søndag 16. september 2012

Ny sjanger, nytt bekjentskap, ny smakebit

Klokka er lagt bort; jeg står opp når jeg våkner, ordner med frokost, hunder, ser etter at det er nok ved inne, tusler ut på jakt og går hjem når det skumrer. Nå som vi er på fjellet, er Maris Smakebit på søndag omtrent det eneste som gjør at jeg holder styr på dagene...

Et par kvelder nå har jeg kost meg med noveller. Hittil er det noe jeg har forbundet med enkle saker fra ukeblader, men den oppfatninga har jeg blitt nødt til å revidere litt! Dette er hva jeg har funnet ut:
Bortsett fra lengden, er definisjonen på ei novelle at den er fortellende, konsentrert, omhandler få personer og strekker seg over et kort tidsrom. Sammenlignet med ei fortelling skal det kunne kreves mer av ei novelle, der forteljinga er utfyllende, må man lese mer mellom linjene i ei novelle. Ofte handler ei novelle mer om hva mennesker blir utsatt for, enn deres vilje og bevisste handlinger.

Jeg går av og til inn på bibliotekets "kikkhull-side" der nyankomne bøker er samla. For ikke lege sida lå denne der og blunka til meg:


Musikk for rasende kvinner av Line Baugstø, som tidligere har gitt ut to novellesamlinger, åtte romaner og flere barnebøker. For meg var hun en helt ukjent forfatter, men ærlig talt: hvem kan motstå ei bok med en slik fantastisk tittel??
Her er elleve noveller samla, og Forlaget Oktober skriver følgende:
"Med humor og stor omtanke skildrer Baugstø vanlige menneskers sårbarhet, raseri og desperasjon, og står fram som en skarpsynt noveller med godt øye for mellommenneskelige mekanismer."

Smakebiten er henta fra "Mann overbord", side 90.

Selv om fornuften vår forteller oss hva som skjer, tolker følelsene våre hendelsene på sin egen måte, og følelsene vinner alltid. Det er nesten umulig å se verden fra den andres ståsted, innså Hannah. Alt du ser, er din egen skuffelse, ditt eget håp, ditt eget raseri. Om du klarer å snu perspektivet, bare et øyeblikk, blir det mye vanskeligere å være sint.

Dette har vært en stor leseopplevelse, og jeg gleder meg over at Baugstø har flere bøker, både romaner og noveller på samvittigheta- så kan jeg gå rett bort til B-hylla og sannsynligvis finne flere perler! Andre smakebiter og lesetips finner du som vanlig hos Flukten fra virkeligheten :o)


8 kommentarer:

 1. Denne har jeg tittet litt og tror rett og slett at denne må skaffes event lånes på biblioteket. Har satt meg som mål at jeg skal lese flere noveller i fremtiden og jeg likte tittelen på denne veldig godt! Men du? Så herlig det høres ut å bo på fjellet og ikke være avhengig av klokken hele tiden!

  SvarSlett
 2. tack för smakbiten. Måste kolla om den här boken går att få tag på i Sverige...

  SvarSlett
 3. Låter som ett härligt liv utan klocka. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. JEg har lyst til å lese Line Baugsø, og har henne på TBR listen. Der står det uheldigvis så uendelig mange bøker :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Høres ut til å være en bra novellesamling. Har lest flere noveller i det siste, noe jeg skal fortsette med. Har notert meg denne forfatteren. Ha en fin ettermiddag.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for utrolig koselig kommentar i går :) Siden du likte Boktyven er jeg helt overbevist om at du kommer til å like "Ekstremt høyt..." Har nå avsluttet Stormen og ser at vi har ganske lik smak på den fronten også! Moro :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺