fredag 28. september 2012

Ikke samlesing, men Samuel Sekel!

Samuel Sekel og flukten fra Paris
Tina Trovik

Schibsted Forlag, 2012
319 sider.

I dag skulle samlesingsprosjektet med norsk fantasy avsluttes. Etter å ha lest litt om den siste boka, Under steinbølgene av Ørjan Drange, valgte jeg å droppe den- og det viste seg at det var det flere som gjorde; synd, for jeg var så spent på hva de andre kom til å skrive om den! Ja, ja...

Helt slutt på norsk fantasy er det likevel ikke for min del! For ei stund sida fikk jeg den første boka om Samuel Sekel som PDF fra forlaget- passet perfekt! Endelig fikk jeg det sparket bak som jeg trengte for å lese ei bok på iPad´n min.. Nå husker jeg selvfølgelig ikke helt hvordan det gikk til, men jeg trykket kanskje på "lagre i bibliotek" eller noe sånn- og vips; der lå boka i iBooks! Jada, jeg vet at e-bøker ikke akkurat er helt science fiction, men for meg var det litt morsomt at den første e-boka jeg leste var smekkfull av tekniske duppeditter og absolutt høyteknologi ;o) Min konklusjon når det gjelder å lese bøker på iPad, er at det er helt supert! Trudde det ville gi litt mer den vanlige nett-følelse, men neida! Dette var ordentlig bok god som noen, og veldig lettvint på sætra der vi bare har solcellestrøm og ganske dårlig leselys. Kommer helt sikkert til å benytte meg mer av den muligheten.

Så til boka.
Samuel Sekel føler seg ikke helt som de andre. Først og fremst fordi han som sju-åtte-åring ble funnet forlatt i skogen i nærheten av et asylmottak, for deretter å bli adoptert av et kjendispar som tok ham til seg bare fordi det ville gi dem positiv pr. Etter noe som tilsynelatende var et attentatforsøk, en øvelse eller kasnkje en slags test, blir han tatt med til Byrået. Dette er en hemmelig organisasjon som driver ei skole, et reisebyrå for tidsreiser og som samler inn informasjon fra fortida. Samuel er mye yngre enn noen av de andre elevene, men han finner seg godt til rette, og sammen med de nye vennene begynner han å lete etter sin egen fortid. Hvordan fikk han alle arrene han har over hele kroppen? Hvem var foreldrene hans og hvorfor ble han forlatt i skogen?

Med historien om Samuel Sekel vant Tina Trovik kategorien for barn og ungdom i Schibsted Forlags romankonkurranse i 2011. Først og fremst vil jeg si at dette er ei bok med bra driv! Det går i ett, med alt man kan ønske seg av ei bok som dette; du får (minst!) en gal professor, tidsmaskiner og hemmeligheter, eksplosjoner og eksperimenter som går skikkelig galt, spindelvev og knokler. Dette er ei veldig god blanding av historiske fakta og fri fantasi, godt egnet til å vekke både nysgjerrighet og leselyst.
Språket er enkelt, men godt og gjennomført, slik at det verken blir platt eller tynt. Det eneste jeg kanskje savner litt, er å bli bedre kjent med de vennene Samuel får i Byrået. Jeg tipper dette er med hensikt; dette er jo en splitter ny serie, og da er det vel rett og rimelig at hovedpersonen står sterkt i fokus i første boka. Jeg vil tro de andre personene vil få mer oppmerksomhet i de neste bøkene.

Det er under tre måneder til jul, det annonseres for julebord, marsipangrisene er nok i fullt firsprang inn i butikkene og det er definitivt på tide å tenke på julegaver. Denne er utmerket til både gutter og jenter fra ni-ti år og oppover. Veldig greit å ha noe  klart, ikke sant?! (Også så bra med en serie da; hvis den faller i smak, har du det klart for flere år frammover...)

Du kan se forfatteren presentere boka si her! Mens du finner utdrag fra boka her!
Dessuten; for den som holder på med slikt, og er registrert, så er Samuel på Facebook også!

Det er fredag, det er lov å slå ut håret, sette hæla i taket, tenna i tapeten og leke med maten!

1 kommentar:

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺