søndag 25. januar 2015

En smakebit av Det frosten tok

http://issuu.com/aschehoug/docs/nygaard_det_frosten_tok/1?e=2026704/10901814
Kari Nygaard har nylig kommet ut med sin andre roman, og denne gangen er handlinga lagt til Nord-Østerdalen. Jeg liker at hun fortsatt har lokal forankring i det hun skriver- i den første boka "Reisen til Bella Coola", skrev hun om et ungt par fra Tynset som emigrerte til Amerika.
Denne gangen er det enda mer dramatikk, og historien bygger på faktiske hendelser: i 1811 var det nok et uår, og både fastboende bønder og samer slet med å brødfø familien og budskapen. Bøndene mente at samene urettmessig lot reinsdyra beite i områder hvor de selv hadde beiteretten, og en dag i august samlet femti bønder seg. De truet samene med våpen, og klarte å jage med seg en flokk på nesten firehundre reinsdyr som de slakta ned. Dette var en enorm tragedie for samene- og det er hevdet at til tross for at bøndene etter en langvarig og treg rettsak ble dømt til å betale samene en klekkelig erstatning, var det i realiteten etniskutrensking som ble gjennomført. Samene hadde ingen forutsetning til å forvalte erstatningen de ble tilkjent, etterhvert ble de omstreifende tiggere og havna på fattigkassa.
Boka til Nygaard handler om to kvinner, en fra hver side av konflikten. De har begge mistet mannen sin  og venter barn. På tvers av motsetningene finner de sammen, og blir etterhvert livsviktige for hverandre.
Virker dette som litt i meste laget synes dere? Det gjør kanskje det, men jeg begynte på boka i går, og jeg gleder meg til å lese videre, for dette kommer til å bli både dramatisk og engasjerende!

Smakebiten er helt fra begynnelsen, frosten kom overraskende, og har lagt kornet dødt... Hvis du blir frista til å lese mer, kan du klikke på framsidebildet over her, så kan du lese et lengre utdrag ;o)

Selv om sola var kommet op på himmelen i øst, klarte den ikke å smelte frosten som lå på bakken. Lea lå på kne i åkeren på nedsiden av gården. Dagen før hadde de gylne byggaksene stått siklemyke og struttende. Nå hang de med hodet, som om de var på vei til galgen. Hun tok en flik av det rutete forkleet og gned tårene vekk. Så reiste hun seg.
Mari har flere smakebiter, som alltid på en søndag, og har du lyst har du lov, både til å forsyne deg og til å by på egne smakebiter! Velbekomme og nyt dagen ;o)


15 kommentarer:

 1. Takk for smakebit og boktips!
  God søndag til deg! :)

  SvarSlett
 2. Det hørtes ut som det kunne være en ganske så sterk historie! Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Denne forfattaren har eg ikkje fått med meg - takk for tips og smakebit. Lag ein fin søndag :-)

  SvarSlett
 4. Takk for smakebit. Har lest en del om denne boka, men er fortsatt usikker på om den er noe for meg.. Spent på din endelige dom.:)

  SvarSlett
 5. Denne boken fikk jeg inn dørene her i går og ser frem til å lese den. likte den første boken hennes. Ønsker deg en fin søndag :-)

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Ha en fortsatt trevlig söndag. :)

  SvarSlett
 7. Denna författare har jag inte hört talas om, men tack för smakbiten och tipset.

  SvarSlett
 8. Denne høres veldig spennende ut. Har den i hyllen, men den er i et sånt format som er fristende å spare til jeg skal på ferie. Vi får se, kanskje den får sjansen før det :)

  SvarSlett
 9. jag har nyligen läst ett par böcker med samma problematik. mycket intressant. tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Låter väldigt intressant! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten och ha en fin söndag!

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten - låter intressant.

  SvarSlett
 13. Denne kunne jeg tenke meg å lese. Likte den første boken hennes

  SvarSlett
 14. Håper boka ligger og venter på meg når jeg kommer hjem onsdag. (Har vært barnevakt en uke nå). Jeg las den første boka, og likte den veldig godt, så jeg gleder meg til denne. Fin omtale!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺