mandag 2. februar 2015

STonEr og De fEm ÅRstiDene

To stillferdige bøker om stillferdige liv

Noen ganger passer det å ta et enkel to-i-ett-innlegg. Dette er et slik tilfelle. To lydbøker lånt på biblioteket, begge utgitt i 2014. Det opplagt spesielle er naturligvis at Stoner ble utgitt første gang allerede i 1965, og det er vel ingen overdrivelse å si at boka har blitt en formidabel suksess? Et fenomen noen kanskje burde ta for seg litt grundigere?

I Stoner møter vi William Stoner, bondegutten som på begynnelsen av 1900-tallet får plass på jordbrukslinja ved universitetet i Missouri. Etter noen kurs dropper han jordbruksstudiene, og vier resten av livet sitt til litteratur, undervisning og kanskje venting? Det er ei meget stillferdig bok som nøkternt forteller om de få betydningsfulle hendelsene i livet hans: ekteskapet, dattera, et utenomekteskapelig forhold, en dyptgripende konflikt med en overordnet ved universitetet og en karriere som står på stedet hvil. For meg blir han en resignert mann som lar dagene gå, på hjemmebane lar han Edith herse, på jobben lar han det storme, men står fast på (og i) standpunktene sine..
Dette er virkelig en merkelig leseopplevelse! Det skjer jo fint lite, samtidig blir man hekta på å få vite hva som skjer videre...
Mange har lest, de fleste har likt og blant andre har disse bokbloggerne skrevet om boka: Silje, Rose-Marie, TineBeathe, Birgitte og Den andre Berit.

Romanen De fem årstidene handler mest om Gaute Heivolls avdøde besteforeldre, og bygger (løst) på filmene bestefaren tok opp det siste året han levde. Bestefaren hadde jobbet som konduktør på jernbanen i en årrekke, han var en kreativ mann, og gledet seg til å begynne på igjen med maling og trearbeider da han pensjonerte seg. Han hadde allerede planlagt flere prosjekter, og til og begynne med koste han seg i verkstedet han hadde gjort i stand. Så ble det ikke helt slik han hadde tenkt seg det likevel. Han ble fort sliten, var utsø på bena og måtte rett som det var legge seg nedpå litt. Det viste seg at hjertet ikke var så mye å rope hurra for lenger, men da han fikk medisiner, ble han litt bedre. Han og kona holdt hagen i plettfri orden, han filmet rett som det var, men mareiene ble stående urørt. Etter å ha vært bortreist noen dager, kom de tilbake til en hage som bar preg av ubudne gjester,. Først var det grevling som rota det til, senere elg. Han bekymrer seg, og prøver å bagatellisere problemene for kona, slik at hun ikke skal bekymre seg unødig, men når det "drar seg til" oppdager han at hun slett ikke er så tander som han har trudd.
Også denne han andre bokbloggere lest, for det meste likt og disse har skrevet om sine synsinger: Tine, Rose-Marie, Kleppanrova og Artemisia.

Dette er altså to stillferdige fortellinger, begge preget av melankoli og vakkert språk. Det som skiller den mest, er at mens Heivolls bok gjerne kan leses som feel-good, er Williams´ heller det stikk motsatte: litt feel-bad- i hvertfall er det slik jeg oppfattet det. I tillegg har Lydbokforlaget virkelig funnet den perfekte innleseren til "De fem årstidene", mens jeg er litt skuffet over at alle de kvinnelige aktørene i "Stoner" er lest med så karikert, skjør og skjelvende stemme at de nesten virker ned-dopa. Hadde jeg lest boka sjøl (noe jeg ikke fant tid til), ville de garantert fått litt mer ben i nesa, GARANTERT!

Så en avsluttende konklusjon: Begge bøkene var fine litteratur-opplevelser! De som ikke har lest disse to finingene enda, har noe å glede seg til, og de som bare har lest den ene, kan glede seg til den andre- begge anbefales ☺

Stoner, av John Williams                              De fem årstidene, av Gaute Heivoll
CappelenDamm (denne utgava: 2014)             Lydbokforlaget/ Tiden, 2014
Oversatt av John Erik Bøe Lindgren               Lest av Even Rasmussen
Lest av Kim Haugen                                     Spilletid: 5 timer og 18 minutter
Spilletid: 9 timer og 48 minutter

**************************************************************************************

Ps! Hvis det er noen som etter å har lest Heivolls bok, har  (eller får!) ei formening om hva som er den femte årstida, vil jeg gjerne vite det!!!
B.

5 kommentarer:

  1. Så fint med en sammenlinnging! Jeg har bare lest Stoner, men ettersom jeg likte den godt, må jeg vel se til å få lest Heivolls bok også da :-)
    Takk for tips og annerledes omtaler!
    Mvh Maria

    SvarSlett
  2. Jeg lyttet til Stoner på svensk, lest av Bjørn Granath på Storytel, og det var aldeles nydelig.:) Jeg likte nok Stoner mye bedre enn De fem årstidene.. Jeg skrev bittelitt om Stoner her, i ett samleinnlegg: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/11/3-kjappe-stoner-krakejenta-og-kjrlighet.html
    Ha en fin dag.:)

    SvarSlett
  3. Så kjekt at du likte disse bøkene, takk for linking! Av disse to likte jeg Stoner aller best. Gaute Heivoll sin bok var bra og rolig, men nådde ikke helt opp til hans forrige roman.

    SvarSlett
  4. Jeg har lest De fem årstidene men ikke Stoner. Den står her i hylla, men jeg har ikke kommet så langt. Fokus i fjor høst var stort sett på norske bøker.
    De fem årstidene syntes jeg var fin. Det er ikke så lenge siden jeg leste Over det kinesiske hav av Heivoll og likte den virkelig godt. Så det var fint å igjen befinne seg i det stillferdige Heivolluniverset :-)

    SvarSlett
  5. To fantastisk flotte bøker. Nydelige på hver sin måte!
    Stoner var nok den jeg vil huske best!

    SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺