onsdag 28. mars 2012

Jenta med snø i håret
Ninni Schulman

Cappelen Damm, 2012
354 sider

Det forrige innlegget her var et resultat av umiddelbar begeistring over å ha oppdaget en ny krimforfatter, en ny krimserie, og en ny krimhelt. Da var boka halvlest, nå er den avslutta, men begeistringa er beholdt!
Handlinga er lagt til Hagfors i Vermland, et tettsted med omkring 5500 innbyggere. Normalt vil jo en sånn liten plass være stille, fredlig- og kanskje litt kjedelig? Alle kjenner alle, og det meste er passe A4. Eller kanskje det ikke er slik likevel? Hvem vet hva som skjuler seg under tilsynelatende perfekte overflater, hva naboen gjemmer i garasjen eller hva kroeieren gjør på kveldstid?
Magdalena Hansson er seriens hovedperson. Sammen med sønnen sin har hun nettopp flyttet tilbake til hjemstedet etter en opprivende skilsmisse, hun har fått jobb i lokalavisa og er klar for en ny start på tilværelsen. Det hun trodde skulle bli en ganske kjedelig arbeidsplass uten utfordringer, blir fort det stikk motsatte. Ei ungjente forsvinner tilsynelatende sporløst, liket av ei anna ungjente blir funnet i en jordkjeller på et ubebodd torp, og Magdalena aner at disse sakene på en eller annen måte henger sammen. Hun begynner å nøste opp i saken på egenhånd, og etterhvert som hun nøster, vikles hun selv også mer og mer inn i den flokete saken.

Her er det troverdige skildringer av småsamfunn, et overbevisende persongalleri, et sammensatt plott med en løsning som overrasker. Underveis er det gjensyn med barndomsvenner og ekskjærester, møter med mer og mindre pliktoppfyllende offentlige tjeneste menn- og kvinner. Det er tidsklemme på hjemmebane og dramatikk på jobben.

I Sverige har bok nummer to, Pojken som slutade gråta, allerede kommet ut. Der er en pyroman løs i Hagfors, bokstavlig talt brennhett stoff for en lokalavis, Magdalena blir naturligvis satt på saken og jeg er allerede utålmodig etter å lese mer!

Og bare for å gjenta meg selv enda en gang: det er bare så morsomt når man blir oppmerksom på nye helter og forfattere!!

- Posted from my iPad.

3 kommentarer:

  1. Tusen takk for fin omtale, nå gleder jeg meg enda mer til å lese denne boken:-))

    SvarSlett
  2. Veldig fin omtale du har skrevet syns jeg!

    SvarSlett
  3. Veldig fin omtale du har skrevet syns jeg!

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺