søndag 7. oktober 2012

Helgekos, en iskremfabrikk og mannfolk!

Uka som gikk bragte med seg ikke mindre enn to nye kokebøker, disse to;


Kan ikke skjønne annet enn at dette må bli en helt fortreffelig kombinasjon?!
Eller er det faktisk sånn at det kan bli for mye av det gode?


Klikker du på bildene kan du se mer om bøkene, det er nemlig ikke disse som skal få hovedoppmerksomheten i kveld. Det er det derimot denne som skal få:
Høst er får-i-kål-tid også for mannfolk!
Kokebok for mannfolk er skrevet av Mons Matsen ( Mat Monssen??!!) og illustrert av Hans Stormoen, utgitt på John Griegs Forlag- allerede i 1945! Dette er ikke ei kokebok i vanlig forstand, det er mer ei bok om å lage mat. Altså mest om tilberedning og servering, ikke nøyaktige oppskrifter med mål og vekt. Til alt overmål er den godt krydret med humor og vittigheter!
Man skulle kanskje tro det ikke var marked for slike bøker på den tida, med faste kjønnsroller- og rasjoneringer, men som forfatteren skriver: Den mann som ikke selv kan lage et måltid mat, fortjener og sulte, og boka er skrevet med førkrigstidens overflod i minne og i håp om at det ikke vil vare lenge før vi blir like velforsynte som vi engang var. Begge deler må vel sies å være gydig for vår tid!?
Ellers skriver han om hva som er sunt, bra og riktig- og at dette er gjenstand for heftig diskusjoner. Det er i den forbindelse dagens smakebit er hentet. Forfatteren mener eksempelvis at man ikke bør spise for mye mat av det slaget som lett visner, og så kommer det på side 11:
"Noen mener vi skal spise ofte og lite, andre tror det er heldig for maven å få en litt lengre hvil og at vi derfor bør spise sjeldnere, men heller litt mer hver gang. En oppfatning går ut på at vi ikke bør nyte eggehvitestoffer og kullhydrater i samme måltid, hvorledes vi nå skulle klare det."
Konklusjon; den som trudde lavkarbo var en ny idé må nok tru om igjen, selv om forfatteren nok hadde ristet vantro på hodet av den oppslutning akkurat dette synet har fått...
Har du lyst på flere smakebiter fra andre menyer eller dietter, kan det hende du finner noe som faller i smak hos Mari. Der er det som alle andre søndager samlet et fint, variert koldtbord. Velbekomme!

9 kommentarer:

 1. Så morsom bok å få smakebit fra:) Takk for den, var utrolig herlig!Har lyst på begge bøkene over over. Har så lyst å prøve meg på å lage iskrem for det er ikke noe jeg har gjort før:)Beste isen jeg spiste i sommer var en gårdslaget honning og anis is, fantastisk sammensetning. Håper på ismaskin til jul, da skal jeg begynne å eksperimentere:)Må jo ønske meg en is bok også da:)
  Ha en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ismaskin er en kjempemorsom kjøkkenmaskin! Morsomt og godt ;o)
   Anis og honning? Hmmm; det skal jeg jammen prøve; har åtte "skattekasser" med honning stående i kjelleren- klare for slynging! Kommer helt sikkert til å blogge om resultatet!

   Slett
 2. ååååh så gøy ! vet du om boken er å få tak i ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det trur jeg i tilfelle må være fra loppemarked, bruktbutikk, antikvariat eller den slags. Mitt eksemplar er fra et dødsbo...
   Har søkt litt på nettet, men det eneste jeg fant, var vel egentlig en artikkel fra NRK der boka blir omtalt.
   Den som leter skal finne ;o)

   Slett
 3. Artig bok å dele smakebit fra:-) Den virker morsom:-) Den iskremboken kunne jeg absolutt tenke meg også. Har laget litt lavkarboiskrem nå i sommer og det var veldig godt. Ha en fin søndagskveld,Berit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Virker nesten som hjemmelaget is er like i tida som lavkarbo!

   Slett
 4. "Der er det som alle andre søndager samlet et fint, variert koldtbord!" Bra sagt!

  SvarSlett
 5. Iskremfabrikken låter ju väldigt intressant, köpte en sådan maskin i julklapp till oss förra året :)

  SvarSlett
 6. Kokebøker er alltid greit å ha :)
  En kokebok for mannfolk fra 1945 - interessant! Spesielt når forfatteren sier det slik at "den mann som ikke selv kan lage et måltid mat, fortjener og sulte". Veldig bra!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺