fredag 28. desember 2012

Anna Karenina

Før jul gikk det litt trått med lesinga her hos meg. Kanskje det var litt for mange andre ting å tenke på, kanskje det bare var på tide med ei pause. Likevel; jeg føler alltid at hvis jeg ikke får lest noe i det hele tatt, så blir dagen liksom litt... tom...
Så for å unngå det, ble lydbok løsningen. Det er en "leseform" som ikke krever like mye som å sette seg ned for å lese selv, synes jeg. Jeg kom meg ikke til biblioteket, men jeg logget meg inn på ordflyt. Ettersom jeg ikke var helt i sluke-modus, gikk jeg for gratis-bøkene denne gangen, det betyr for det aller meste klassikere (med mindre man er spesielt interessert i norske politiske partier...)

Først hørte jeg Charles Dickens "Et julekvad", lest av Svein Tindberg. Det er jo så mange som sier at det blir ikke jul uten Scroodge. Hittil har jeg ikke hatt noe forhold til disse to herrene, men nå kan jeg i det minste si at jeg har et minimum av kjennskap til dem! Likte både historien og opplesinga godt!

Den neste boka jeg valgt, er en annen virkelig Klassiker, med stor K! Anna Karenina av Leo Tolstoj, fabelaktig lest av Birgitte Victoria Svendsen.
Jeg innrømmer glatt: jeg er bedagelig anlagt, og trur aldri jeg hadde kommet til å gå løs på denne i papirutgave. De tre bøkene er samlet på rundt ett tusen sider, og jeg hadde sett for meg et ganske tungt og gammelmodig språk. Hvor feil kan man ta!?
Tolstoj begynte å skrive historien om Anna Karenina i 1873 og holdt på i fire år, før den var ferdig! De fleste kjenner nok til den tragiske kjærlighetshistorien om Anna som forelsker seg i Alexej Vronskij. Bruddet med ektemannen setter både henne selv og en rekke av hennes mer eller mindre nære familie og venner i vanskelige situasjoner. Som motvekt til denne kjærlighetsaffæren som kanskje preges mest av egoisme og begjær, står Kitty og Levins forhold som bygger på oppriktighet, renhet og dype følelser. Det overfladiske bylivet satt opp mot det enkle livet på landet...

Jeg ble overrasket over hvor lett språket var, at historien ikke virket "gammel" og at det var så lett å holde tråden, til tross for at persongalleriet er forholdsvis stort (og de fleste av personene benevnes med flere forskjellige navn), historien foregår på flere arenaer og over et lengre tidsrom.
Alt i alt er jeg positivt overrasket- veldig positivt overrasket, til og med! Hvis det er flere enn jeg som har vært skeptisk til å gå løs på dette storverket, så kan jeg bare si at det virkelig er vel verdt det! Ikke bare er det en klassiker, men i tillegg til den opplagte leseopplevelsen, gir den et fantastisk bilde av det russiske samfunnet før revolusjonen brøt ut i mars 1917.

Mange har sikkert sett en eller annen filmatisering eller tv-serie om Anna Karenina. Det har faktisk ikke jeg gjort, men i februar er det premiære på en ny filmatisering av boka. Denne gangen med Keira Knightly i hovedrollen. Ut fra traileren ser det virkelig ut til å være en storslått produksjon, og det er slettes ikke umulig at til og meg jeg kan få somlet meg ut på kino når denne kommer. (Eller mer sannsynlig; se den når den kommer på dvd... )

7 kommentarer:

 1. En av klassikerne jeg alltid har tenkt at jeg skal lese,men aldri lest.Kanskje det er det jeg skal prøve på neste gang :)

  SvarSlett
 2. Anna Karenina var ei av favorittbøkene til mi forlengst avdøde mormor. Dessutan favorittfilmen hennar, med Greta Garbo i hovudrolla. (http://www.youtube.com/watch?v=ZCu-eRyUMbM) Så eg har i grunnen alltid tenkt på boka som ei "gammal dame-bok", men ser at historia har noko tidlaust over seg.

  Eg har vore skeptisk, slik som du, men no fekk eg faktisk lyst til å prøve lydbokversjonen. Og som du seier: Klassikarane er gratis på Ordflyt.

  Tusen takk for tips!

  SvarSlett
 3. Jeg kjøpte boken på Mammutsalg tidligere i år - tenk bare kr 79 for alle de tettskrevne sidene! Boken var fantastisk å lese, og etterpå lånte jeg filmen (med Greta Garbo) på biblioteket. Filmen var jeg litt skuffet over, for mye fra boken var utelatt.

  Etter å ha lest innlegget ditt, og sett traileren for den nye filmatiseringen, gleder jeg meg veldig til filmen kommer ut!! Takk for at du delte!

  SvarSlett
 4. Da jeg var 16 fikk jeg penger av min bokelskende mormor for å handle på mammutsalget. Jeg kjøpte Anna Karenina, og slukte bøkene. Da jeg ble 40 leste jeg de om igjen med en helt annen livsvisdom. Det var som det skulle være 2 forskjellige bøker. Jeg synes de er fantastiske. Gleder meg til den nye filmen. D

  SvarSlett
 5. Hvor kan man få kjøpt de 3 bøkene (Anna Karenina)? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tipper du finner dem i nærsagt alle nettbutikker. Jeg sjekket bare adlibris.com, der får du hele triologien for 169,- på norsk, og utrolige 34,- på engelsk! Også har de dem garantert på biblioteket ;o)

   Slett
 6. Jeg tenkte å kjøpe de i 3 separate bøker slik at det ikke blir så tungt å holde :) for jeg har funnet den komplett 3 i 1.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺