søndag 11. november 2012

Smakebit fra en lykkelig vandrer

Jeg har lest mange bøker om folk som har dratt på lange ekspedisjoner, bøker med tips og råd om hvordan man bør trene og hva en bør lære seg før man skal på tur, bøker med lister over både det ene og det andre man må huske å gjøre, ha med seg og passe seg for når man er ute på tur. Bøker skrevet av både dyktige og erfarne ekspedisjonsdeltakere, som har vært på de høyeste, nordligste, sørligste, mest avsidesliggende steder du kan tenke deg. Spennende og interessant, for all del. Men gud så koselig og fint det har vært å lese Britt Karin Larsens Den lykkelige vandreboka! Hun var treogførti før hun kom seg på sin første fjelltur, iført seilerstøvler og helt uten trening. Og gjett hva som skjedde? Det ikke bare gikk bra, men hun ble både hekta og frelst! For er det virkelig så farlig og vanskelig å gå i fjellet? Er ikke kroppen vår lagd for et liv i bevegelse, heller enn å sitte henslengt i en sofa?
Larsen er en briljant observatør, har evnen til å stille de riktige spørsmålene og har en lun humor som krydrer det hele. For første gang har jeg lest ei bok for oss som liker å gå (eller som trur de ville like det om de bare fikk prøvd), uten å gjøre noe stort vesen ut av det. Hun kommer med bare noen ytterst få, men helt fine- og viktige råd; pass deg for store bekker/ elver, gå forsiktig over stienurer (særlig hvis det er vått), og sist men ikke minst; det gjør ingenting om du må snu; veien tilbake er en annen enn den du gikk fram.
Her får man historier som gjenspeiler selve turgleden, ikke bare det å nå toppen, men også det å finne igjen en gjengrodd sti, overstige stengslene man setter for seg selv, varmen som kommer smygende når man har bytta til tørre klær og fått skikkelig fyr i ovnen etter en dag ute i regn og blåst. Hun trekker paralleller mellom verdensrommet og myra, forteller om hvordan man kan slippe å spise tørt brød og filosoferer rundt hvor misvisende uttrykket utenfor sivilisasjonen er.
Kort sagt: ei variert, fornøyelig og koselig bok! Perfekt gavetips til alle som er glad i fjellet, eller som kan tenke seg å bli det ;o)

For å spre det glade budskap til flest mulig, lar jeg dette bli mitt bidrag til den ukentlige innsamlingsaksjonen i regi av Flukten fra virkeligheten, En smakebit på søndag. (klikk på lenka for å lese helt andre ting!) Og i begiestringsrusen skal dere ikke bare få én smakebit, men hele to! Den første fra side 29-30, den andre fra side 95-96, som er et sitat av et sitat.
Glede gir styrke. Forelskelse også. Om du allerede er forelsket i det landskapet du er på vei inn i, kan du klare mye mer enn du hadde trodd. På den annen side: Forelskelse kan også gjøre blind og få en til å miste dømmekraften, slik at en feilvurderer egne krefte. Farlig! Men når har det mest fantastiske vært fullstendig uten risiko på noe vis?
Det blir en slags religion. Du får kontakt med en evighet i fjellet. Du får et perspektiv på livet og mennesket når du ser de voldsomme fjellmassivene. Storheten i naturen. Jo høyere, desto bedre. Du må ha opplevd det for å forstå det
Elina Sundt.
Ps: Boka finnes i de fleste nettbokhandler, til litt varierende priser. De som kan tenkes å få den i julegave av meg, bør uansett vente til etter jul, for denne kommer jeg til å pakke inn til flere av dere!

Pps: De som ikke kan tenkes å få den i julegave av meg, kan heller melde seg på til trekning av to andre bøker; link øverst til høyre!

 
Ppps: Alle ønskes uansett en fortryllende søndag; måtte den bringe dere til nye høyder og ny innsikt ;o)

18 kommentarer:

 1. For et herlig innlegg, det er som jeg fikk lyst å gå i fjellet med det samme.Tusen takk for fine smakebiter og kos deg videre med lesingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er vel du fra en litt anna kant av landet enn det jeg er, men ellers er det greit å vente til det blir vår, eller sommer altså! Barmark og lange dager er for fjellet. Korte, mørke dager er for bøker og lesing! Og kart, og planlegging og drømmer...

   Slett
 2. Høres akkurat ut som en bok for meg:)Flotte smakebiter! Fikk litt lyst å bli litt mer tur menneske nå kjente jeg. Tror jeg må lese denne kanskje jeg blir mer inspirert:) Takk for julegavetips!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er aldri for sent å komme seg ut på tur! Man kan gjerne begynne litt i det små, i nærområde. Venne seg til motbakker, for eksempel ;o)

   Slett
 3. Fantastisk smakebit, Britt Karin Larsen er en helt utrolig forfatter! Ha en superduper søndag (full av iskalde glass Pepsi Max - fordi vi fortjener det ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. BKL og PM er like store favoritter her i gård´n!

   Slett
 4. Låter som en härlig bok och jag blev sugen på fjäll. Tyvärr finns det inte så många av dem här nere i södra Sverige ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skoger, gater, parker... Det fins muligheter over alt! Å være på tur betyr ikke bestandig at man må gå langt og bratt, men at man ikke har det travelt, og at man tar seg tid til å stoppe, kikke, ta en omvei. Sånne ting...

   Slett
 5. Det låter verkligen som en härlig bok som skulle tilltala mig. Tack för inspirerande inlägg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sier bare god tur! Håper inspirasjonen holder seg til du får anledning til å ta en tur ;o)

   Slett
 6. To flotte smakebiter! Jeg er nok blant dem denne boken kunne passe til. Jeg har begynt med noen små turer i et ukultivert landskap i nærmrådet. Men egentlig liker jeg best å gå tur i fjellet og i skogen. Jeg trenger noe som kan gi meg det sparket bak jeg behøver for å for eksempel tilbringe søndagene i naturen istedenfor foran pc'en!
  Ønsker deg en riktig fin, og opplevelsesrik søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ute på tur så godt som hver dag- takket være to hunder som sparker meg bak når det trengs! Rart hvor drøy den dørstokkmila er? Vi vet jo hvor deilig det er når man først kommer seg ut av stua, uansett væri grunn- så kan man med litt bedre samvittighet knotte litt på pc´en når man kommer inn igjen ;o)

   Slett
 7. Så engasjerende du skriver om Britt Karin Larsen og "Den lykkelige vandreboka"! Denne boken vil jeg ha! Og mine foreldre er som meg veldig glade i å gå i fjellet så takk for julegavetips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka anbefales i grunn til både foreldre, tanter, den som er glad i å være ute på tur, inne for å lese, eller i grunn de fleste ;o)

   Slett
 8. Takk for smakebiten. Jeg er ingen stor vandrer, men elsker å gå i fjellet sommer og høst. Og nyte farger, lyder, fugler og vekster av alle slag. Herlig! Ha en fin søndagkveld!
  (Og så hyggelig kommentar til bildene på siden min!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da ønsker jeg deg god tur og god sommer! Det går snart den veien!

   Slett
 9. Er det nå jeg skal innrømme at jeg aldri har gått i fjellet? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan du gjerne gjøre! Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg elsker fjellet og fjellturer, men likevel er jeg på én måte glad for at ikke alle er som meg; innerst inne vil vi fjellfolk holde det litt hemmelig, slik at vi får det for oss selv... Men husk; det er aldri for sent, plutselig byr anledningen seg, og da: GRIP DEN!!

   Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺