lørdag 23. november 2013

Havets katedral, av Ildefonso Falcones

Revolveromtale!

Bazar (2008)/ Lydbokforlaget, 2009
Oversatt av Kari og Kjell Risvik
Spilletid: 23 timer, 33 minutter
Lest av Anders Ribu

Etter en ganske voldsom begynnelse, hvor den nygifte livegne bonden Bernat Estanyol blir vitne til at bruden, i deres eget bryllup, blir voldtatt av godsherren, tas leseren med til middelalderens Spania, til Barcelona og bygginga av folkets og havets katedral; Maria del mar. Med seg på flukten har han med seg den lille sønnen Arnau, og det blir en dramatisk og hard kamp for å overleve.

Forfatteren må ha gjort et formidabelt forarbeid før han skrev denne storslåtte fortellinga; jeg kan ikke huske å ha hørt (eller lest!) en roman så full av historitime som her- og det er ment som en kompliment, altså! Det er rett inn i hverdagslivet for de små, de fattige, de kuede og de forfulgte. Her er det religionskonflikter, (kvinne-)diskriminering, inkvisisjon, pest, krig, brennende kjærlighet og grusomme svik.

Det er slått fast at boka er en salgssuksess, og det gikk rykter om at den ble filmatisert, men jeg har ikke funnet noe mer om det- kanskje den har blitt utsatt, slik filmer ofte gjør...
Uansett: dette er god underholdning, men boka har fått litt pepper fordi den er forutsigbar (i betydning at den følger den kjente suksess-oppskrifta) og har et for flatt språk. Jeg kan nok være enig i det, men som lydbok fungerer det veldig bra. Jeg er mer i tvil om jeg hadde klart å fullføre den om jeg skulle lest den selv? Jeg er ikke helt sikker på hva som ville blitt den største utfordringa; at den er (for) lang, eller at den blir for omstendig? Igjen; som lydbok er det faktisk helt OK at den både er begge deler. Merkelig!
Jeg noterer meg for å ha fullført enda en historisk murstein, og kan gjerne anbefale den hvis du skal ut på langtur og vil ha litt god underholdning underveis.

Forresten: Dagbladet hadde en ganske fornøyelig omtale av boka- les gjerne den!

6 kommentarer:

 1. Jeg har lest den selv, og koste meg med hver eneste side. Fantastisk fortelling, synes jeg. D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er fornøyd jeg også, men er litt for ukonsentrert til at jeg hadde klart å komme gjennom denne på egen hånd, trur jeg! Det er det som er så fint med lydbøker; de krever ikke like mye oppmerksomhet ;o)

   Slett
 2. Jeg elsker revolveromtaler, og slo sporenstreks av radioen da der dukket opp en ny omtale fra deg :)
  Jeg syntes denne boken var helt fantastisk. Som du sier, en pangstart, men utrolig livlig fortalt. Kanskje jeg ikke hadde lest mange "sånne" bøker da jeg leste denne, for jeg syntes ikke den hadde høy 13 på dusinet faktor. Boken fikk meg til å legge høstferien via Barcelona, for jeg bare måtte se den mye omtalte kirken. Anbefaler forfatterens neste bok, Barfotdronningen :)
  Håper du har en strålede helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer nok til å høre på "Barfotdronningen" også, men jeg må ha litt pause først;o)
   Er det ikke ei bok til fra samme forfatter? "Fatimas hånd" eller noe i den retningen? Mulig jeg blander sammen med noen andre...
   Barcelona er helt sikkert et supert reisemål! Har du lest "Vindens skygge"? Der er også handlinga fra Barcelona- anbefales på det varmeste;o)
   Nyt resten av helga du også ;o)

   Slett
 3. Begynte på denne en periode jeg nok var ganske sliten og hadde mye å gjøre, så jeg fikk ikke taket på alle folkene i starten, og la den fra meg. Men jeg har planer om å ta den frem igjen en dag.. Synes det er beundringsverdig at du har lyttet deg gjennom 23 timer.. det tror jeg ikke at jeg hadde maktet.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he; jeg har hatt den på øret når jeg har gått tur med hundene OG når jeg har malt en gang!
   Jeg fant fort ut at det faktisk ikke var nødvendig å huske alle navnene her, det er enormt mange bipersoner, navn og årstall, men man greier fint å holde tråden selv om man ikke plugger alt dette. Hvis du hører på lydbøker, kan det kanskje være en ide for å "komme inn i handlinga" så kan du eventuelt kombinere med å lese selv? God underholdning, skjønner du!!

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺