fredag 28. august 2015

Tro, håp og eplekake- Det er alltid noen smuler igjen

Av Sarah Moore Fitzgerald
Oversatt av Heidi Grinde
Utgitt av Schibsted- NÅ VIGMOSTAD & BJØRKE FORLAG
Ungdomsroman (målgruppe 12+)
Av og til er det ikke til å unngå at hummøret svinger og at stemningen er på nedadgående. Til tross for at sola skinner fra skyfri himmel, humlene surrer og man kan sitte på dørhella og vite at verden fortsetter sin skjeve gang, helt uten at man trenger å legge så mye som to pinner i kors.
En slik dag overbeviste jeg meg selv om at det var verdt å prøve "Tro, håp og eplekake-kuren"- og gjett hva!? Det hjalp!

Tenåringene Meg og Oscar har vært bestiser så lenge de kan huske. Begge har et gryende håp om at det kanskje kan bli noe mer, men ingen av dem tør å si det til den andre, for i verste fall kan det jo ødelegge hele det fine vennskapet deres.
Det skal vise seg at vennskapet uansett blir satt på prøve. Foreldrene til Meg bestemmer seg for å slå til på tilbudet om å bo og jobbe et år i utlandet, og Meg må motstrebende bli med. Avtalen om å maile hverandre daglig blir etterhvert vanskelig å holde, fortroligheten forsvinner, det baller på seg med misforståelser, taushet og bortforklaringer, og på toppen av det hele flytter vakre Paloma inn i Megs hus mens de er borte. Med en voksens lesere øyne, er det ikke vanskelig å gjennomskue spillet hennes, men for Meg og Oscar, som ikke klarer å se verken skjulte motiver eller hele bildet, blir det etterhvert svært vanskelig. For Oscar så uutholdelig at hun bestemmer seg for å forsvinne fra alt sammen. Etter noen dagers leting, finner man sykkelen og skoene han i sjøen, og det konkluderes med at han har tatt sitt eget liv, selv om de ikke finner noe lik. De eneste som nekter å gi opp håpet om at han fortsatt kan være i live, et Oscars lillebror, Stevie, og Meg. 
Boka er bygd opp ved at Meg og Oscar forteller i annethvert kapittel. På den måten vêr hele tida leseren litt mer enn de to hovedpersonene, og det bygges opp en fin spenningskurve. 
Dette er som nevnt ei ungdomsbok, og det passer derfor bra at temaene blant annet er vennskap, mobbing, sjalusi, (dårlig) selvbilde, tillit, åpenhet, raushet- og selvfølgelig forelskelse. Boka er lettlest, engasjerende og hjertevarm. Absolutt lett å anbefale for ungdom og ungdommelig voksne 😃

PS. Les boka for å finne ut hva noe så alminnelig som eplekake kan gjøre!! Hvem skulle trodd at eplekaker kan være magiske? 🍏

2 kommentarer:

  1. Jeg har også lest en ungdomsroman i dag, artig å lese din omtale. Har faktisk kjøpt epler til kake som skal lages til lunch i morgen, så jeg kan bare håpe på litt magi :)

    SvarSlett
  2. Så fin omtale, dette tror jeg absolutt kan være en bok for meg. I dag har jeg også omtalt en ungdomsroman, "Every Last Word" av Tamara Ireland Stone, og denvar helt fantastisk. Ønsker deg en flott mandag :)

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺