere enn å stole på noen andre, er å stole på seg selv.  Det gir en pekepinn om hva man har i vente.
Språket og fortellerstilen er enkel og troverdig, og likevel får man enkelte steder følelsen av å  ha funnet noe ekstraordinært. Et par eksempler:

Jeg er ingen overfladisk person. Flere ganger har jeg falt for sprekkene i folks fasader, det uferdige, det defekte, det som kanskje mer enn noe annet gjør oss menneskelige. Jeg blir fascinert av det. Men denne gangen er det for mange trusler rundt meg, altfor mange spørsmålstegn. Jeg trenger det todimensjonale, det enkle, for å fungere. (s 31-32)

Alle tjener på hverandre, penger, kunnskap og makt, og ingenting er sikkert lenger. Sånn er verden og sånn kommer den til å fortsette å være. Og jeg er en løsvippe som har løsnet fra et av underverdenens øyne og klamrer seg fast til kinnet hennes. (s 71)

Hadde jeg vært fliknere til å lese svensk, skulle jeg gjerne lest original-versjonen; Det er absolutt ikke inntrykket mitt at oversettelsen er dårlig- snarere tvert i mot!- likevel, tror jeg at "noe" har gått tapt i løpet av oversettelsesprosessen. (Det er vel ikke til å unngå, egentlig). Tenk bare på bokas tittel. På svensk heter den Fallet Vincent Franke. På norsk Tilfellet Vincent Franke. Ordet fallet på svensk, betyr både tilfellet og fallet, og det gir en fantastisk dobbelbetydning som vi nordmenn desverre gikk glipp av. Ellers har jeg faktisk ingen innvendinger her!

Konklusjon: Alt i alt en spennende og overbevisende debut jeg gjerne kan anbefale, både til de som leser mye krim, men også til de som ellers holder seg unna sjangeren. Her finner man ikke bare en krim-fortelling, men en godt skrevet historie om hva som kan gjøre at et menneske kan gå til grunne.

Bok nummer to fra unge herr Carlsson, Den enøyde kaninen kommer (muligens?) senere i år.

Les VGs anmeldelse av boka her.

15 kommentarer:

 1. Dette var en ny forfatter for meg. Fin omtale, jeg setter den på listen min. Ha en fin onsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende og annerledes enn de bøkene jeg pleier å lese. Man trenger å få utvidet repertoaret en gang i blant ;o) Anbefales!

   Slett
 2. Hei på deg! Et strålende tips, og vi elsker jo debutanter :) Synes du skriver godt om bøkene du leser. Takk for bidraget. det er twitret, delt på facebook og linket opp til forlaget. Bazar har allerede retweetet meldingen og også sendt ut en egen melding med link til din omtale, og til at forfatteren kommer på Krimfestivalen i mars. Det er gøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jøss- det var da ikke måte på domino-effekt!!
   Krimfestival hadde vært spennende- akkurat som alle andre litteratur-arrangenent jeg går glipp av fordi vi bor så fantastisk/ forferdelig usentralt... Jeg får prøve å kose meg med lesing i stedet for å høre forfatterne selv fortelle. Sånn er livet her.
   Dere som får anledning til å møte forfatteren kan nok glede dere! VIrker som en interessant fyr ;o)

   Slett
 3. En helt ny forfatter for meg også og denne går rett opp på listen med det samme.Kjempefin omtale:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å høre at noen liker det jeg skriver! Og hyggelig at det jeg skriver kan gjøre andre oppmerksomme på nye bøker/ forfattere!
   Nyt eftan og kvelden!!

   Slett
  2. Du skriver veldig bra! En fin kveld til deg også, så går jeg ut fra at du er klar til VM i morgen;-)

   Slett
  3. He-he: klar som et egg kan du skjønne ;o)

   Slett
 4. Spennende omtale og spennende ny forfatter!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig artig når det helt ut av det blå dukker opp noe helt nytt og annerledes! Boka anbefales- den har en litt særegen tone, men det skrev jeg vel i innlegget også ;o)

   Slett
 5. Takk for tips om ny og ukjent forfatter for meg..:) Har tenkt lenge å lese Lapidus da..Fin omtale.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lapidius er foreløpig ulest her i huset, men han har jo også fått utrolig mye positiv oppmerksomhet! Ettersom disse to forfatterne sammenlignes, og jeg likte boka om Vincent Franke, er det slett ikke umulig at jeg vil kikke nærmere på Lapidus en dag. Bare leselysta kommer tilbake :oP

   Slett
 6. Dette høres spennende ut! Jeg er i kategorien "de som holder seg unna krim", men når du anbefaler boken også til "oss" skal jeg sannelig noterer meg denne. Takk for tips :)

  SvarSlett
 7. Det var nytt og spennende:) det eneste jeg har å klage på er bokomslaget:) Flott skrevet om boken var det også:) Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Omslaget gir nok litt mer mening når man har lest boka, men jeg kan nok være litt enig med deg i at det ikke er den aller mest slående framsida vi har sett..

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺