onsdag 31. juli 2013

En venn i nøden

Louise Millar


CappelenDamm, 2013
447 sider
Oversatt av Unni Rom StuelandCally valgte å slutte å jobbe da det viste seg at dattera hadde en alvorlig hjertefeil. Nå har Cally gått hjemme i flere år, tilværelsen er temmelig grå og monoton, og hadde det ikke vært for venninna Suzy, som også er hjemmeværende- og med mye bedre økonomi- hadde dagene knapt vært til å holde ut. Sammen utfosker damene byen mens barna er på "dagis".
Da vi kommer inn i historien, har Cally fått tilbud om å prøve seg i den gamle jobben hun hadde som lyddesigner. Problemet er barnepass, men jenta er ferdig operert og det har ikke noe dramatikk på lange tider, så hun bestemmer seg for å prøve, med utvida barnehageplass og SFO. Hun er redd for at Suzy vil føle seg sviktet, så før hun får mannet seg opp og fortalt henne nyheten, kommer den nye naboen henne i forkjøpet, og røper at hun allerede er innviet. Det betyr så klart salt i såret- og enda flere dårlige følelser.

Fortellingen går over flere dager, og vi følger den fra tre kvinners ulike perspektiv; Cally, som er "jeg-personen", Suzy og den nye naboen, Debs, som som får sine opplevelser fortalt av en utenforstående stemme ("hun hørte..." ovs) Dette er en thriller, og som seg hør og bør, viser det seg at alle disse kvinnene skjuler seg bak en velpolert fasade. Cally har slett ikke vært åpen om fortida fra tida før hun møtte Suzy- det skal bli kjernen i dramaet som etterhvert skal utspille seg. Suzy viser seg slett ikke å være den hjertegode, støttende personen hun utgir seg for å være. Og Debs, den nygifte, nyinnflytta naboen, er kanskje ikke bare en søt førskolelærer? Hun har kanskje en bagasje hun ikke vil vise fram hun også?

Historien og språket flyter lett. Det er god framdrift og spenningskurven er jevnt stigende. Menneskene er troverdige, plottet velkonstruert og i all hovedssak overbevisende. Når man trur man har skjønt hvordan det kommer til å ende, tar historien en overraskende vending- hemmelighetene og de vage bildene blir plutselig veldig forståelige- og det er helt åpent hvordan det går til slutt!

Jeg likte boka veldig godt- alle forventninger innfridd!
Synd at boka ikke er å oppdrive lenger, ellers skulle jeg anbefalt den til alle som liker lettlest spenning. Kanksje noen har den bortgjemt i ei hylle? Eller på engelsk er den sikkert tilgjengelig for dem som er mer språkvant enn det jeg er? (Forresten trur jeg den er såpass lettlest, at det bør gå også for de som ikke er særlig trent i å lese engelske bøker. Et sted skal man jo begynne?)

1 kommentar:

  1. Oi, så spennende! Denne skal jeg jammen titte etter neste gang jeg ser etter en eBok :) Engelsk leser jeg gjerne :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺