søndag 9. desember 2012

Smakebit fra et jubileum

Jeg tipper at de aller, aller fleste bokbloggere vet at Mari feirer søndagen hver uke med å samle inn smakebiter fra bøker som leses rundt omkring. Jeg er mer usikker på om like mange har fått med seg at godeste Karen Blixen feires i år? I september var det femti år sida hun døde, og i den forbindelse har Trude Marstein nyoversatt debutboka, Seven Gothic Tales, som hun fikk gitt ut under pseudonym i usa i 1934. Som oversatte tittelen tilsier, består boka av sju fantastiske fortellinger, de er litt lengre enn det jeg forbinder med tradisjonelle noveller, men ellers er de klassiske i formen, og har gjerne en overraskende slutt.
Smakebiten er fra begynnelsen av "Drømmerne"
En fullmånenatt i året 1863 var en dhow på vei fra Lamu til Zanzibar, og seilte langs kysten en sjømil ute. Den gikk støtt frem for monsunen, med seilet fylt, og var lastet med elfenben og horn fra neshorn. Det siste har så høy anseelse som sanseopphissende middel at handelsmenn kommer helt fra Kina for å kjøpe det på markedene på Zanzibar. Men i tillegg hadde skipet en hemmelig last ombord som var ment å sette sterke krefter i bevegelse, og dette visste de sovende områdene som den nå seilte forbi, ingenting om.
Et annet sted i denne historien heter det at det ikke er noen dårlig egenskap ved en fortelling at man bare forstår halvparten av den... Så da er det bare å brette opp ermene, og gå løs på ei fantastisk bok som kanskje også gir en noe å tygge på?  Eller man kan klikke seg inn til Flukten fra virkeligheten og finne helt andre og kan hende mer lettfordøyelige smakebiter der!

8 kommentarer:

 1. Jag har nog aldrig läst något av Karen Blixen, bara sett filmen om hennes liv i Afrika. Om man ska döma efter den så har hon mycket intressant att berätta.

  SvarSlett
 2. Tusen takk for smakebiten:) Denne boken har jeg liggende og kanskje jeg må få begynt på denne snart... Ha en fin søndag,Berit:-)

  SvarSlett
 3. Jeg kjenner Karen Blixen, men som Monika har jeg kun sett filmen om livet hennes i Afrika. Kanskje denne er noe for meg, siden den har 7 forskjellige fortellinger? Jeg noterer bak øret :o) Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 4. En fin smakebit. Jeg har prøvd meg på Karen Blixen men ikke funnet tonen med henne. :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Jeg har fått med meg at Karen Blixen feires i år, og nå har jeg leid "Mitt Afrika" som kanskje skal sees i kveld. Og i bokhyllen står boken - gleder meg til begge :)

  SvarSlett
 6. Denne boken følger etter meg på biblioteket, tror det er meningen jeg skal lese den. Skal rappe neste gang den sniker seg på meg for nå begynner den jo å følge etter meg via nett også. Tar det som ett sterkt tegn, hehe:) Visste ikke hun hadde jubileums år i år, takk for opplysningen og smakebiten!:) Ha en fin søndagskveld!:)

  SvarSlett
 7. Mitt Afrika. filmen er nydelig! Jeg har lyst til å lese disse novellene.. *setter på lista*

  SvarSlett
 8. Visste heller ikke at det er 50 år siden at Blixen døde. Har tidligere sett en utrolig fin dokumentar om hennes liv, men har ennå ikke lest noen av hennes bøker. Anbefaler filmen, "Babettes gjestebud", som er adaptert fra hennes bok med samme navn.

  Trakk litt på smilebåndet av det du skrev om at "det ikke er noen dårlig egenskap med en fortelling at man bare forstår halvparten av den", for jeg opplevde smakebiten vasnkelig å fortså ; )

  Ble allikevel nysgjerrig på denne nyoversatte debutboka, og kommer nok til å låne den på biblio : )

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺