tirsdag 14. oktober 2014

Jeg venter på at treet skal falle

Det er noe halvt skremmende eller foruroligende med den overskrifta. Ikke bokstavelig kanskje, for går et tre i bakken, så er det oftest et planlagt og kontrollert fall. Jeg vet det, for rett utafor stuedøra brummer ei hogstmaskin. Jeg hører det knake. Med kloa griper den tak i trærne, bikker dem i bakken, skreller grenene av og slenger dem fra seg. Det var det treet. Ett mindre som kan rense lufta og gi dyr og fugler ly.
Det er slutt på at skogsarbeideren hadde med seg Blakken til skogs vinterstid og delte matpakka si med raudskjora.
Britt Karin Larsen har dikta og fortalt oss om Lina, Taneli, etterkommerne deres og samfunnet rundt dem, på Finnskogen og etterhvert ut i verden. I høst har den sjette boka kommet, "Slik treet faller" og dette skriver forlaget om boka:

Til en av de store gårdene på Finnskogen, Valkola, kommer en gårdsgutt som stjeler den aldrende Valborgs hjerte. I Amerika får Amy en venninne blant indianerne. Venninnen har en bror som hun også treffer … Nils og Elin som nå bor i Oslo drømmer om småbruket de engang skal skaffe seg, kan drømmen noen gang bli virkelig? Daniel, sønnen til Taneli og Lina, som en gang drømte om å se hjemlandet og Finnskogen igjen, blir syk om bord på Amerikabåten. Gudsdrengen venter fremdeles på at Karin med den vakre stemmen også skal komme hjem fra Amerika. 
I denne sjette romanen om folket på Finnskogen beveger historien seg opp mot andre verdenskrig, og klasseforskjellene har ikke blitt mindre. Mange av de som vokser opp på Finnskogen lever i fattigdom og det blir ikke bedre da brorparten av dem blir kommunister og derfor også ofte nektes arbeid.

Dette er ei bok jeg virkelig ser fram til å lese. Det er ikke akkurat en godt bevart hemmelighet at jeg nærmest er blodfan av denne forfatteren og denne bokserien. Hun maner fram bilder av menneskeskjebner og miljøer på en måte som er helt spesiell, og jeg har inntrykk av at enten så elsker man "konseptet", eller så får man ikke taket på det i det hele tatt. Det skal sies at jeg ikke kjenner til mange tilfeller fra den siste kategorien!

Besøker du  Beathes bokhylle i dag, kan du sjå flere bøker på vent, eller vise fram ei bok du sjøl har liggende. God fornøyelse!


7 kommentarer:

 1. Jeg må visst bare krype til korset og innrømme at jeg ikke har lest noe av denne forfatteren enda. Kanskje det er på tide snart? I alle fall virker din begeistring på meg. Ha en fin høst-tirsdag!

  SvarSlett
 2. Jeg har heller ikke lest noe av denne forfatteren, men jeg har dem på leselisten for jeg har lyst til å lese dem :-) Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 3. @Berit: Denne ventar eg på også. Eg har lest og likt alle dei andre i serien. Forteljarmåten til Britt Karin Larsen er så fin, tykkjer eg.
  @Åshild og @Astrid-Terese: Dette er kjempefine og stemningsfulle bøker. Dei bør lesast!

  SvarSlett
 4. Har lest til og med den fjerde boken tror jeg, og den likte jeg ikke så godt som de før, og da stoppa det litt opp for meg. Men før det storkosa jeg meg med bøkene, men jeg kjenner nå etter å ha lest litt om denne sjette boken, så fikk jeg virkelig litt lyst å fortsette, for den hørtes jo veldig interessant ut:) Takk for den nye motivasjonen! :)

  SvarSlett
 5. Sukk.. jeg har alle de andre Finnskogenbøkene hennes samt tatertrilogien i hylla, enda på vent… Skal jeg få lest disse må jeg grave meg ned i en hule et par uke, tror jeg..

  SvarSlett
 6. Har ikke lest noe av denne forfatteren men vet at du er fan av denne serien. Jeg har en bok i serien men tror ikke at det er den første så den må jeg i hvert fall få tak i slik at jeg får begynt for den den virker jo veldig interessant. Ønsker deg en fin kveld:-)

  SvarSlett
 7. Jeg har 3 av hennes bøker på vent, og må snart prioritere å lese dem.

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺