torsdag 2. oktober 2014

Bursdagsgaven, av Sue Monk Kidd

Lydbokforlaget/ Gyldendal, 2014
Oversatt av Bente Klinge
Spilletid: 13 timer, 56 minutter (Hvorav den siste halvtimen er et lærerikt og svært interessant etterord som gjør historien enda mer fascinerende)
Lest av Hedda Munthe og Hedda Sandvig
Denne lydboka har jeg kjøpt selv.


Året er 1803, og i herskapshuset til familien Grimké i Charleston er det klappet og klart for bursdagsfeiring. Minstejenta fyller elleve år, og bursdagsgava fra foreldrene er Handful, eller Hetty som de hvite kaller henne. Det er på tide at Sahra får sin egen kammerpike, må vite. Sin egen slave, ei jente på omtrent samme alder. Sarah setter seg kraftig imot, og kan ikke forstå hvordan noen kan mene at de skal eie et annet menneske!
Slik begynner historien om Sarah og Handful. De utvikler på en måte et vennskap, men de opplagte forskjellene ligger hele tida over dem, og etterhvert glir de mer og mer fra hverandre. Sarah er helt fra barndommen i sterk oposisjon mot foreldrene, og spesielt moren som er en tyrann av verste sort. Hun dikterer og kommanderer både familien og slavene, og hun lar ikke en eneste sjanse til å demonstrere hva slags makt hun har gå fra seg. Da Saras far dør, bestemmer Sarah seg etterhvert for at det er på tide at hun kommer seg ut av morens klør, og til tross for kvalene hun har ved å forlate resten av familien, drar hun nordover. Hun får innpass hos kvekerne som er motstandere av slaveriet, og hos dem fikk hun opplærning både i religion og talekunst. Sarah og etterhvert søsteren Angelina (Nina), blir to svært viktige talskvinner, både for abolisjonistene, men også for kvinners rettigheter.

Mange husker sikkert Sue Monk Kidds roman "Bienes hemmelig liv", og jeg kjenner igjen stemmen derfra. I tillegg er det lett og få assosiasjoner til "Noen kjenner mitt navn" (Lawrence Hill) og Helbredelsen (av Jonathan Odell), bøker som også tar for seg slaveriet og avskaffelsen av dette. Det nye her, er selvfølgelig vinklinga og koblinga til Grimké-søstrenes kamp. Det er ikke først og fremst menn som fronter saken. Her er det kvinner på alle arenaer; kvinnelige slaver, kvinnelige slave-eiere, kvinnelige abolisjonister- og kvinnesaksforkjempere.
Mye av det som fortelles er selvfølgelig både rystende og grotesk, avstraffelsene slavene ble utsatt for, måten jenter (også de hvite) ble kuet, hvordan slave-eierne satte en slave til å straffe en annen mens resten av dem ble tvunget tilå se på. Umenneskelig- og riktig opprørende er det fordi mye av historien er historisk korrekt. Hvis man googler Sarah Grimké, resulterer det i "omtrent 120 000 treff", og som jeg nevnte, blir det i etterordet nøye gjort rede for hva som er reelt og hva som er fiksjon.
Nå er ikke boka bare grusom og fæl, den er også rørende, varm og humoristisk. Engasjerende.
I lydboka har de brukt to (dyktige!) innlesere for å markere at Handful og Sarah har hver sine historier å fortelle. Det fungerer veldig bra, gir ekstra liv og gjør kanskhe at historien truverdig.
Jeg likte boka veldig godt, og jeg vet at det er mange bokelskere som er opptatt av dette temaet. Jeg føler meg sikker på at de vil finne en ny favoritt her. Anbefales varmt og hjertlig!

(Du finner utdrag fra boka bak lenkene øverst i innlegget)


2 kommentarer:

  1. For en flott omtale! Gleder meg virkelig til å lese denne boka som jeg heldigvis har på vent :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Jeg er så sikker på at du kommer til å like boka, at jeg skal spise hatten min hvis det ikke slår til ;oD

      Slett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺