fredag 23. mars 2012

Min kriminelle løpebane

Jeg har ikke til hensikt å lette mitt hjerte eller komme med betroelser om en grumsete fortid. Det er bare det at jeg har gjort en oppdagelse som kanskje andre også kan ha en viss interesse av å få nyss i!

Når jeg tenker tilbake, så var det nok Nancy som startet det hele. Hvem Nancy?? Drew, så klart- hvem ellers?! Eller Frøken Detektiv. En splittelse som for øvrig førte til stadige diskusjoner, for var det én og samme person? I så fall; hvorfor het noen av bøkene Nancy Drew og andre Frøken Detektiv? Enkelte hevdet hardnakket at den ene var originalen og den andre bare en kopi. Ergo var den ene bra og den andre MYE dårligere. Jeg brydde meg egentlig ikke stort; det som betydde noe av at det var mysterier, mørke loft og kjellere, svarte kapper, dører som gikk i vranglås, lommelykter som gikk i svart, at heltinna var vakker, rettferdig og uendelig smart.
Senere kom det nye helter. Kanskje ikke like vakre, men fortsatt opptatt av rettferdighet, sannhet og i visse tilfeller hevn. Med tynnslitte nerver og whiskey i skrivebordskuffen. Anne Holt hadde lenge ei høythengende skinnende stjerne, Henning Mankell var den første som gav meg hjertebank da jeg leste, Unni Lindell kom på banen omtrent samtidig som Karin Fossum.
Senere dukket Camilla Läckberg opp i bokhylla, mens det sikkert vil forundre de fleste at det var en annen svenske jeg aldri så noe til; Stieg Larsson- og det enda så mange rykter jeg hørte om ham. Liza Marklund derimot, hun var jevnlig innom- faktisk er det ikke mange dagene sida det siste møtet fant sted!
Andre kriminelle bekjentskap? Haugevis! En privatetterforsker i Bergen, en halvskallet belgier med en fiks liten bart... Ei bok her, en serie der...

Og nå altså: Et nytt bekjentskap!!

Hils pent på min nye favoritt; Ninni Schulman! En ny svenske- ser ut som verdens snilleste, mildeste dame... Skinnet bedrar... 
 
Det er noe helt spesielt å åpne denne første boka, debutant med flunka ny serie... Alt er nytt, ingen kjente fjes, ingen tråder fra halvglemte tidligere historier, ingen kompliserte forhold eller relasjoner- bare kvite ark, svarte bokstaver og forhåpningen om at dette kan bli den nye store forelskelsen! HERLIG!!
Halvveis i boka kan jeg puste lettet ut. Ikke fordi saken er løst, neida; verken drapet eller forsvinninga har man funnet svaret på. Jeg puster lettet ut fordi det er akkurat så bra som jeg hadde håpet! Jeg har endelig fått hjertebank igjen- det skjedde på side 95. På side 178 tenkte jeg "Hva i alle dager skal du gjøre nå??" Og på side 189 tenkte jeg fly forbanna at "Det der gjør du faan ikke! Du- av alle!!- må da forstå at det får konsekvenser for langt flere enn deg og din besteborgerlig familie!!!"
Og enda har jeg omtrent halvparten igjen- lucky me

Klikk på forsidebildet hvis du vil vite mer. Både bok og lenke anbefales!

5 kommentarer:

 1. For ett herlig innlegg:) Begynte selv med "Frøken detektiv", husker mamma kjøpte dem til meg. Var stas å lese. Fikk boken "Jenta med snø i håret" overraskende i postkassen idag, gleder meg veldig til å lese den:)Ha en god helg!:)

  SvarSlett
 2. Herlig innlegg! Jeg tror min kriminelle løpebane er sånn nogenlunde lik din, egentlig. Men jeg har jo møtt Stieg Larsson, jeg da!! Og Jussi Adler-Olsen, han syns jeg absolutt du bør arrangere et møte med. Jeg garanterer deg hjertebank ;) Gleder meg enda mere til å lese Ninni Schulman nå, men må visst vente litt fordi min bedre halvdel har snappet den rett foran nesa mi. Og så håper jeg du rykker raskt fremover i køen på biblioteket, "Før du sovner" er jo den perfekte påskelektyre!! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 3. Hei!
  Det er så morsomt når det dukker op noe annet enn rene bokomtaler på disse bokbloggene! Takk også for tips om i hvertfall for meg en ny og ukjent krimserie! Virker lovende:-)

  SvarSlett
 4. Jeg har nok fulgt det samme løpet, så takk for anbefaling om ny forfatter. :-)

  SvarSlett
 5. Herlig innlegg:-) Camilla Läckberg har jeg begynt å samle på så jeg skal begynne på de når jeg har alle, Jenta med snø i håret er på vei hjem til meg, så den gleder jeg meg til å lese:-)))

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺