fredag 21. september 2012

Musikk for rasende kvinnerLine Baugstø

Forlaget Oktober, 2012
184 sider


Line Baugstø (f. 1961) er en svært erfaren forfatter. Hun debuterte med romanen 'Reise i gult lys' i 1986, sida da har hun gitt ut to novellesamlinger, flere barnebøker og ikke mindre enn åtte romaner før 'Musikk for rasende kvinner' altså kom nå i høst. Flere av bøkene hennes har fått fin-fin omtale, men likevel har både forfatteren og bøkene hennes gått meg hus forbi- en ting er at man faktisk ikke rekker å lese alt som frister, noe annet er det at man lever i total uvitenhet om hele forfatterskap!!

Denne gangen var det selve tittelen som gjorde meg nysgjerrig og fikk meg til å reservere boka på biblioteket. Har du merket deg den helt spesielle følelsen det gir å hente ei bok du absolutt ikke vet noe om, og når du står der med boka i hånda for første gang, gransker framsida, kjenner litt ekstra både på smussomslaget og papirkvaliteten som er brukt- og du er helt fri for forventninger, bare helt fyllt av håp om at akkurat DETTE er selve boka? Prøv å kjenne etter neste gang du får sjansen!

Her er det samla elleve noveller som alle handler om hvordan mennesker omgår og behandler hverandre- og kanskje litt om hvordan vi lar oss behandle. Den røde tråden som går igjen i alle disse novellene, er hvordan ens egen usikkerhet påvirker valgene man tar, og hvordan man velger å tolke andres handlinger. De fleste historiene her, gir leseren en anspent følelse av hvordan det er å være litt utenfor fellesskapet; ikke utstøtt, men ikke helt inkludert heller..

Baugstø har en fabelaktig evne til å fange den trykkende atmosfæren som kan oppstå når en samtale går i stå eller når noen forsnakker seg, og ubehaget kryper under huden på leserne; jeg har omtrent sittet på nåler når jeg har lest, og krysset fingre for at det kanskje kan ende godt likevel...

Språket er nøkternt og på en måte konsentrert, høvet ned, kokt inn- her er det ikke store ord og svulstige setninger, det er rett fram og ingen forsøk på å pynte på, hause opp eller dysse ned de situasjonene som beskrives.

Konklusjon: jeg har funnet enda en ny norsk favorittforfatter, og håper så mange som mulig setter denne høyt opp på leselistene sine, om dere kjøper den eller låner den gjør ingen forskjell; bare pass på at dere får lest den!6 kommentarer:

 1. Denne boka ble jeg helt utrolig nysgjerrig på nå! Veldig fin omtale. Jeg har heller ikke hørt om damen før, men jeg er veldig glad i noveller og jeg syns også tittelen var helt fantastisk. Skal se etter denne, tusen takk for godt tips:)

  SvarSlett
 2. Nydelig omtale som fikk meg til å ønske meg DEN følelsen èn gang til, kanskje dette er boken for meg? God helg og klem fra Anette :)

  SvarSlett
 3. Veldig flott omtale:-) Har såvidt lest om denne boken og nå er jeg sikker på at denne boken må jeg få lest. Har heller ikke kjentskap til damen fra før og ble veldig nysgjerrig på hvilke bøker hun har skrevet, damen skal sjekkes ut. Ønsker deg en finfin helg!

  SvarSlett
 4. Takk for lesetips! Boken er herved satt på listen over bøker å lese :)

  SvarSlett
 5. Fikk veldig lyst å se nærmere på denne:) Takk for nydelig omtale:) Og jeg vet akkurat hvilken følelse du snakker om, det er en herlig følelse :)

  God helg!:)

  SvarSlett
 6. Den følelsen kjenner jeg :))

  SvarSlett