søndag 28. oktober 2018

En grav for to av Anne Holt (selveste)

Desember 2017, det lakker mot jul og det lir mot de 23. olympiske vinterlekene i PyeungChang. I Norge er allerede forventningene skyhøye; kun det beste er godt nok. Da to av de største stjernene, Hege Chin Morell og Håkon Holm Vegge (R.I.P) med få dagers mellomrom blir kobla til doping og det forbudte stoffet clostebol, går media og de ufyselige, uspiselige, selvsentrerte, selvrettferdige, arrogante pampene i Skiløperforbundet nærmest av skaftet.
Selma Falck, tidligere suksessrik landslagsspiller i håndball, inntill nylig suskessrik advokat, nå - etter å ha spilt høyt og tapt- er hun arbeidsleding, hun har pådratt seg miliongjeld, familien har slått hånda av henne, hun har kniven på strupen og får en eneste sjanse til å rette opp alt som har gått til helvete. Hun får det nærmest umulige oppdraget å finne ut hvordan tuben med Trofodermin havna i toalettveska til Hege, og ikke bare renvaske henne, men å gjøre det i tide slik at hun kan stille på startstreken under OL som står for døra. Som mentor og "sparringpartner" har Selma en finurlig type: Einar Falsen. En klaustrofobisk, svært sympatisk, menneskesky, mentalt ustabil uteligger som det skal vise seg også har en bemerkelsesverdig forhistorie.
Hun lente seg fram og lot ham hviske de faste avskjedsordene. Med beroligende stemme svarte hun som hun hadde gjort i mange, mange år.  "Du gjorde det rette. Svinet fortjente å dø."
I denne boka er det mange paralleller til dopingsaken mot Therese Johaug, og forfatteren har uttalt seg svært kritisk om hvordan saken ble behandlet. Om likhetene mellom krimroman og virkelighet er mange, er ulikhetene enda flere, dette er IKKE ei bok om Johaug-saken, men flere steder i boka blir det indirekte stilt spørsmål ved hvilke motiver som kan ligge bak en dopingavsløring, og slik saken boka utvikler seg, er det lett å se for seg at "ren idrett" slett ikke er det eneste mulige svaret, hverken i fiksjonen eller det virkelige livet.
Med Selma Falck og Einar Falsen har Anne Holt skapt et spennende radarpar. Det er en fryd å lese (høre) samtalene deres. Respekten og omtanken de har for hverandre er skjelden kost, kanskje spesielt innen krimsjangeren. I tillegg varmer det en bokelskers hjerte at det ikke bare er pøska ut et godt plot, men at det også er en god roman, med gode miljøskildringer, et truverdig og fargerikt persongaleri og et variert og spenstig språk. Det er ikke bare ei bok om å løse en sak, dette er ei bok som tar noen omveier for å belyse viktige temaer som moral, hevn, griskhet, og flere mystiske historier fortelles under veis, uten at leseren helt skjønner hvordan de henger sammen før mot slutten.
Her er det lite å pirke på, men hvis jeg må sette fingeren på noe, så må det være at Anne Ryg som har lest inn boka med akkurat passe innlevelse, godt kunne skrudd opp tempoet en smule.

Boka anbefales både til de som er glad i god  krim, og til de som venter tålmodig på sesongstart for langrenn (16. november, Beitostølen, klassisk, 10 km kvinner, 15 km menn!)

*********************************
Spilletid 12:37/ 362 sider
Lest av Anne Ryg
Lydfil fra forlaget

10 kommentarer:

 1. Som godt plassert i andre kategori har jeg denne boken på vent og har skumle planer om å lese den før sesongstart! Først skal jeg lese ferdig boken om Northug og lese om Johannes & Morfar, men SÅ er jeg klar for Holt som jeg aldri har lest et eneste ord av så det gleder jeg meg til! Hun var på bokmøte og jeg må si jeg digget dama! Jeg holdt på å velge meg denne som lydbok men tok Marstein i stedet som jeg koser meg med ute på tur, skal lese papirboken også liksom bare for å se om jeg har fått alt med meg på lyd. Fint bilde av vofsen i snøen. Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
 2. Fint at Holt er aktuell igjen, og du skriv engasjerande om boka. Kanskje er det dags.

  SvarSlett
 3. Ny bok av Anne Holt? Den vill jag läsa, hoppas den kommer snabbt på svenska. Gillar Anne Holts böcker och den låter väldigt intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. tack för smakbit, tror ändå jag koncentrerar mig på att titta på skidåkning i tevesoffan!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. Det är ett tag sedan jag läste en Anne Holt.

  SvarSlett
 6. Det låter som en intressant bok.

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Jag tror att jag har läst någon bok av Anne Holt men det var länge sedan i så fall.

  SvarSlett
 8. Verkar som en intressant bok, blir nyfiken på den när jag läser att det finns paralleller till Johaug.

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Boken låter intressant.

  SvarSlett
 10. Länge sen jag läste något av Anne Holt. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺