Og. . . Ja. . . Der var jeg visst langt ute på viddene. Igjen. Det jeg skulle fram til, var så klart dagens smakebiter hos Flukten fra virkeligheten. I den anledning har jeg tatt fram ei av favorittbøkene mine; I Roald Dahls kjøkken. Vet ikke om man får tak i den enda, men hvis du finner den, er det ingen grunn til å nøle; Kjøp den, les den, pass godt på den og ikke minst; kok, stek og bak! Før jeg fant denne, kunne jeg ikke fatte og begripe at noen gadd å lese kokebøker hvis de ikke skulle lage noe av det som sto der. Nå vet jeg derimot at kokebøker kan være suveren underholdning og bra litteratur.
På baksida av boka står blandt annet følgende; "De beste oppskriftene har Roald og Liccy Dahl og deres venner samlet i denne boken, og sammen har de laget familiens matbiografi. For alle Roald Dahl-elskere er dette en velsmakende opplevelse. Stilen er typisk Roald Dahl, humoren er aldri langt unna og noen ganger tar det burleske overhånd."
Smakebiten er fra side 190, kapittelet om sylting og safting, og jeg vil tru det er greit å halvere oppskrifta, og kanskje redusere sukkermengden en smule:
Jordbær er vanskelige å få til, så min versjon er i virkeligheten jordbær i eplegelé. Dette gir et bedre syltetøy og gjør at frukten smaker friskere- mye bedre enn de mørke klisne tingene du kan få i visse boder der de selger hjemmelagde produkter. Jeg har brukt denne metoden med fersken også, og resultatet er blir bra.
Bruk grønne matepler. Nedfallsfrukt er helt greitt.
1 liter eplesaft, laget av 1 kg epler
2 kg jordbær
3 kg sukker
- Til eplesaften hakkes hele epler i biter. Ha dem i en kjele og dekk med vann mens du holder eplene nede med hånden.
- La eplene småkoke til de er møre, ca 20 minutter.
- Sil saften gjennom et klede eller bruk en nylon gelépose. Denne saften brukes i mange oppskrifter. Hvis det blir for mye saft, kan den fryses.
- Rens jordbærene og ha dem i en kjele sammen med eplesaften.
- Kok opp, og la det småkoke til bærene er myke.
- Tilsett sukker, og kok til gelépunktet nåes.
- Fyll på glass.
Så; da er det bare å finne fram nylon geléposen, et par kilo jordbær, litt nedfallsfrukt, sukker og sette igang:
100 % naturlig- helt uten kunstige tilsetningsstoffer ;o)
Dessuten: du finner helt andre smakebiter- og kan servere dine egne- her!!
Så herlig:) Jeg har aldri LEST en kokebok...men det er kanskje på tide å begynne:)
SvarSlettJepp! Jeg elsker denne, og jeg er ellers ikke spesielt interessert i verken kokebøker eller kjøkkenaktiviteter..
SlettMmm, jordbær! Ja, det har blitt spist en del i det siste :)
SvarSlettAnte ikke at Roald Dahl hadde skrevet en kokebok, så artig!
Dette var en for meg ukjent side av Roald Dahl - takk for frisk og smakfull smakebit : ))
SvarSlettPeter Christen Asbjørnsen var også interessert i mat, og har skrevet kokebok - han var nøye og skrev blant annet om syting : )
Ha en fin søndag!
Roald Dahl är ju lite av en favorit, men jag hade ingen aning om att han skrivit en kokbok också. Tack för smakbiten!
SvarSlettHar aldrig läst en kokbok på det sättet, och att Roald Dahl hade skrivit en hade jag ingen aning om. Tack för smakbiten!
SvarSlettDenne her har jeg faktisk - men jeg har aldri LEST i den. Det skal jeg gjøre nå :-) Takk for smakebiten!
SvarSlettSå herlig kokebok:)Aldri hørt om! Takk for smakebiten!:)
SvarSlettTusen takk for herlig smakebit:-) denne kokeboken hadde vært morsom og fått tak i.Ha en fin ettermiddag:-)
SvarSlettJeg har et par kokebøker, men jeg har aldri lest dem. Hehe~ Denne virket jo veldig fin, takk for smakebiten!
SvarSlettMmmmmm...nå ble jeg sulten :) Det er artig med kokebøker med det lille ekstra:) Takk for smakebiten!
SvarSlettTack för smakebiten! Kan nästan känna jordgubbssmaken på tungan... :) Fast nog låter det lite väl häftigt att åka nio mil enkel resa för att plocka jordgubbar?!
SvarSlettVerdt å prøve denne oppskriften kanskje. Uansett - takk for smakebiten. Synes jeg kjenner smaken av både epler og jordbær...
SvarSlett