mandag 10. desember 2012

GOD JUL Hvor er du?

Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet

og søsteren min.

 Beate Grimsrud


Cappelen Damm, 2012
76 sider

Beate Grimsrud er norsk forfatter, bosatt i Stockholm. Hun skriver alle bøkene sine på både norsk og svensk- noe som gjorde at hun i 2011 kunne bli nominert til Nordisk Råds Litteraturpris BÅDE fra Sverige og fra Norge for romanen "En dåre fri". Nå gikk akkurat den prisen til en annen, men Grimsruds bøker har uansett fått et fint glitrende prisdyss over seg.


Ut ifra den fysiske størrelsen er dette ei beskjeden bok, men her har vi et godt eksempel på at man ikke skal skue hunden på hårene! Med sine 76 små sider er det ei bok man bør unne seg å bruke god tid på å lese; den gir leseren mye å tenke på underveis og den som haster igjennom for å kunne ta fatt på neste bok, går helt sikkert glipp av mye som ligger mellom linjene.
Både bokas tittel og forlagets omtale av boka, gir kanskje litt forventninger om at dette er er typisk julebok. Feil; det er ingenting ved Beate Grimsrud som er typisk!
Bokas jeg-person og søsteren Torunn, ligger i hver sin sovepose i Wadi Rum-ørkenen i Jordan, det er julaften 2011. Hun forteller om reisen de er på, reiser de tidligere har vært på- og reiser de kanskje skal på. Om minner forbundet med barndom, oppvekst og jul, men mest av alt skriver hun om det vakre og nære forholdet hun og søsteren har, og om hvordan en kan bli inkludert og godtatt som annerledes i stedet for å bli stemplet som sær og vanskelig.

Ei velskrevet, litt filosofisk, underfundig, tankevekkende og rørende bok jeg er veldig glad for å ha lest. Den som vil kan klikke seg inn HER for å lese litt fra begynnelsen av boka (egentlig ville jeg BEORDRET ALLE til å ta seg tid til å lese denne vakre begynnelsen, men det har jeg verken makt eller myndighet til, så det får bli med en instendig oppfordring ;o) - så får vi håpe denne blir å finne under flest mulig granbusker om en fjorten dagers tid, slik at dere kan lese resten også!

PS: Glemte jeg å  skrive at jeg gir denne mine beste anbefalinger?

2 kommentarer:

  1. Takk for fin omtale.:) Skal ta en titt på denne.:)

    SvarSlett
  2. Jeg har nettopp startet på å lese "En dåre fri", og jeg liker boken foreløbig så denne skal jeg notere meg.
    Nå skal jeg skynde meg å lese begynnelsen - takk for tips :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺