tirsdag 19. august 2014

Boka på vent- Balansekunst av Rohinton Mistry

I hylla står det en murstein. 770 sider.
Pluss indisk ordliste og et lite kapittel om indiske egennavn.
Boka kom ut på norsk i 1997, så dette er difinitivt ikke en overraskelse fra årets bokhøst, men jeg har høye forventninger!
Første gang jeg hørte om boka, var da Kristin Størmer Steira, skiløperen fra Tana, fortalte om sin store lidenskap til bøker, og fremhevet denne som en av sine absolutte favoritter. (Er det noe rart vi er glad i vinteridrett? Den gir inspirasjon på de forunderligste områder!) I ettertid har jeg sett den på opptil flere liter over andre bokelskeres favorittlister, og på bokelskere.no har den en imponerende "rating" å flotte seg med:

Bildet over er imponerende nok, men vi kan for moroskyld ta litt prosentregning i tillegg!
Av 561 bokelskere som har trilla terning, har 314 gitt terningkast 6, det vil si ca 57 %, mens 35% har gitt en 5´er, beskjedne 7 % synes boka fortjener fire prikker (som fortsatt er en bra karakter) og KUN 1% har gitt tre eller mindre!!!
Bokas handling er lagt til India, forfatterens fødeland (han bor nå i Canada), og presenteres slik av forlaget:

Gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner fører Rohinton Mistry leseren rundt i Indias nære fortid, fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975. "Balansekunst" er en brutal historie, men den er også sterk, fargerik og vakker og bringer India i fokus på et enbestående vis. Her skildres kastevesenet og kampen for tilværelsen på en så livfull måte at det er nærliggende å trekke linjen tilbake til forfattere som Dickens og Balzac. "Balansekunst" er blant de sjeldne bøkene som setter varig preg på leseren. 

Dette kan da ikke bli feil??
Hvis alt går etter planen, blir dette den tredje boka jeg leser i år med handlig fra India. I tillegg har det vel kommet ut ei ny bok fra forfatteren bak "Gutten som hadde svar på alt" (Slumdog millionaire), Vikas Swarup, som også kan være verdt å få med seg, for den som tydeligvis har havnet på en indisk bølge ;o)

Og som om ikke det er nok, kan man besøke Beathe som har innsamling av ventebøker, i dag som de fleste andre tirsdager! Det er fortsatt lov å la seg friste- man må bare bli flinkere til å disponere tida si, slik at man også får lest noe av alt dette som lokker og frister!

7 kommentarer:

 1. Det er alltid morsomt å lese om andres favorittbøker! Denne har ikke jeg hørt om før, men jeg blir unektelig nysgjerrig. Jeg har lest bøker andre har sagt er deres favorittbok og funnet skatter jeg tar vare på. så jeg vil gjerne høre hva du synes om den når du er ferdig :-) Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 2. Jeg er nok en av de mange som har gitt den en 6`er :) Kos deg med boken!

  SvarSlett
 3. Du lager alltid sånne artige innlegg, Berit. Alltid en fryd å komme på besøk. Boken har jeg ikke lest men noterer meg den til senere en gang. Håper du koser deg med boken når du kommer så langt. Snakker om å disponere tiden ja, det er noe jeg skulle blitt flinkere til for jeg kunne vitterlig hatt tid til både mer lesing og mer turgåing, så det må jo bli målet i løpet av høsten..... jeg får håpe jeg klarer å løsrive meg fra netflix og andre tidstyver. Ha en fin dag:-)

  SvarSlett
 4. 770 sider flyr av gårde vis boken er bra. Ble nysgjerrig på denne :)

  SvarSlett
 5. En koloss av en bok, men utrolig bra! Måtte lese litt ekstra om India og kastevesenet underveis, husker jeg.

  SvarSlett
 6. Så mange sider- da bør den være bra!

  SvarSlett
 7. En av mine absolutte favorittbøker - har lest den fire ganger!

  SvarSlett

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺