fredag 6. mars 2015

HøsT, av Erling Pedersen

Maleri av Kai Asphaug, bok av Erling Pedersen, sko utgått av Berit. Jeg har fått meg nye nå.
Jeg har funnet, fått og lest ei nydelig lita bok av Erling Pedersen. Boka heter "Høst" og handler kort sagt om livet, døden, kjærligheten og fjellet. Alle skjønner at det er den rette boka for meg, men for å overbevise flere om at denne virkelig bør leses av flere, så skal jeg si litt mer.

Den gamle mannen har flyttet inn på gamlehjemmet, kona og de få vennene han hadde i yngre dager er borte, og han har isolert seg mer og mer fra dattera og det lille barnebarnet. Han ønsker ikke å vise fram forfallet og skrøpeligheta som preger ham nå. Han vet han har kommet til den siste holdeplassen i livet, men skulle så inderlig gjerne sett igjen ården han vokste opp på, drukket fra vannkilden ved seterveien og gått opp til Høgvarden en siste gang.
En kveld han våkner, sitter hjelpepleieren Britta ved senga hans. Han forveksler henne med ei som het Anneli, og han gir henne det navnet. Hun er en av de få som tar seg tid til å sitte ned, hører på det han har å si og hun får ham til å fortelle det ingen andre har fått vite. Hun blir den som gir ham den sælebota han ikke kan gå til i fjellet lenger.
Han pendler fram og tilbake mellom drøm og virkelighet, og gjennom drømmene og de korte dialogene med Anneli, får vi kjennskap til hvordan livet hans har vært, hendelser som satte sitt preg på han for resten av livet. Alle bærer vi vel på en viss dose sorg, savn og anger. Og frykt for at det vi angrer skal bli avslørt. At vi skal bli avslørt. Alt dette kommer fram, litt etter litt, det meste forblir usagt, men man leser alt mellom linjene.

En stillferdig og lavmælt kortroman om det essensielle i livet. Et slags skriftemål ved livets slutt. Tankevekkende og fint. Stemningsfullt og melankolsk.
En favoritt så langt i år, terningkast seks på boklskere.no. Jeg vil ikke bare anbefale boka varmt og hjertlig, jeg vil rett og slett oppfordre dere til å lese den!

Høst
av Erling Pedersen
Aschehoug, 2015
110 sider
Takk til forlaget som sendet meg leseekseplar!
Klikk her for å lese utdrag fra boka.

5 kommentarer:

 1. Det var en nydelig komposisjon! Bildet ble noe helt annet når du tilførte slitte sko. :-)
  Boken hørtes var og vakker ut. Så den noterer jeg meg!

  SvarSlett
 2. Jeg blir rørt bare av å lese din omtale og anbefaling (oppfordring).

  - Og ja, virkelig flott illustrasjonsbilde. Vakkert, varmt og vemodig.

  SvarSlett
 3. Du får det til å høres ut som en bok som er midt i blinken for meg også, så jeg har tatt oppfordringen og står som nummer 1 i køen :) Lenge mellom de norske nye, så dette passet veldig fint. Ønsker deg en super helg Berit!

  SvarSlett
 4. Jeg bare digger det bildet der altså! Og boken skal jeg få med meg etter hvert også. Ønsker deg en fin helg og går utfra at du er klar for det som skal skje i helgen. Jeg er litt i tvil om jentene får noe til men Bø-gutta er jo i siget om dagene og kommer de to andre herrene også til å være i slag så kan det jo bli bra dette!

  SvarSlett
 5. Jeg blir generelt skeptisk når noen oppfordrer meg, ber meg, sier jeg Må lese, panegyrisk hyller en bok, osv- en bok.. Men bildet ditt er nydelig, og teksten likeså, så jeg skal være våken ift til denne boka. Også bare 110 sider- det går jo an da.;)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺