torsdag 30. april 2015

Wild av Cheryl Strayed

...eller 

"På ville veier. Om å miste fotfestet og komme på beina igjen"

Begge de to forrige innleggene mine handla litt om bøker som etter mi mening hadde uheldige framsidebilder. Det samme gjelder boka jeg skriver om i dag- som i tillegg ble velsigna med en usedvanlig klisjéfylt og temmelig håpløs tittel, for ikke å si tittel OG undertittel, da den kom ut på norsk. Går man inn på bokelskere.no, finner man ut at boka kun har femten "følgere" og at gjennomsnitlig terningkast er femblank. Går man inn på for eksempel "Mi briljante venninne", ser man at den har 121 følger, men "bare" 4,85. Litt tabloid kan man da si at førstnevnte er den beste. (Jeg har foreløpig bare lest "Wild", så om det stemmer har jeg ingen formening om ;o) Ser man videre på medieoppmerksomheten som har blitt de to bøkene til del, kan man konkludere med at verden er urettferdig. (Det er noe jeg så absolutt har personlige erfaringer med, så den delen av resonnementet kan jeg uttale meg om. Det stemmer, verden er urettferdig.)
På bildet over, er først bildet Aschehoug brukte da de gav ut boka i 2013. Jeg har sett andre skrive om assosiasjonene de hadde til spåkoner, jeg selv fikk tanker om 20- og 30-tallets cherleston-dansere. I begge tilfeller gir det uheldig utfall når man i tillegg leser tittelen...  Det neste bildet som gir et mye riktigere inntrykk av hva boka handler om, er pocketutgava som er gitt ut i forbindelse med at den er filmatisert. Det siste bildet er "original-utgava" som også gir et veldig riktig inntrykk, samtidig som det i stedet for å avsløre for mye, gjør en potensiell leser nysgjerrig. Jeg ser for meg at "en potensiell leser" i dette tilfellet er en som har kjennskap til utgåtte fjellsko- og dermed vil ha anlegg for å bli overlykkelig for å ha funnet en roman om å gå tur, i fjell eller skog. Så kommer det viktige i dette innlegget: "En potesiell leser" som definert over, vil definitivt og faktisk føle lykke når boka leses. I tillegg vil den kanskje vekke til live både minner fra tidligere turer og drømmer om framtidige! For ordens skyld: dette er ikke ei ut-på-tur-aldri-sur-bok: Dette er en selvbiografisk roman. Gripende, engasjerende, personlig, reflektert, nydelig og inspirerende. Ikke bare for oss som går og går og går, men også for alle andre som har levd et liv og som har erfart at alle valgene man tar- eller lar være å ta- er det som tilsammen utgjør selve livet. Jeg virkelig elsket denne boka, av hele mitt natur- og bokelskende hjerte! Hadde jeg hatt religiøse tilbøyeligheter, hadde dette muligens vært min bibel-
Og denne er det bare femten bokelskere som har lest.
Gi meg en ropert og en høytaler- flere må få vite om denne!!
Flyfoto av eventyrlige Crater Lake som ligger ved stien- ett av livets utrolige MÅ-OPPLEVES!
Cheryl Strayed hadde et harmonisk og godt liv fram til moren hennes fikk en kreftdiagnose og døde kort tid etter, da Cheryl bare var 22 år. Da rakna hele tilværelsen hennes. Hun mista kontakten med søsknene og stefaren. Hun skilte seg fra mannen som hun fortsatt elsket. Begynte med narkotika. På alle måter endte hun opp med et destruktivt og utsvevende liv, til hun ved en tilfeldighet fant ei bok om PCT- The Pacific Crest Trail. En sti som går parallelt med Stillehavskysten, fra Mexico til Canada. 4286 kilometer, over bre og fjell, gjennom ørken, skog og eng. Over elver og langs innsjøer. Hun finner ut at for å bli den hun engang var, må hun gå denne stien. Underveis forteller Cheryl om hva hun til enhver tid opplever på stien, naturen, menneskene hun møter, smerter, oppturer og nedturer, gleder og fortvilelser, tanker som kommer, ting hun opplevde fra hun var barn fram til hun mistet moren og virkelig ble fortapt- Strayed. 

Bokelskerinnen har skrevet et flott entusiastisk innlegg om boka- det bør dere få med dere slik at all eventuell tvil blåses bort!

Wild- På ville veier
400 sider
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
Aschehoug, 2013/ 2015
Boka fikk jeg husbonden til kjøpe da jeg ikke hadde penger igjen sjøl ;o)

Ps. oppdaget at forlaget har tilbud på e-boka! Kun 97,- kroner og du kan legge ut på en uforglemmelig langtur i helga!

8 kommentarer:

 1. Boken er notert på handlelisten for Osloturen i morgen, håper Eldorado har den inne. Da jeg kom ned til bildet tok det helt pusten fra meg, og jeg kan ikke vente med å få tak i boken. Takk for inspirerende omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, Tine! Hvis det er noen jeg spesielt ville anbefalt denne boka til, så må det vel være deg! Crater Lake ser virkelig helt utrolig ut- en gang i livet må man bare se det med egne øyne. En gang...

   Slett
 2. Rart hvor lett det er å bli blind av forsidene på bøker, både på godt og ondt. Og enda rarere hvor fristet man kan bli til å lese en bok etter å ha sett ett bilde som illustrerer hva den ene handler om! Denne fristet i hvert fall- likte den originale utgaven aller best, så skal prøve å få tak i den. Takk for tipset!

  Mvh M.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka er av de lette å få tak i- den finnes i de fleste butikk-bokhyller! Håper du får lest den, og at den faller i smak ;o)

   Slett
 3. Denne boka må jeg lese, siden jeg ikke fikk somlet meg til å se filmen…. Artig innlegg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok heller ikke sett filmen, men den kommer vel på dvd etterhvert, så da blir det å benke seg med popcorn og M ;o)
   Jeg ser utrulig lite film, men her MÅ det bli mange fine scener så jeg har lyst til å få den med meg.

   Slett
 4. Et inspirerende innlegg! Ja, tenk å kunne få frigitt tid til å gå en slik tur! en drøm mindre! fantastisk inspirerende, jeg skal se filmen Iallefall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Ingun! I boka sies det litt om at alle kan klare det- man må bare bestemme seg! Det krever nok litt planlegging, prioritering og logistikk, men det man VIRKELIG vil, får man bestandig til!

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺