søndag 9. september 2012

Dagbok fra i morgen


Cecelia Ahern

Bazar Forlag as, 2011
320 sider
Oversatt av Hedda Vormeland

Da jeg hadde bursdag i sommer fikk jeg ei bok jeg allerede hadde lest, men jeg fikk byttet den mot "Dagbok fra i morgen". Har lest og likt et par av de andre bøkene fra denne forfatteren tidligere, og ettersom jeg bare har hørt godord om denne var valget lett.

Tamara er seksten år, snart søtten, er bortskjemt, egoistisk og har levd et enkelt liv uten utfordringer eller motstand av noe slag. Plutselig raser tilværelsen sammen. Det viser seg at faren har pådratt seg bunnløs gjeld, og tar livet av seg. Tamara og moren må flytte til tanta og onkelen, til de får stablet et nytt liv på bena. På dette nye stedet blir alt helt snudd på hodet. Moren blir apatisk og fjern, tanta er en mistenksom kontrollfreak, onkelen taus som en østers. Tamara får fort mistanke om at noe blir holdt skjult for henne, og når hun finner ei magisk dagbok i bokbussen, får hun plutselig muligheten til å lese om morgendagens hendelser. Dette gir henne nye problemer samtidig som det gir henne muligheten til å påvirke framtida.

Lyder spennende, ikke sant? Jeg leste og leste, og først da jeg hadde lest noe sånn som tohundre sider, begynte historien å fenge. Da hadde ledetrådene blitt såpass mange, at jeg var blitt litt hekta på å finne ut hva det egentlig var som lå skjult i fortida. Da oppklaringa kom, syns jeg det virket som at forfatteren plutselig hadde kommet på at nå var boka lang nok, og at den kunne slutte jo før jo heller. I tillegg syns jeg det hele ble litt for usannsynlig.
For meg ble dette altså en liten nedtur. Likevel; et lite utdrag skal dere få. Det er jo søndag, og Mari med Flukten fra virkeligheten
samler inn ukas smakebiter. På side 318 skriver Tamara noe i dagboka si som jeg syns er ganske fint, og som jeg til tross for denne lille skuffelsen, tror (og håper) stemmer!

Jeg tror de fleste går inn i bokhandler uten den fjerneste anelse om hva de skal kjøpe. På et eller annet vis bare står bøkene der, på nesten magisk vis får de folk til å ta dem opp. Den riktige personen til den riktige boka. Det er som om de allerede vet hvilke liv de må være en del av, hvordan de kan gjøre en forskjell, hvordan de kan lære bort noe, få fram et smil i et ansikt i nøyaktig riktig øyeblikk.


9 kommentarer:

 1. En fin smakebit. Jeg liker virkelig godt Cecelia Ahern, og også Dagbok fra i morgen. Det er en fin tanke; "Den riktige personen til den riktige boka" :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Takk for flott smakebit:) Har lest denne jeg også og jeg likte den, men er enig om at slutten kunne vært gjort litt annerledes:) Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
 3. Kjempefin smakebit, jeg tror det er sånn :-)

  SvarSlett
 4. Fin smakebit. Har tenkt å lese mer av Ahern, da jeg leste "Ps jeg elsker deg" og så filmen for en stund siden. Ha en fin søndag fortsatt.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for fin smakebit fra en fin bok:-)

  SvarSlett
 6. Det var en träffande och bra smakbit. Har inte hört talas om författaren tidigare.

  SvarSlett
 7. takk for fin smakebit. har stusset litt noen ganger på om eg skal kjøpe boken

  SvarSlett
 8. PS Jag älskar dig tyckte jag jättemycket om, men har inte läst något annat av författaren. Det blir nog för det är många som verkar gilla hennes andra böcker också.

  SvarSlett
 9. Takk for smakebit fra denne boken, jeg har lurt litt på om jeg skal lese den eller ikke - den er i alle fall på leselisten :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺