søndag 1. februar 2015

HARPESANG, av Levi Henriksen

321 sider
Gyldendal/ Lydbokforlaget, 2014
e-bok lånt på biblioteket.

Musikkprodusenten Jim Gystad vet innerst inne at han ikke har noe framtid i musikkbransjen. Det er lenge sida han var ansvarlig for noe i nærheten av suksess, og han har mistet trua på at det fortsatt finnes noe som er verdt å satse på.
Sterkt prega av bakrus rekker han akkurat barnedåpen hvor han skal være fadder- og der, på en kirkebenk i Vinger Kirke tennes en gnist da han hører himmelsk sang lenger bak i kirka. De Syngende Søsken Thorsen slutta å opptre for flerfoldige tiår sida, men de møter fortsatt opp i en og annen gudstjeneste. Jim setter seg fore å få Maria, Tamar og Timoteus tilbake på scenen, noe som fører ham ut på et mildt sagt omfattende prosjekt! Sinte bikkjer, griske arvinger, mistenksomme pensjonister, rykter, bedehus, misforståelser, stahet, familiehemmeligheter, tapt kjærlighet, gamle biler- og flytting av et helt hus!

Henriksen er en mester i å skape personligheter, originale miljøer og rørende, engasjerende historier. Med humor og underfundigheter klarer han enda til, på forunderlig vis, å få en innbitt ateist til å føle varme for bedehusene- eller i det minste for menneskene der. Gjennom små betroelser og forsiktige utspørringer, avdekkes søsknenes forhistorie litt etter litt, og fra å bli møtt med skepsis og forakt, vinner Jim respekt og tillit, og et varmt og dypt vennskap utvikles.

En smakebit og et av favorittsitatene mine, der Tamar forteller om sitt livs kjærlighet, gir et lite inntrykk av hva dere har i vente:

-Kanskje det var det at vi ikke forsto hverandre så godt som gjorde at vi forsto hverandre bedre, fortsatte hun, og da hun så at jeg måtte tenke over det hun hadde sagt, nikket hun for liksom å understeke at jeg hadde hørt riktig.

Jeg elsker Skogli, Baklengselva og historiene som utspiller seg der. Heldigvis har jeg ikke lest alle Henriksens bøker enda, og hvis det fortsatt er noen som ikke har lest noe som helst, vil jeg varmt anbefale denne som en introduksjon til forfatterskapet. Boka sies å være litt lysere enn det han har skrevet tidligere, og det er ikke bare jeg som er entusiastisk, bare sjå her:

https://bokelskere.no/bok/harpesang-roman/414715/
Klikk på terningrekka for å lese mer om boka eller finne flere sitater! Hvis du derimot vil lese smakebiter fra andre bøker, kan du besøke Mari og Flukten fra virkeligheten som hver søndag har buffë med litterære smakebiter!

15 kommentarer:

 1. Vilket fint omslag! Tack för smakbiten! Ha en trevlig söndag.

  SvarSlett
 2. Det låter som en riktigt trevlig bok!

  SvarSlett
 3. Låter som en intressant bok. Tack för smakebiten och ha en fin söndag!

  SvarSlett
 4. Denne ligger på vent i bokhyllen min. Jeg hadde absolutt tenkt å lese den i fjor, men det ble ikke noe med meg. Jeg har enda en av Levi Henriksen jeg ikke har lest. Så igrunnen kunne jeg hatt en liten Henriksen helg :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Skjønner jeg skulle lest boka selv. Jeg liker også godt hans bøker. Det var den dumme musikken som ødla lydbikutgaven, så boka oppfattes helt anerledes!

  SvarSlett
 6. Herlig smakebit fra en bok jeg likte veldig godt. Jeg har også en del titler tilgode fra forfatteren, noe jeg skal gjøre noe med snarest. Gøy å se terningene, jeg var nok en av de 13 som har gitt ham full score på terningen :)

  SvarSlett
 7. Låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Ha en skön fortsatt söndag.

  SvarSlett
 9. Tack för smakebiten och ha en trevlig söndag

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. Den boken blev jag lite sugen på.

  SvarSlett
 11. Denne har jeg i hylla, og det virker som jeg må lese den.:)

  SvarSlett
 12. jag läste Snö ska falla över snö som fallit och tyckte om den så jag tänker försöka med den här också. tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Jeg har ikke lest mye av Levi Henriksen jeg heller, men denne likte jeg godt!
  Skulle gjerne hørt søskenparet Thorsen synge :)

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺